Čović: Nacionalne lige nisu obezvređene, naprotiv

Prvi čovek regionalne ABA lige i KK Crvena zvezda Nebojša Čović smatra da donesena dobra odluka o načinu ulaska klubova u takmičenje.

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2018.

22:22

Čović: Nacionalne lige nisu obezvređene, naprotiv
Foto: StarSport

Od sezone 2018/2019 društvo najboljih klubova regiona činiće kao i do sada 12 timova, ali će istovremeno biti ukinut "nacionalni ključ" i ekipe će se rangirati samo po učinku u dve lige pod okriljem ABA.

To znači da put do elite dolazi isključivo osvajanjem Druge ABA lige, što u ovom trenutku Srbiji otvara mogućnost da bude prva zemlja, shodno novoj odluci, sa maksimalnih pet predstavnika u borbi za Evroligu.

"Za mene je to očekivano. Na našim prostorima sve što uvedete novo svi su na plafonu, a onda svi u podrumu. Doneli smo dobru odluku. Jednoglasna je odluka bila svih 12 klubova da plasman u ABA ligu iz druge ABA lige. Nije bilo jednoglasno za to koliko ispada. Sedam je glasalo da jedan ispada i jedan ulazi, uz baraž. Sve ostale odluke su faktički donete jednoglasno", rekao je Čović novinarima u hali "Pioniru", a prenosi Mozzartsport.

"Druga ABA liga će imati nacionalni ključ. Imaće dva kluba iz svake republike sa mogućnošću da klub koji ispadne iz ABA lige ima mogućnost da igra u drugoj ABA ligi bez obzira na uspeh u nacionalnom prvenstvu. Onaj klub koji ispadne iz druge ABA lige, bez obzira na uspeh u domaćem šampionatu, u narednoj sezoni ne može da se vrati u drugu ABA ligu", dodao je Čović.

Kritičari odluke smatraju da su sada nacionalni šampionati potpuno obesmišljeni.

"Ta razmišljanja su interesatna. Samo ovo nije vreme od pre 20 ili 30 godina. Ta priča ne igra se samo za pare... To je lepa priča, populistička. Ali, vremena su se značajno promenila. Nacionalne lige ne da nisu obezvređene, nego dodatno dobijaju na značaju. Te priče pojedinaca zaspalih u prošlosti... Nacionalna liga se igra za prvaka države i za dva kluba za drugu ABA ligu. Moramo da razdvojimo kvalitet od nekvaliteta. Imamo predlog za još veći nivo unapređivanja nacionalnih liga. Suština je u tajmingu pomeranja i redosledu takmičenja. To traži dogovor svih učesnika", rekao je Čović.

Evropska košarka umnogome zavisi od sukoba Evrolige i FIBA.

"Kada to pogledamo vidim da su mnogi za jedne ili druge, ja sam pre svega za košarku. Ali kada gledam Fibine kvalifikacije osećam se tužno. Neprijatno. To nije kvalitet. Šta, uzbudljiva utakmica Austrija - Srbija ili Hrvatska - Rumunija? Ekipe nemaju svoje najbolje igrače i tako treba postaviti kalendar", rekao je Čović.

Neki nove promene nazivaju "srpskim monopolisanjem lige".

"Nemam ništa protiv da bude osam hrvatskih timova ili pet na koliko smo limitirali, ako su dobri i kvalitetni. Nama je potreban kvalitet, nemam nikakvu paranoju oko toga", kaže prvi čovek ABA i Zvezde.

Glavno pitanje u vezi sa ABA je prohodnost ka Evroligi, gde trenutno ima jedno mesto, i Evrokupu gde su za sada garantovana tri.

"Mislim da je mesto u Evroligi za sada potpuno sigurno. Mislim da se Evroliga neće proširivati u sezoni 2018/2019. Očekujem da će se širiti i menjati format ubuduće. U tom slučaju ABA liga mora da podigne nivo kvaliteta. Da dođemo do toga da ABA liga da dva kluba u Evroligi. Kada će se to dogoditi, to ne mogu da vam kažem. Moramo da radimo na standardima. Da postoji pravni segment. Da se uvede finansijski fer-plej koji bi imao tri sezone kao pilot sezone navikavanja na fer-plej. Time bi ona postala konkurentna. Kada je ABA bila privatna liga jedva smo uspevali da dobijemo 350.000 evra za TV prava. Sada imamo 1.800.000 evra po sezoni za TV prava. Ti koji to plaćaju imaju svoj interes i prodaju za više. ABA liga se gleda u 22 ili 23 države. Na tom delu mora da se radi. Da se radi na posećenosti utakmica", objašnjava Čović.

Mesto u Evroligi na sve načine pokušavaju da izbre Nemačka i Francuska.

"Imaju veći uticaj od nas, imaju više para, ali igraju lošiju košarku. A mislim da Evroligi nije u interesu da preskoči ovaj region. Ovaj prostor je izuzetno znamenit u košarci. Na Evropskom prvenstvu ste maltene imali turnir bivše Jugoslavije. Potencijal postoji, Evroliga to poštuje. Mi moramo kroz standarde da se približimo tome. I iopšte nismo daleko", zaključio je Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: