Od kada nema "vanzemaljaca" u El klasiku, čitav svet je drugačiji

Tačno posle 3.692 dana, odnosno 11 godina, El klasiko će proći bez Lionela Mesija i Kristijana Ronalda. Najveći derbi na svetu ulazi u novu eru nakon decenijske dominacije dvojice najboljih fudbalera sveta.

Izvor: B92

Nedelja, 28.10.2018.

12:00

Od kada nema
Photo by VCG/VCG via Getty Images

Ronaldo je napustio Real Madrid i prešao u Juventus na početku sezone, ali je nova stranica istorije španskog fudbala ispisana "zahvaljujući" povredi Mesija prošlog vikenda u duelu sa Seviljom.

Argentinac je morao da bude zamenjen već u prvom poluvremenu jer je nezgodno pao, da bi mu posle utakmice dijagnostifikovan prelom desne podlaktice.

Od tog trenutka zemljina kugla obišla je oko svoje ose skoro 4.000 puta jer je, sada već davnog 23. decembra 2007, odigran poslednji duel ova dva kluba bez Argentinca i Portugalca.

Tada je 155. ligaški derbio rešio Žulio Baptista jedinim pogotkom za "Kraljevski klub" – 1:0.

Kapiten Real Madrida Serhio Ramos je jedini igrač koji nije propustio nijednu utakmicu protiv katalonskog kluba na "Kamp Nou". I tada je bio na terenu svih 90 minuta, dok je brazilac Marselo presedeo na klupi ceo meč.

Pa, da vidimo šta se promenilo u periodu dok su "vanzemaljci" dominirali španskim i evropskim fudbalom…

Nokia 2600 Klasik

Mnogi se sećaju da je, pre pojave pametnih telefona i možemo slobodno reći duopola "Epla" i "Samsunga" koji "Huavei" pokušava da razbije, finski proizvođač telefona "Nokia" bio najjači na tržištu.

Ova kompanija je imala veoma pouzdanje aparate, bila izuzetno popularna širom planete, pa i ne čudi što je te 2007. najpopularniji model na svetu bio 2600. "Nokia" je prvi model pod ovom oznakom izbacila još 2004. godine i prodat je u više od 135 miliona primeraka.

Serhio Ramos

Photo by Denis Doyle/Getty Images
Spomenuti Ramos igrao je svoju treću sezonu u Realu, ali nije nimalo ličio na momka koji sada drži odbranu šampiona Evrope. Prvenstveno, češće je igrao na poziciji desnog beka, to za njega nije bilo nimalo jednostavno u eri Ronaldinja u Barseloni, a ni fizički nije ličio na sebe.

Sećamo se da je imao dugu kosu i da nije toliko vodio računa o imidžu kao što to čini danas.

Izgledao je kao na slici iznad...

Krenula borba PES vs FIFA

Dve najpoznatije fudbalske igrice, pored "Fudbal menadžera", svakako su PES i FIFA. Iako je do pre nekoliko godina igra koju kreira japanski "Konami" bila mnogo popularnija, "EAsports" je uspeo da podigne kvalitet i dođe u egal.

Već krajem prošle decenije ove dve igrice potpuno su preuzele primat kod korisnika i nešto pre El klasika izašlo je izdanje za 2008. godinu.

Na "kaveru" PES-a stajao je Kristijano Ronaldo uz još jednog igrača u zavisnosti od konzole i tržišta, dok se FIFA odlučila za Ronaldinja i Vejna Runija.

Instagram i snepčet nisu postojali, ali MSN jeste

Teško je sada svakodnevicu tinejdžera i omladine zamisliti bez društvenih mreža, na koje mnogi gube veći deo dana. Poslednji put kada Mesija i Ronalda nije bilo duelu Barse i Reala, retko ko je znao šta su društvene mreže i postojali su samo "Fejsbuk" i "Tviter".

Ni njih nisu svi koristili, dok "Instagram" i "Snepčet" još nisu izmišljeni.

Jedini način za međusobnu komunikaciju, osim SMS porukama, bio je preko "Vindovs mesendžera".

"Je l’ imaš MSN?", jedno od prvih pitanja je bilo kada smo hteli da "startujemo" devojku.

Total 90 laser II, Puma V-Konstrukt II, Copa Mundial…

Baš kao što je to slučaj u telekomunikacijama, u industriji sporta dominiraju velike kompanije koje zauzimaju više od 80 odsto tržišta. Krajem prošle decenije situacija nije bila mnogo drugačija, pa su glavnu reč u fudbalu, ali je tehnologija bila mnogo drugačija.

Možda i najkvalitetniji model obuće u tom trenutku bio je "Najkijev" "Total 90 laser II" kojeg su nosili mnogi veliki igrači – Andres Inijesta, Vejn Runi, Fernando Tores…

"Adidas" je najviše pažnje posvećivao novim modelima "Predatorki" (njih i sada ima u redizajnirom izdanju) i "Kopa Mundijal" koje su uvek bile popularne, dok je "Puma" imala neobičan model pod nazivom "V-Konstrukt II".

Kaka poslednji "čovek" osvajač Zlatne lopte

Poslednji fudbaler koji je osvajao Zlatnu loptu, pre nego što je započela dominacija Kristijana Ronalda i Lea Mesija, bio je Kaka. Brazilac je pružao neverovatne partije u Milanu sa kojim je svojevremeno došao i do titule u Ligi šampiona, da bi posle njega usledio desetogodišnji period u kojem su drugi mogli samo da posmatraju Argentinca i Portugalca kako podižu najvredniji individualni trofej u fudbalu.

Kaka je imao zanimljiv pogled na taj svoj uspeh.

"Veoma sam srećan što sam osvojio poslednju nagradu pre Ronalda i Mesija. Možete reći da sam poslednji osvajač Zlatne lopte koji je rođen na ovoj planeti", izjavio je jednom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: