River jači od svega za istorijsku titulu Kopa Libertadores!

Fudbaleri River Plejta pobedili su u dramatičnom i istorijskom finalu najvećeg rivala Boku Juniors i osvojili titulu Kopa Libertadores.

Izvor: B92

Nedelja, 09.12.2018.

20:09

River jači od svega za istorijsku titulu Kopa Libertadores!
Photo by Denis Doyle/Getty Images

River je na stadionu "Santjago Bernabeu" u Madridu posle preokreta i produžetaka slavio rezultatom 3:1.

Prvi susret na "Bombonjeri" završen je nerešeno 2:2, da bi posle već poznatih događaja sa kamenovanjem autobusa, odlaganjem revanša i prebacivanjem u prestonicu Španije, regularni deo završen 1:1.

Vođstvo gostima doneo je Dario Benedeto krajem prvog poluvremena, sredinom nastavka izjednačio je Lukas Prato i otišlo se u produžetke, gde je u heroja Rivera izrastao Huan Kintero.

Kolumbijac je u 109. minutu spektakularnim udarcem doneo prednost Riveru, a onda u nadoknadi vremena izbacio loptu i asistirao Gonsalu Martinesu koji je overio verovatno i najveću pobedu u istoriji kluba.

"Belo-crveni" iz Buenos Ajresa tako su došli do četvrtog trofeja šampiona Južne Amerike, ali sigurno najvredniju jer je pobeđen večiti rival, ali i sprečen da postane najuspešniji klub u takmičenju.

Boka je šest puta dizala trofej Kopa Libertadores (1977, 1978, 2000, 2001, 2003 i 2007) i da je večeras trijumfovala, izjednačila bi se sa Indepedijenteom, sedmostrukim šampionom Južne Amerike koji je svoje titule osvajao tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

River i Boka su do sada odigrali 248 međusobnih utakmica, a tim sa "Bombonjere" je uspešniji sa 88 trijumfa. River je 82. put slavio, a 78 puta je meč završen bez pobednika. Istorijski duel na stadionu Reala počeo je oštrom igrom obe ekipe, pa je već posle nekoliko minuta sudija Andres Kunja imao pune ruke posla. Prvu priliku na meču propustio je u 11. minutu Pablo Peres koji je slabo šutirao iako je ostao usamljen na drugoj stative posle kornera, da bi desetak minuta kasnije pripretili i "domaći" preko Naća Fernandesa.

Boka je pretila najviše posle prekida, da bi nakon pola časa igre River jedva izvukao "živu glavu" – prvo je Dario Benedeto slabo izveo slobodan udarac iz odlične pozicije, da bi posle odbitka i šuta Peresa, Milton Kasko klizećim startom spasao svoj tim.

Međutim, u samom finišu prvog dela spasa za momke u belim dresovima nije bilo, iako su oni imali priliku da dođu do vođstva.

Veliku grešku napravio je golman Boke Andrada, ali nije to River uspeo da kazni iz dva pokušaja. Zbog toga je ekspresno usledio šok na drugoj strani – Naitan Nandes je poslao fenomenalno dodavanje do Benedeta, ovaj se oslobodio čuvara i izašao 1 na 1 sa Frankom Armanijem, a onda rutinski poslao loptu u donji desni ugao.
Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez
Tim rezultatom otišlo se na odmor, da bi River u nastavku bio mnogo agresivniji, a u 56. minutu verovatno oštećen i za penal. Tada je golman Andrade udario Lukasa Prata u kaznenom prostoru, sudija Kunja je pokazao faul napadača, ali je on sve naplatio desetak minuta kasnije.

Fantastičnu su akciju odigrali domaći igrači – Fernandes i Palasios su duplim pasom izbacili kompletnu odbranu Boke, usledila je povratna na penal odakle najbolji napadač Rivera ne greši i donosi izjednačenje.

Huan Kintero je ušao u međuvremenu i uneo živost u igru "belo-crvenih", a ispratio ga je Naćo Fernandes od kojeg je sve kretalo.

River je dominirao u drugom delu, ali je Boka imala najbolju šansu da dođe do novog gola, ponovo zahvaljujući sudiji Kunji. Dosudio je indirektan udarac u kaznenom prostoru, Olasa je izblokiran i tada je već bilo jasno da će se ekipe čuvati za dodatnih pola sata.

Tako je i bilo, pa je posle više od 90 minuta u regularnom delu finale otišlo u produžetke.
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrea Comas
Dodatni period nije mogao lošije da počne po Boku – Vilmar Barios je neoprezno startovao u prvom napadu i zaradio drugi žuti karton, pa su gosti ostali sa igračem manje za čitave produžetke.

Od tog trenutka su krenuli siloviti napadi Rivera koji je nekoliko puta pokušavao sa distance, ali to nisu bile izgrađene pozicije, pa su "plavo-žuti" preživeli prvih 15 minuta.

Drugi nisu mogli jer je Kintero u 109. postigao spektakularan pogodak i najavio trijumf "belo-crvenih". Sa desnog boka je Majada vratio povratnu do Kintera, on se namestio i iz kolena poslao projektil od prečku za 2:1.

U igru je morao da uđe i Karlos Teves, Boka je u poslednjim trenucima pogodila stativu i nije imala sreće da sa igračem manje dođe do penala, da bi Martines u nadoknadi vremena istrčao kontru, pogodio praznu mrežu i postavio konačan rezultat.

Tako je neuspešno završena još jedna velika karijera jer će Teves na kraju sezone "okačiti kopačke o klin".
Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images
Nakon remija u prvom meču (2:2) nastao je potpuni haos zbog revanša i bilo je neizvesno da li će uopšte biti odigran. Druga utakmica je bila zakazana za 24. novembar, ali su navijači Rivera tada kamenovali autobus sa igračima Boke koji je pristizao na stadion i povredili nekoliko igrača.

Tada je krenuo potpuni haos u kojem su učestvovali svi – CONMEBOL, uprava dva kluba, ali FIFA na čelu sa predsednikom Đanijem Infantinom.

Duel je više puta pomeran, sudbina nije bila poznata do pre nešto više od nedelju dana, dok su oba tima odbijala da odigraju revanš.

Na kraju, doneta je odluka da se igra na "Santjago Bernabeuu", stadionu Real Madrida, uz prisustvo navijača i jednih i drugih.

River se pokazao jači od svega i potpuno zasluženo odneo trijumf.

Tok meča:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

231 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: