Kokoškov za B92: "Čast je biti deo reprezentacije!"

Izvor: Goran Dokiæ B92

Nedelja, 28.03.2004.

12:30

Default images

Igore, Detroit je počeo sjajno da igra. Dokle može ovaj tim da dogura u plej-ofu?

Ono sto je najvažnije, mi smo stabilizovali igru i osećamo se mnogo komfornije. Dolazak Rašida Valasa promenio je igru Detroita. On moze da igra i u reketu i spolja, a što se odbrane tiče tu dominira, uz Bena Valasa. Njih dvojica čine jedan neprobojni duo. Do kraja sezone ima još 9 utakmica i planiramo da ostvarimo 50 do 52 pobeda što će biti, imajući u vidu oscilacije koje su bile prisutne, veoma dobro. Što se plej-ofa tiče, tu se nikad ne zna. To je stvar iskustva, ispiracije i discipline koju mi nismo imali ove sezone, ali verujem da cćmo se konsolidovati. Mi imamo odličnog trenera  koji je iskusan u playoffu i zato verujem da ćemo daleko dogurati.

Imajući u vidu da si trenirao Marka Jarića, kako gledaš na njegovu odluku da zbog povrede možda propusti Olimpijadu?

Ja sam pročitao tu izjavu. Nikada nisam sumnjao u Markovu spremnost i motivisanost  da igra za reprezentaciju. Mislim da je njegova povreda ozbiljne prirode. Mislim da će Marko sanirati povredu i da će biti motivisan da igra. Njegova motivacija, ponavljam, nikad nije dolazila u pitanje. Ako postoje i najmanje šanse on će se odazvati selektoru i igrati za naš nacionalni tim. Ja mu želim da se što pre oporavi jer i on sam zna da je najbolji način da se spremi za sledeću NBA sezonu, kroz igru za nacionalni tim uz temeljne, bazične pripreme i olimpijski turnir. Ja ne verujem da bi to Marko Jarić propustio!

Klipersi takodje razmišljaju da  Jariću, ako propusti ostatak sezone, zabrane nastup na Olimpijadi?

Ja dobro znam organizaciju Klipersa i zato tvrdim da ako Marko odluči da igra, da će on igrati u Atini. Znači ako se isplate bonusi i osiguranje i Marko zdravstveno bude spreman, Marko će biti u plavom timu. Gospodin Bejlor, generalni menadžer Klipersa, nikada ga neće sprečiti u tome. Oni (Klipersi) nisu toliko agresivna organizacija koja bi rekla Marku da neće igrati.
dnevnik.co.yu
Mediji u našoj zemlji i pogotovu u Mičigenu najavljuju da ćes biti pozvan od strane našeg nacionalnog saveza da zauzmeš mesto pomoćnog trenera reprezentacije Srbije i Crne Gore. Da li je bilo razgovora između tebe i Saveza?

Ja imam non-stop kontakte sa Savezom u vezi mnogih pitanja i ja taj kontakt nikada neću prekinuti bez obzira gde sam. Šta god i kad god mogu da pomognem, ja ću uvek pomoći. Mi ništa zvanično nismo pričali u vezi sa mnom, na mestu pomoćnog trenera. Ja sam rekao da je odluka da Željko Obradović bude selektor, prava odluka i mislim da je to čovek koji će taj posao odraditi na pravi način. On mora napraviti stručni štab u koji veruje i u čijem se prisustvu oseća prijatno. A ko će to biti videćemo. Ako ja budem bio pozvan – apsolutno ću se odazvati. Čast je biti deo reprezentacije!

Koliko Košarkaška klinika koja će biti održana u našoj zemlji znači našoj zemlji i našoj košarci?

Udruženje trenera je tu Kliniku organizovalo na jednom svetskom nivou. Direktor klinike, Milan Opačić i predsednik Udruženja trenera, Dušan Ivković, odradili su fenomenalan posao na najvišem nivou. Svetski treneri obožavaju našu igračku i trenersku školu i prilično su voljni da dođu i budu deo Klinike. Drago mi je da će ovog leta najveća svetska imena kao npr. Leri Braun (Detroit Pistons), Roj Vilijams (University of North Carolina), Greg Popovic (San Antonio Spurs) , biti u Beogradu. Oni će moći da čuju neke novi stvari i imaće šansu da provere svoje znanje. To je veliko iskustvo za svakog trenera.
NBA draft se približava... Kako gledaš na izjave američkih medija da će verovatno par naših igrača kao što su Koljević, Perović, Aleksandrov, biti dobro plasirani. Da li misliš da je za njih rano da dođu u NBA ili su već zreli da se  oprobaju u najjačoj ligi na svetu?

Ja sam razgovarao sa ljudima u NBA i oni očekuju da će ovaj draft biti obojen internacionalnim bojama i to je realnost. Činjenica je da u ovom trenutku koledž  košarka ne može jednostavno da ponudi dobre igrače. NBA se marketinški i u svakom drugom pogledu otvara svetu. Mislim da će naši igrači imati jako dobru poziciju na draftu i da su na veoma dobrom rejtingu za dolazeći draft. Meni je veoma drago zbog toga.

Da li je rano to je individualna stvar. Vrlo je teško suditi. Ima igrača koji su napravili pravu stvar dolaskom u NBA, a ima i onih koji su došli rano. U NBA moraš doći kao spreman igrač, pre svega fizički i mentalno. Godine nisu merilo. Generalno pravilo kada treba, odnosno ne treba doći – ne postoji.  Sve to zavisi od igrača, kluba, pozicije koju taj igrač treba da zauzme, novca... Igrač kada se oseća spremnim, treba da sagleda trenutnu situaciju u timu i da odluči... NBA je definitivno izazov. Ja se ne slažem sa kostatacijom da je za mnoge igrače prerano da dođu pošto je to isključivo individualna odluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: