Protiv najboljih mora sa najboljima

Košarkaši Srbije su oduvek bili strah i trepet svim velikanima na sceni. Imali smo neka od najvećih imena, bile su to evrospke, ali i svetske zvezde, a i trenutno se možemo pohvaliti da su u našoj zemlji stasali neki pravi majstori košarke, međutim šta to vredi reprezentaciji ako ih ne vidimo u nacionalnom dresu?

Izvor: Luka Nikoliæ

Sreda, 01.08.2018.

11:00

Protiv najboljih mora sa najboljima
Photo by Ezra Shaw/Getty Images

Miloš Teodosić je dugo važio za najboljeg košarkaša na svetu van NBA lige, pa je otišao i "preko bare" da im pokaže par trikova, Bogdanu Bogdanoviću je dosadilo da uzima nagrade za najboljeg mladog igrača Evrolige, pa se zaputio do Amerike da i tamo pokupi neku, dok je Nikola Jokić postao najplaćeniji košarkaš u istoriji Srbije, a tu nema šta da se doda.

Na pleju Teo, na dvojci Bogdan, na trojci imamo Kalinu, na četvorci Bjelicu i Mačvana, može i Jokić da igra, ako Đorđević stavi Bobija ili Milutinova na pet, a tu je još hrpa velikih talenata. Svako ko je barem par puta gledao ove momke na terenu doći će do jasnog zaključka – Srbija ima nestvarno dobre košarkaše.

Brojni NBA košarkaši nastupali su za svoje nacionalne timove u tzv. 'prozorima', a nastupaće i dalje
Foto: Starsport
Da se dotaknemo prvo ono što više nije toliko 'vruće', ali je svima i dalje u podsvesti, a to je prva grupna faza kvalifikacija za Svetskog prvenstvo u Kini 2019. godine.

Gruziju smo dva puta rutinirali, ali oni, a tek Austrija, nisu merodavni za procenu kvaliteta naše ekipe. Kao neko takav pojavila se Nemačka, u svom skoro najjačem sastavu, koji bi mi u našem 'oduvali' kao od šale.

Dva duela protiv 'Pancera' i isto toliko poraza. Boleo je prvi, kada je Srbija imala sve u svojim rukama, ali je onda Dejan Todorović sa nekoliko nesmortenih poteza presudio 'Orlovima', posle svog, pre toga briljantnog meča.

U drugom duelu, odigranom u Novom sadu, videli smo još jedan pristojno dobar duel srpskih "rezervista", ali i izuzetno loš kraj meča. Ovoga puta u ulozi tragičara našao se Stevan Jelovac, koji je sa jednom katastrofalnom nesportskom ličnom greškom maltene sam preokrenuo rezultat i – Srbija je ponovo poražena od Nemaca.

Svaka pobeda u prvom krugu kvalifikacija je bila bitna, jer se bodovi prenose u drugu fazu, pa će Srbija taj deo takmičenja otpočeti na trećem mestu, iza stopostotnih Nemaca i Grka. Dalje idu prve tri ekipe, a sva je sreća što su ostali učesnici grupe L, pored Gruzije sa kojom se 'Orlovi' neće sastati, Izrael i Estonija.

Srbija će pobediti Estoniju i Izrael, a s Grčkom će biti neizvesno... barem bi tako trebalo da bude, ali ko će braniti boje srpskog nacionalnog tima?
Foto: Starsport
U poslednjem reprezentativnom 'prozoru' Miloš Teodosić nije nastupao za Srbiju, a kako bi kada je većinu prethodne sezone proveo na oporavku od povreda. Miloš muku muči sa zglobom, ali i stopalom, i od njega se ne može računati da igra ove, uslovno rečeno nebitnije mečeve. Pritom, ako je neko dao srce, dušu i telo reprezentaciji, onda je to on.

Bogdan Bogdanović je odigrao fantastičnu debitantsku sezonu u NBA, u kojoj je osvojio nagradu za najboljeg mladog igrača tokom Ol-star vikenda, ali ga je krajem sezone povreda sprečila da se priključi nacionalnom sastavu.

Bogdan je, kao i Teo, reprezentaciji doneo mnogo. Kada je mogao, uvek je igrao i pružao svoj maksimum, iako je veoma često bio osporavan.

Jokić? E, tu možemo malo da diskutujemo.

Kada je mogao, nije hteo zbog individualnog napretka. Kada je došlo vreme da se ponovo priključi timu, nije mogao kako ne bi rizikovao obezbeđivanje maksimalnog ugovora u svojim Denver Nagetsima.

Nikola je potpisao maksimalni ugovor sa Nagetsima i za narednih pet godina dobiće maksimalno 148 miliona dolara.
Foto: Starsport
Bivši član Mega Bemaksa sada se obezbedio, spreman je fizički, nadamo se i psihički i ništa nije na putu da spreči Jokića da pomogne Srbiji da bez problema obezbedi plasman na Svetsko prvenstvo. Mogu tu da naprave problem Nagetsi, da potegnu ono dobro poznato pitanje o tome šta mu je važnije, i da mora da bude zdrav i svež za NBA sezonu.

Pritom, za onih nekoliko partija koje je Joka odigrao za 'Orlove' moglo se videti koliko samo svojom pojavom diže kvalitet svog tima, donosi strah kod protivnika i jednostavno pravi razliku. Preko potreban je Denveru, to je jasno, ali bi i Srbiji značio... mnogo.

Boban Marjanović se jedva izbori za po koji minut u ligi, prvo u Sparsima, a zatim i u Detroitu i Klipersima. Igrao je srpski 'div' u kvalifikacionim prozorima, ali mečeve protiv Nemačke nije mogao sam da prelomi. Međutim, barem se odazvao.

Što se Nemanje Bjelice tiče, priča je slična kao sa ostalima. Bilo je povreda, kao ona pred sam početak Evropskog prvenstva, kada je Srbija ostala bez zlatne medalje porazom od Slovenije u finalu. Tada, naš nacionalni sastav igrao je sa "drugom postavom" i uspeo da dođe do finala, a postavilo se pitanje – koliko dominantni možemo da budemo sa najboljim mogućim igračima na parketu?

Imali smo par situacija kada je takva ekipa bila maltene kompletna na parketu. Ekipa koja je tada nastupala na Olimpijadi, bez Marjanovića i Bjelice, pokazala je koliki je strah i trepet osvojivšu srebrnu medalju.
Foto: Starsport
NBA sezona počinje krajem oktobra, dok Srbija prva dva kvalifikaciona meča igra 13. septembra, protiv Grčke na gostovanju, i 16. septembra, kada dočekuje Estoniju.

Pod uslovom da srpska „velika petorka“ iz NBA koju čine Teodosić, Bogdanović, Bjelica, Jokić i Marjanović ne bude imala probleme sa povredama – postoji li razlog da ih ne vidimo na parketu, barem u prva dva meča kvalifikacija, protiv Grčke i Estonije?

Janis Adetokumbo, tamnoputi grčki košarkaš, u svakoj mogućoj prilici izražavao je ogromnu želju da zastupa nacionalni tim. On je objektivno gledano veća NBA zvezda nego svi Srbi, pa čak i Nikola Jokić.

On će u meču Grčke i Srbije biti na parketu, ako se ne desi nešto apsolutno neočekivano, jer takav je čovek i želi da pomogne svojoj državi u svakom mogućem turniru, u svakom mogućem vidu.

Za Nemačku je nastupao Denis Šruder, a sva je prilika da će nastupati i dalje. On je 'vukao' svoj tim do pobeda nad Srbijom i prvog mesta u grupi.

Luka Dončić iz opravdanih razloga (osvajanje Evrolige i NBA draft) nije nastupao za svoje, dok je Goran Dragić stavio pečat na svoju karijeru u timu Slovenije.

Hrvatska... 'gorelo' je pod nogama, igrali su treći sastavi, a onda su se odazvali Bogdanović, Šarić i ostali, koji su pokazali želju da pomognu nacionalnom timu kada je najbitnije, što im je pošlo za rukom.

Francuzi su, u najskorijem ’prozoru’, na teren izveli pravu malu NBA seleciju. Tu su bili Ertel, Batum, Furnije, De Kolo, Diao, Gober... u mečevima protiv Rusije i Bosne i Hercegovine.

Pa dobro, trebala im je pobeda, jak je protivnik, možda pomislite. Bosance su odvalili okruglo 50 razlike, dok je sa Rusima bilo malo teže – bilo je +16. A "Trikolori" su i pre tih mečeva obezbedili plasman u narednu fazu.
Foto: Starsport
Nemanja Nedović imao je jednu od najboljih sezona u karijeri u Unikahi, a sada je novi član Armanija iz Milana. Neda je uvek bio predan reprezentaciji, i svakako da mu se može progledati kroz prste, naravno ukoliko razlog njegovog neigranja nije povreda, ali može da se napiše da se od njega očekuje da taj septembarski rok ispoštuje.

Kalinić, Micić i ostali srpski predstavnici u Evroligi, za njih isto važi – ako nije povreda, onda nema izgovora.

Ima još primera, kako igrača koji su ispoštovali nacionalni poziv, ali tako i onih koji su, bez nekog previše opravdanog razloga, odbili taj poziv.

Kao i uvek, moramo se dotaći pitanja da li igrači koji nisu hteli ili mogli da nastupaju za nacionalni tim treba da igraju na prvenstvu koje su njihovi saigrači obezbezdili, ma koliko dobri oni bili?

Zašto bi neko koji je pružio neke odlične partije u dresu naše zemlje tokom kvalifikacija, Svetsko prvenstvo morao da gleda kući, a ne u Kini, jer se nekome drugom zaigralo na velikom takmičenju, ali ne i u "nebitnim" kvalifikacijama.

Predstavljati reprezentaciju bi trebalo biti najveći mogući ponos. Pitajte samo Hosea Garbahosu, kojem su njegovi Toronto Reptorsi zabranili da se nađe na Evropskom prvenstvu, ali to ga nije sprečilo. Međutim, nisu svi Garbahosa, niti su vremena ista.

Tremin u septembru je idealan za sve NBA igrače, s obzirom da sezona još nije ni blizu početka. Srbija bi pobedom na gostovanju u Grčkoj maltene obezbedila plasman na Svetsko prvenstvo 2019. godine. Što se tiče evroligaških igrača, tu je situacija maltene ista. Najelitnije klupsko evropsko takmičenje počinje početkom oktobra, mesec dana kasnije od prvog reprezentativnog 'prozora'.

Evroligaše, kao i članove NBA, treba razumeti dok traje sezona – kada su utakmice EL u istom ili jako bliskom terminu kao i reprezentacije, suludo je očekivati da neko odabere reprezentaciju, a ne klub sa kojim imaju važeću ugovornu obavezu i koji im obezbeđuje platu. Međutim, kada sezona nije u toku, a reprezentacija ima termin, onda nema izgovora. Barem, ne bi trebalo da ih ima.

Za tako nešto nisu oni krivi, krivi su FIBA i Evroliga, ali o tome neki drugi put...

Naša nacija poseduje neke odlične košarkaške talente, i nije joj potrebno igranje najboljih kako bi bili najbolji. Ali, što ne bi igrali najbolji, ako su svi uslovi tu, i ako više nije baš sasvim svejedno po pitanju rezultata?

Tanka je linija između "ma ne brinite se, pobedićemo ih sa kim god" i "au, pa mi ne idemo na Svetsko prvenstvo", i prozivanja svih koji nisu ili jesu nastupali za Srbiju u tom periodu.

Tako da, superstarovi, vreme je da se odazovete pozivu za zbog kojeg bi mnogi 'ubili'. Trenutak je da svako ko je u mogućnosti, a to su apsolutno svi sem povređenih, pomogne reprezentaciji kada joj je potreban, jer ko, ako ne vi?

A, što kaže Sale...

"Nadam se da ćemo okupiti solidnu reprezentaciju. Više ne vidim razloga da neko kaže 'NE'. Ugovori su potpisani, letovanja će biti odrađena, glava će biti odmorna, povrede su sanirane. To nije obaveza, ali mnogi od njih imaju sigurno želju da daju više za ovaj dres. Bez obzira koja imena imamo, više volim da ih vidim u redu ispred mene, nego iza mene na klupi. Nadamo se da će neki od igrača koji su imali izgovore koje ne razumemo i delimo, prihvatiti zlatni poziv za našu reprezentaciju".

Luka Nikolić (@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: