Čavić za B92: "Biću u formi u Atini!"

Srpski plivač Milorad Čavić, student na Univerzitetu Berkli i svetski rekorder u kratkim bazenima u disciplini 50m leptir, učestvovaće na Olimpijadi u Atini pod zastavom Srbije i Crne Gore. Čavić u razgovoru sa dopisnikom B92 iz Kalifornije otkriva planove pred Olimpijadu i očekivanja u predstojećem takmičarskom ciklusu.

Izvor: Dejan Markoviæ, dopisnik B92

Utorak, 29.06.2004.

12:05

Default images

Malo sam dobio na masi, jači sam nego što sam bio u decembru  pred Evropsko prvenstvo. Polako ću početi za dve nedelje da se odmaram i da se pripremam za Olimpijadu. Učestvovaću na hrvatskom i slovenačkom državnom prvenstvu.  Jedva čekam da stignem u Beograd i vidim prijatelje, kao i državu za koju ću plivati u reprezentaciji.

Nabacio si novu masu, pet funti ( oko 2 kg ), da li je to bilo planirano?

Ja i moj trener smo seli zajedno jedan dan i on mi je rekao da je za mene bitno da dobijem na masi i da treba da idem u teretanu dva do tri puta nedeljno.

Da li si zadovoljan trenutnom formom i ritmom priprema?

Trenutno jesam. Zbog umora nisam još u stanju da plivam najbolje rezultate koje želim da dostignem do Olimpijskih igara. Za sada sve ide kako treba

Kakvu konkurenciju očekuješ u Atini, ko će biti glavni favoriti?

Plivao sam nedavno na jednom jakom takmičenju u Long Biču u Kaliforniji, medjutim tu nisu učestvovali možda dvojica najboljih plivača iz SAD, Majkl Felps i Jan Kroker. Očekujem da će pored njih u konkurenciji biti i jedan Rus koji pliva sa nama, Igor Marčenko i jedan Ukrajinac, Andrej Serdinov.

Na programu Olimpijade 50m slobodno i 100 delfin su istog dana. To su dve discipline u kojima bi se ti mogao takmičiti. Za koju ćeš se odlučiti?

Jako je teško opredeliti se, razgovarali smo o tome i odlučili da odložimo konačnu odluku. Treniraću za obe trke...mislim da ću plivati u obe u kvalifikacijama, a posle toga će da odlučim u kojoj ću da plivam.

Teško je govoriti o plasmanu, na Olimpijadi mnogo zavisi i od trenutne inspiracije i dobrog spleta okolnosti...kakav bi plasman tebe zadovoljio?

Mislim da je realno da udjem u finale 100 delfin. Sada imam 20 godina i u pravoj formi za vrhunske rezultate biću na sledećoj Olimpijadi 2008. U Atini očekujem da budem medju 6 najboljih, a ako budem plivao u Pekingu 2008. očekujem bolji plasman.
Kakav ti je program priprema kada odeš u Evropu, pre Olimpijade?

Biću u Beogradu 5 dana, nakon toga 10 dana u Rijeci, 10 dana u Kranju, a posle toga još nedelju dana priprema u Hrvatskoj...očekujem da se vratim u Beograd oko 4. ili 5. avgusta da bih krenuo sa reprezentacijom u Atinu.

Nedugo zatim je na programu Svetsko prvenstvo...

Da, biće i Svetsko prvenstvo u Indijanapolisu...odlučio sam da ću ostati u Beogradu dva-tri meseca nakon OI i tamo trenirati u srpskim uslovima.. Mislim da će dosta plivača otići na odmore i neće učestvovati na Svetskom prvenstvu, tako da to može biti veliko takmičenje za mene. U Beogradu ću se malo odmoriti od školovanja u Americi i trenirati za Svetsko prvenstvo.

Koliko je teško uskladiti naporne treninge za Olimpijadu sa akademskim aktivnostima na Berkliju?

Kao i za sve u životu potreban je dobar raspored. Od 6-8 plivam, a posle toga od 8-13 idem na časove, od 13-16 plivam, i nakon toga idem do biblioteke 2-3 sata da učim. Rezultat rada je da sam dobro prošao prošle godine i sve je stvar dobrog rasporeda i kontinuiteta.

Da li si se odlučio za neku specijalizaciju na koledžu?

Da, političku ekonomiju. Ali neću još početi dok se ne vratim iz Beograda.

Ovde na Berkliju se vas nekoliko najboljih sprintera priprema pod budnim okom trenera Majka Botoma. Koliko je to prednost u odnosu na ostale plivače koji se možda spremaju individualno ili u Evropi u svojim timovima? Ipak, ovde je ekipa medju kojom će se deliti medalje...

Mnogi plivači iz Evrope došli su ovde samo da bi trenirali sa Majkom. On nam je kao otac. On je dosta fleksibilan. Mi ponekad kažemo da nam nešto ne odgovara na treningu i on to promeni, odnosno nadjemo neko zajedničko rešenje. Teško je reći da li je dobro trenirati u jakoj konkurenciji ili individualno. Što se mene tiče, ja sam siguran da ću najbolja svoja vremena otplivati na Olimpijadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: