Fetel kiksom karijere prepustio Hamiltonu prvo mesto!

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je na trci za VNNemačke u Hokenhajmu i preuzeo prvo mesto u generanom plasmanu od Sebastijana Fetela.

Izvor: B92

Nedelja, 22.07.2018.

14:55

Fetel kiksom karijere prepustio Hamiltonu prvo mesto!
Getty images

Trku je obeležilo nepredvidivo vreme i verovatno najveći kiks Fetela u dosadašnjoj karijeri, zahvaljujući kome je Hamilton i pobedio. Britanac je startovao sa 14. mesta.

Fetel je imao pol poziciju, prvo mesto u trci i klupskog kolegu Kimija Raikonena na repu sve do 52. kruga kada je nekako naivno izleteo sa staze i ispustio prvo mesto.

Iza Hamiltona je drugi bio Valteri Botas, treći Kimi Raikonen, četvrti je bio Ferstapen, peti Huleknberg, šesti Grožan, a u prvih deset su još bili Peres, Okon, Erikson i Hartli.

Trku Strol, Sirotkin i Rikardo, ali i spomenuti Fetel.

Njega i Raikonena je posle 40 krugova sledio dvojac Mercedesa Botas - Hamilton koji je dočekao taktičku grešku Ferarija. Raikonen je bio prvi i propustio je Fetela koji je sve dok nije počela kiša bio siguran na čelu.

Kada je Kimi propustio Fetela, Hamilton je obišao Botasa i borba se rasplamsala. Počela je kiša, ali ne na čitavoj stazi, pa su timovi brzo morali da odlučuju da li da menjaju pneumatike ili ne. Fetel je proklizao u krivini 13, Botas je preuzeo prvo mesto, ali su onda i on i Raikonen otišli u pit stop pa je Hamilton to iskoristio.

Vozio je najbrže u poslednjih 12 krugova i u srećnim okolnostima pobedio. Slična sreća se Britancu osmehnula i u Azerbejdžanu kada je Luis pobedio u Bakuu nakon što je Botasu pukla guma u završnici trke.

Hamilton je sada preuzeo i vodeće mesto u generalnom plasmanu pa će Ferari imati velike glavobolje da već za pet dana na Velikoj nagradi Mađarske uzvrati udarac i vrati se na pobednički kolosek pred letnju pauzu u F1 šampionatu.
Getty Images
67. krug – Svaka dilema je rešena i pre poslednjeg kruga, Hamilton je pobedio bez većih uzbuđenja sa više od četiri sekunde prednosti u odnosu na prvog pratioca.

64. krug – Karlos Sainc je kažnjen deset sekundi jer je obilazio iza vozila bezbednosti. Poredak na vrhu se ne menja.

62. krug – Botas dobija poruku od tima da ne napada Hamiltona i da zadrži svoju drugu poziciju. Raikonen ne može verovatno ni do drugog mesta.

60. krug – Fantastična vožnja dvojice vodećih vozača, Botas napada klupskog kolegu Luisa Hamiltona, dok Raikonen na repu drži Maksa Ferstapena. Hulkenberg je peti.

55. krug – Hamilton preuzima prvo mesto jer su Raikonen i Botas otišli u pit stop. Britanac je napravio prekršaj jer je na svoju ruku ostao van pit stopa iako je krenuo u boks. Botas ga prati, treći je Raikonen.
Getty images
52. krug – Fetel izleće sa staze i Botas na prvom mestu! Mercedes očajno reaguje, Raikonen se vraća na prvo mesto jer u Mercedesu nisu bili spremni za promenu guma.

51. krug –
Serhio Peres ispada sa staze, izleće i Kimi Raikonen i Botas to koristi da ga obiđe i popne se na drugo mesto. Mnogo klizanja i loša vožnja Raikonena.

50. krug – I Ferstapen na novoj promeni guma, slično je i sa Alonsom. Hamilton na šest sekundi zaostatka, a Lekler pravi okret od 360 stepeni zbog kiše koja je u prvoj, drugoj i šestoj krivini.

47. krug – Fetelu je odleteo deo bolida, Hamilton je nadoknadio razliku i prešao na četvrto mesto sa dve sekunde zaostatka iza Botasa. Lekler je izgubio mnogo vremena zbog guma, pa je posle samo nekoliko krugova vratio gume za suvo vreme.

46. krug Hamilton je pao na peto mesto i među prvom petorkom jedini ima ultra meke gume. Trenutno je iza Ferstapena i Botasa, dok prva dva mesta drži dvojac Ferarija.

45. krug – Počela je kiša u krivini šest, ali nije cela staza pokrivena, Alonso i Lekler su već prešli na gume za kišu i promenljivo vreme i rizikuju probleme, ako kiše ne bude na celoj stazi. 40. krug – "Recite mi hoćete li da ga pustim?" Ovo je verovatno bilo u glavi Kimija Raikonena koji ne želi da njegov tim 'igra igre'. Jasno je da Fetel ima veće šanse za titulu, pa Nemac prolazi na čelo. Rotaciju su napravili i Botas i Hamilton pa je Britanac sada treći.

35. krugFetel se žali svom boksu zbog pneumatika. Gasli pravi grešku koja ga nije koštala većeg incidenta. Vodeći i dalje Raikonen, Fetel ga prati.

31. krug – Ferstapenovo menjanje pneumatika trajalo je duže nego što je bilo planirano, a Ferari sada ima dvostruko vođstvo – prvi je trenutno Raikonen ispred Fetela. 29. krug – Botas posle odlaska u boks izlazi na stazu kao peti, sedam sekundi iza Hamiltona, dok je Danijel Rikardo završio trku jer mu je bolid otkazao.

28. krug – Još jedna greška Fetela kod kočenja pred krivinu, zbog koje je oštetio maltene nove pneumatike.

26. krug – Sjajno je Fetel prošao kroz boks i vratio se na četvrto mesto. Ispred njega je prošao klupski kolega Kimi Raikonen, ispred koga su samo Ferstapen i Botas. Nemac je uzeo meke gume, a ostavio Hamiltona iza sebe koji zaostaje više od sekundu i po.

23. krug – Australijanac ekspresno skače na sedmu poziciju, a Serhio Peres mu odlaskom u boks omogućava skok za još jedno mesto.

22. krug – Danijel Rikardo, koji je startovao sa 19. mesta, već je u top 8 i počeo je borbu za što veći broj bodova u Nemačkoj. 18. krug – Fetel, kojem je istrošen prednji desni pneumatik, pravi sitnu grešku, ali se to ne odražava na rezultat jer Botas gubi mnogo vremena u odnosu na pratioce.

15. krug – Hamilton je došao do pete pozicije i stigao na nekih 17 sekundi iza Ferstapena, zbog čega je Ferari odmah reagovao. Kimi Raikonen je otišao u boks po nove meke gume jer je rival imao otvoren put pred sobom, pa će sada mnogo lakše držati Luisa na distanci.

11. krug – Brzo je "pao" i Hulkenberg, Hamilton je trenutno šesti. Ispred njega su sada Magnusen, Ferstapen, Raikonen, Botas i Fetel. Botas zaostaje 3.5 sekunde za Ferarijem, dok Magnusenu Ferstapen beži više od 15. 9. krug – Dok mu Fetel sve više beži jer ima otvoren put ispred sebe, momak iz Londona nastavlja da pretiče. Sada je pretekao i Peresa, pa zaostaje manje od sekunde za Hulkenbergom koji je na šestom mestu.

6. krug – Britanac nastavlja sa agresivnom vožnjom i glavna je "zvezda" od početka trke. Ostavio je i Sainsa iza sebe i trenutno je deveti.

4. krug – Hamilton je zaobišao i Leklerka, ali gužva koja je ispred njega znači da već dosta zaostaje za prvoplasiranim Nemcem, tačnije više od 17 sekundi.

3. krug – Aktuelni šampion sveta već je pretekao trojicu vozača i pored Sebastijana Okona došao do 11. pozicije.

1. krug – Miran start prvih nekoliko vozača, Fetel je rutinski sačuvao prednost na vrhu, Magnusen se odlično dobranio, dok je Luis Hamilton već u ranoj fazi krenuo da pritiska vozače ispred sebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: