Danilović za B92: "Mladim igračima ne preporučujem NBA"

Potpredsednik "KK Partizan", Predrag Danilović, ne štedi reči upozorenja mladim igračima koji bi što pre preko Atlantika u NBA. Danilović, nekad i sam igrač u najkvalitetnijoj svetskoj ligi, smatra da je mnogo bolje provesti nekoliko godina u Evropi i igrački sazreti, pa tek onda ući u izazove najjačim profesionalcima.

Izvor: Milan Pavlica

Ponedeljak, 12.04.2004.

17:34

Default images

Kako komentarišete odluku Nenada Krstića da sledeće sezone zaigra za Nju Džersi?

To se znalo još od prošle godine. Agenti su imali plan da Krstić ode još prošle godine. Mi smo smatrali da on treba da ostane još godinu dana, pre svega zbog njegovog razvitka. Niko od nas u klubu ne želi nikoga da sprečava u karijeri, nama je stvarno drago i ponosni smo na to što „proizvodimo“ igrače koji mogu da igraju u najjačim evropskim klubovima i NBA ligi. Mi samo smatramo, kao iskusni košarkaši, pre svega Divac i ja, da poneki put treba sačekati i da ne treba žuriti. To su sve dobronamerni saveti. Mislim da je za svakog igrača bolje da odigra godinu dana u Evropi ili u Partizanu pa onda ode u NBA...bolje nego sedeti na klupu nekog profesionalnog tima u Americi.

Kosta Perović se pominje kao mogući učesnik Drafta ove godine...

Perović je tek pre godinu dana počeo da igra košarku i u njega je ulagano i dalje se ulaže, jer smatramo da treba da bude pravi igrač. Meni se ni malo ne svidja što razni ljudi, razni menadžeri dolaze ovde i pričaju razne priče mladim igračima koje je lako pomeriti. Znate, živeti u ovoj zemlji poslednjih 10 godina nije bilo ni malo lako,  i onda vam se otvori jedna situacija da maltene i vi i vaša familija, babe, dede i ne znam ni ja ko sve, ostvare svoje snove, barem materijalne. A jednim delom je i satisfakcija iste familije to što će njihov sin ili rodjak igrati u najjačoj ligi sveta.
Nije lako se odupreti tim navalama i ponudama. Čovek jedino treba da bude svestan, bar kad je reč o Peroviću, da on nije spreman za NBA i da je veoma teško, gotovo nemoguće da će on sledeće godine da ide u NBA. Jer puštanjem Vujanića koji je imao takav ugovor, Krstića koji ide, a veoma je teško zadržati bilo kojeg igrača ovde pre svega zbog finansijskih uslova, i Perovića sledeće godine bi za klub bilo stavljanje omče oko vrata.

Da li će Partizan puštati Perovića ukoliko bude plasiran medju prvih deset na Draftu?

Mene, u stvari Partizana stvarno nešto previše ne interesuje na kojem će on mestu da bude. Mi ćemo da budemo sretni ukoliko on bude broj jedan. Ali, koliko vidim mnogi NBA timovi šalju prve pikove da igraju sezonu ili dve u Evropi. Pitanje je da li će neki od timova koji budu izabrali visoki pik moći sebi da priušte da takvog igrača pošalju u Evropu. Ali opet je to pravljenje računa bez krčmara, Partizan je u ovoj priči krčmar.
Agenti su zainteresovani i za druge mlade igrače Partizana. Da li vi dozvoljavate ulazak agentima na treninge?

Ne, kod nas ne dolaze na treninge. Mi to ne dozvoljavamo. Mogu da prisustvuju utakmici i to niko ne može da im zabrani. Menadžeri stupaju u kontakt pre svega sa roditeljima igrača i sa samim igračima tokom njihovog slobodnog vremena.

Vi ste uspešno igrali u NBA. Šta biste savetovali mladićima od 18 godina, da li da idu u NBA?

Rekao bih im da ne idu sa 18 godina u NBA, jer je to glupost, argumentovana glupost. Sa 18 godina niko vam tamo neće posvetiti dovoljno pažnje koju bi vam posvetio matični klub. Niti ćete imati kvalitetne individualne treninge, a zna se da su oni najbolji ovde. Preporučio bih im da stasaju kao ličnosti. Otići u drugi klub, na drugi kontinent, medju igrače koji su fizički zreliji i koji igraju kod kuće, znači mnogo im je lakše, sve su to razlozi koji mogu da poremete mlade igrače....tu je i nostalgija za kućom, prijateljima, mnoge stvari se prelamaju u čovekovoj ličnosti u tom dobu. Treba da budete strašno jaki prihički i fizički da izdržite sve to. Pitanje je koliko ćete igrati, onda tu je i napor stalnih putovanja.

Darko Miličić se verovatno suočava sa nekim od tih problema?

Najverovatnije... ja stvarno ne znam celu priču koja je bila sa Darkom Miličićem. Znam da je bila velika pometnja da li treba da ide ili ne, pa kada je odlučeno da ide onda je otišao...ne znam, različite stvari su se pričale. Činjenica je da taj dečko nije dobio ni minimum vremena da pokaže ono što zna. Znate, u NBA za 10 minuta teško možete da pokažete šta znate. Došao je kod zahtevnog trenera. Da li taj trener njega simpatiše, ja to ne znam. Čuo sam da su ti ljudi u Detroitu bili zainteresovani za nekog drugog igrača. Sigurno je da će Darko Miličić jednog dana da pokaže šta zna. Medjutim, ipak je godina dana izgubljena. Ja verujem da on tamo radi individualno, da ima naporne treninge i sve ostalo. Ali ne znam koliko ima vremena za to pošto se mnogo putuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: