'Novi' Ronaldo za dobri stari Kalčo

Pomalo neverovatno zvuči da je prošlo čak devet godina od kada je oborio svetski rekord i postao najskuplje plaćeni igrač na svetu.

Izvor: Nemanja Ðorðeviæ

Sreda, 11.07.2018.

11:00

'Novi' Ronaldo za dobri stari Kalčo
Photo by Emilio Andreoli/Getty Images

Tog prvog jula 2009, Real Madrid saopštio je da je za slobodu najboljeg igrača sveta platio Mančester Junajtedu gotovo 100.000.000 evra.

Danas, gotovo deceniju kasnije on je i dalje najbolji igrač sveta, iako ima pune 33 godine, a – imajući u vidu koliki je majstor – možda i ne bi trebalo da nas čudi da je Juventus za momka u četvrtoj deceniji života izdvojio 18 miliona više, nadmašivši sopstveni rekord postavljen pre dva leta kupovinom Gonsala Iguaina (94.000.000) kako bi najboljeg strelca u istoriji Lige šampiona doveo u Torino.

Koliko je veliki i važan najbolje govori podatak da je njegov dolazak u 'Staru damu' u potpunosti bacio u drugi plan polufinale Svetskog prvenstva, barem dok Francuzi i Belgijanci nisu istrčali na teren, a da se pritom nijednog trenutka niti on, niti njegov menadžer nisu oglasili u medijima.

Ipak, sve je bilo jasno kada je paparaco uslikao Andreu Anjelija, predsednika šampiona Italije, kako se ukrcava u avion i odlazi, ispostavilo se, put Grčke na finalni sastanak sa igračem i njegovim zastupnikom Žoržom Mendešom. Samo nekoliko časova kasnije bilo je i zvanično – novi igrač velikana sa 'Čizme' postao je Kristijano Ronaldo.
Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images
Sam transfer i nije bio toliko šokantan, odnosno nije izazvao potres kakav bi inače doneo jer je u poslednjih desetak dana bilo jasno da će se nešto dogoditi, ali je, isto tako, postojala bojazan da je ovo samo još jedno leto u kom momak sa ostrva Madeira 'preti' da će napustiti Madrid – pre nego što na kraju potpiše novi ugovor, uz značajnu povišicu.

Međutim, ovoga puta to nije bio slučaj, dok niko na Santjago Bernabeuu ne sme da bude ljut, niti razočaran, već samo tužan. Pa, čovek je za devet sezona u dresu najvećeg kluba sveta odigrao 438 utakmica i postigao 450 golova, pored još 131 asistencije.

Da, dobro ste pročitali – četiri stotine i pedeset golova!

Oborio je ogroman broj rekorda, što u Primeri, što u Ligi šampiona, što uopšteno u evropskom i svetskom fudbalu, a kao i tokom većeg dela svoje karijere sve to pratilo je ispisivanje novih stranica istorije i sa Realom.
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images
'Kraljevićima' je doneo ukupno 16 trofeja, od čega dve titule u Primeri i isto toliko Kupova kralja, ali i, pored još nekolicine trofeja, četiri titule u Ligi šampiona.

Na prvu loptu, koliko god sama činjenica da ste četiri puta osvajali 'ušati' pehar zvuči fascinantno – još frapantniji je podatak da su Ronaldo i Real to činili tri puta uzastopno, a znamo da nikome nije pošlo za nogom da u modernom formatu elitnog takmičenja odbrani titulu.

Svake sezone bio je ubedljivo najbolji strelac tima, 'Zlatnoj lopti' i 'Zlatnoj kopački' iz Mančestera dodao je još četiri zvanja najboljeg igrača planete, titulu koju i dalje nosi, odnosno još tri puta je bio lauerat među onima koji su najviše puta tokom jedne takmičarske godine tresli mrežu rivala.

Kada na sve ovo, pored još jedne Lige šampiona sa 'Crvenim đavolima', tri Premijer lige i četiri trofeja Klupskog prvaka sveta, dodamo i da je 2016. godine sa svojim Portugalom postao prvak Evrope... Bilo je realno za očekivati da je tridesettrogodišnjem Kristijanu bio potreban novi izazov, poput Zinedina Zidana.
Photo by Octavio Passos/Getty Images
Ceo svet je u utorak pričao o poslu koji je zaključila 'Stara dama', dok se dobar deo njih, pre svih ljudi s naših prostora, nada da bi ovo mogao da bude početak nekog novog, moćnog Kalča.

Lige koja ima posebnu emotivnu vrednost za sve ljubitelje fudbala, u našoj zemlji prvi i osnovni sinonim za nedeljni ručak i vatreni okršaj, recimo, Peruđe i Venecije. Kao i ovih devet godina, i to vreme kao da je prebrzo prošlo. Kao da je vreme kada je Serija A bila ubedljivo najuzbudljivija i najkvalitetnija liga bilo pre 'sto godina', a ne pre nešto manje od dvadeset.

Osamdesetih godina prošlog veka imena koja su igrala za italijanske klubove danas se nalaze u apsolutno svakom fudbalskom almanahu, ništa drugačija situacija nije bila ni početkom i sredinom devedesetih, da bi vrhunac pred veliko posrnuće usledio sredinom prve decenije tekućeg milenijuma.

Iako ni do sada praktično da nije bilo dileme, koliko god se Napoli i Roma trudili, tek sada je jasno da je domen naučne fantastike mogućnost da Juventus i po osmi put uzastopno ne bude šampion zemlje, ali je cilj ipak nešto drugo. San koji svi Juventini priželjkuju još od 1996. godine, sanjajući nekog novog Vladimira Vladu Jugovića koji daje gol za titulu vladara Evrope, treću u klupskoj istoriji.
Getty Images
Juve već sada ima strahovito jak sastav, a ostaje da se vidi šta će se još sve dešavati do kraja prelaznog roka. Prvi korak je načinjen, doveden je čovek koji toliko voli Ligu šampiona da pred svaki meč njenu himnu peva iz sve snage, neko svima u Torinu i previše poznat. U šest mečeva protiv 'bjankonera' deset puta je bio strelac, dok se još mogu čuti aplauzi čitavog stadiona posle nadrealnih makazica u prošlogodišnjoj četvrtini finala.

S druge strane, ima i onih koji su mišljenja da je ovo previše novca za igrača koji za šest meseci ulazi u 35. godinu života, odnosno ravno 30.000.000 za njegova godišnja primanja, ali efekat Kristijana Ronalda sve je samo ne isključivo fudbalski. Na stranu novac od sponzora, prodaje dresova, opreme i svih ostalih pratećih elemenata – dovoljno je reći da su akcije 'Fijata', kompanije u većinskom vlasništvu Anjelijevih, porasle za 34 odsto (!?) od trenutka kada je krenula priča da će se Portugalac doseliti na sever Italije.

Krajem devedesetih jedan drugi Ronaldo, 'pravi' – kako mnogi vole da ga zovu, Nazario da Lima stigao je na Apeninsko poluostrvo, za takođe tada rekordnu sumu, i pokrenuo lavinu dolazaka sličnih majstora, obeleživši poslednje zlatne godine italijanskog klupskog fudbala.

Neka ovo bude novi početak....

(Ahhaa -- A far l'amore comincia tu, Scoppia, scoppia mi sco-Scoppia, scoppia mi scoppia il cuor) Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: