Razmaženi Pogba i Junajtedova renesansa bez Murinja

Ugovor u smislu pravnog odnosa nastaje putem razmene saglasnih izjava volja lica kojih se tiče. Ukoliko, prosto rečeno, dođe do nezadovoljstva neke od strana ugovor o saradnji se može prekinuti, ali ugovor je potrebno ispoštovati sve dok on pravosnažno postoji.

Izvor: Luka Nikoliæ

Ponedeljak, 14.01.2019.

15:00

Razmaženi Pogba i Junajtedova renesansa bez Murinja
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images

Pol Pogba je potpisao ugovor sa Mančester junajtedom 9. avgusta 2016. godine i obavezao se da predstavlja taj klub na najbolji mogući način.

Isto to uradio je proslavljeni Žoze Murinjo, samo par meseci ranije.

Obojica su se obavezali i stavili svoj potpis na ugovor sa Junajtedom ne bi li predstavljali jedan od istorijski najuspešnijih klubova na svetu, ali pritom izuzetno profitirali.

Pol i Žoze su prihvatili da na profesionalan način zastupaju višestrukog prvaka Engleske i da, kako se to očekuje, sve lične nesuglasice kojih ima, bude ili je bilo ostave sa strane.

Ipak, svoju obavezu nisu ispoštovali – obojica.
Photo by Julian Finney/Getty Images
Možemo dosta da pričamo o prethodne dve Junajtedove sezone, koje su prema mnogima bile uspešne.

Tokom prve godine Murinjovog, ali i Pogbinog mandata, "crveni đavoli" su osvojili tri trofeja – FA Kup, Komjuniti šild i Ligu Evrope – ali su zato neslavno završili Premijer ligu na šestom mestu. Ipak, posle odlaska Fergusona stvari su po prvi put imale naznaku da idu ka boljem.

Tokom drugog mandata nije bilo trofeja, ali je bilo napretka u Premijeršipu, što je često i bitnije vlasnicima i navijačima engleskih klubova. Drugo mesto na tabeli, odmah iza gradskog rivala kojeg je, bez alibija za Murinja, bilo nemoguće stići i nadigrati.

Junajtedu je išlo ne baš najbolje, ali ne i mnogo loše. Svakako bolje nego sa Van Galom i Mojesom, barem je takva bila slika "sa strane", ali ni blizu onoga što su postizali sa Fergusonom.

Šta je moglo biti bolje ili gore je priča za neku drugu temu – sada je na red došao (ne)profesionalizam Pola Pogbe i Žozea Murinja.
Photo by Alex Grimm/Getty Images
Sezona 2018/19 je za Mančester junajted počela loše i istim šablonom je išla ka dole. Rezultati su bili sve gori i gori, Pogba je polako, ali sigurno, dobijao sve više i više kritika, dok je za Murinja to sve bila jedna ravna linija bez kritika – jer kako da kritikujete čoveka koji ne shvata da nešto nije u redu?

Iz jedne konferencije za medije u drugu Murinjo je privlačio sve veći gnev na sebe, što od strane medija, što javnosti, što navijača kluba koji predstavlja...

David de Hea je bio samo bleda senka golmana koji je važio za najboljeg igrača ekipe godinama unazad, nekada stamena odbrana Junajteda je postala ispodprosečna u svim kategorijama, dok je pored svih problema u javnost "isplivala" i svađa Eda Vudvarda i uprave Junajteda sa menadžerom.

Svađa sa svima, ali pre svega sa fudbalerom koji je trebalo da bude prva zvezda ekipe Polom Pogbom, bili su početak kraja za jednog od najtrofejnijih ljudi u fudbalu današnjice. Klupa je postajala sve češći Pogbin "prijatelj", govorili su i da ga je Žoze nazvao "virusom", a sve to možda i ne bi bilo toliko tragično da rezultati ekipe iz Mančestera nisu bili veoma loši.
Photo by Marc Atkins/Getty Images
Pogba i Murinjo se nisu podnosili. Tome su svedočili brojni "insajderi" sa svojim informacijama, video klipovi na kojima se videla netrpeljivost između Francuza i Portugalca, kao i brojne izjave u kojima je bilo lako čitati između redova.

Možda su redovno govorili kako ne postoji problem, kako je sve u redu i kako su sve akcije i reakcije za dobrobit tima, ali je realnost bila mnogo drugačija – i sve je bilo veoma, veoma providno.

Kada je Murinjo otišao svima je procvetalo. I Junajtedu i Pogbi i navijačima, i to je činjenica koje god vaše mišljenje bilo o Portugalcu ili bilo kome umešanom u celu dramu oko "đavola".

Igra je mnogo em kvalitetnija, em atraktivnija, dok su i rezultati neuporedivo bolji – a to je na kraju krajeva najbitnije.

Od odlaska Murinja i dolaska legendarnog Ole Gunara Solskjera na čelo Junajteda Norvežanin je zabeležio pet trijumfa u isto toliko mečeva u Premijer ligi. Kakvu magiju je Solskjer proizveo od kada je došao? Je l nešto sipao u piće, stavio u hranu – kako sad to, odjednom, Junajted igra fudbal?

Jednostavno.
Photo by Catherine Ivill/Getty Images
"Napadačka filozofija je nešto što je ukorenjeno u Mančester junajtedu. To je tradicija, to je nešto kako želimo da igramo", rekao je Solskjer posle posle tek prve pobede u sezoni.

Ole je nastavio da forsira svoj stil fudbala koji je ujedno i onaj ukorenjeni stil fudbala u Mančester junated – ofanvizno i sa parolom "ne možete da postignete gol ako ne šutirate na isti". Skoro mesec dana kasnije rezultati su fenomenalni, a to najviše potvrđuje velika pobeda protiv Totenhema.

Svi igrači, ili barem velika većina, igraju znatno bolje pod Solskjerom nego što su to radili pod Murinjom. Činjenica, ne mišljenje – posle koje možemo da zaključimo da je otkaz nekada cenjenijem Portugalcu bio dobar potez uprave.

Ali, da li preporod Pola Pogbe opravdava ono što je Francuz činio pre nego što je Ole došao?

Dolazimo do stavke sa početka teksta, gde je definicija ugovora.

"PogBACK" – Pogba is back

Photo by Catherine Ivill/Getty Images
Pogba je vrhunski fudbaler. Važio je za jednog od najboljih talenata na svetu, pokazao potencijal u Juventusu i krenuo da ga ostvaruje, kako tamo tako i u dresu reprezentacije, pa i u Junajtedu.

Odličan igrač koji jednostavno nije pokazao ništa pozitivno cele sezone, sve dok Murinjo nije otišao. "Nebo i zemlja" – tako bi u nardonu ocenili Pogbinu sezonu pre i posle Žozeovog odlaska, a zašto je to bilo tako?

Naravno, ofanzivniji stil fudbala i veća sloboda (a, bogami, i minutaža) kod novog trenera sigurno su pomogli Francuzu da lakše pokaže svoje veštine. Ipak, Murinjov defanzivni stil fudbala nije nepoznanica Pogbi.

Igrao je vezista "trikolora" i kod Didijea Dešana defanzivniji stil fudbala sa kojim je osvojio Svetsko prvenstvo. Igrao je i kod Murinja pre početka sezone, a u Juventusu, pre dolaska u MU, sigurno nije igrana tiki-taka.

Da li je Pogba mogao bolje pod Murinjom, koji god da su interni problemi van terena bili između njih dvojice? Sigurno da jeste, a da sam navijač Junajteda dvaput bih razmislio pre nego što bih dizao u nebesa igrača koji barem nekoliko meseci nije pokazao potrebno zalaganje za grb i boje koje predstavlja.

Ipak, ako postavimo pitanje da li je pravi potez za Junajted bilo otpuštanje Murinja i preusmeravanje resursa u zadržavanje Pogbe? Prvi deo definitivno, drugi se za sada pokazuje kao ispravan.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: