Avramović sprečio senzaciju u Beču!

Košarkaši Srbije jedva su pobedili Austriju 82:81 u Beču, u četvrtom kolu Grupe G prve runde kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Nedelja, 25.02.2018.

20:00

Avramović sprečio senzaciju u Beču!
Foto: StarSport

Junak "Orlova" bio je mladi plejmejker Varezea Aleksa Avramović koji je 22 sekunde pre kraja pogodio trojku u već prežaljenom napadu, nakon čega Rašid Mahalbašić ne uspeva da donese domaćinu senzacionalnu pobedu u poslednjim trenucima susreta.

Mučili su se igrači Aleksandra Đorđevića u Beču, igrali sa dosta oscilacija, preokrenuli -12 s početka trećeg kvartala i stigli -6 u poslednja dva i po minuta za treću pobedu kojom su obezbedili drugi krug kvalifikacija.

Najefikasniji u srpskom timu bio je Stefan Jelovac sa 21 poenom, 16 je dodao Miroslav Raduljica, od čega je 11 ubacio u prvom kvartalu, ali je posle ušao u probleme sa ličnim greškama.

Stefan Birčević je dodao 15, sa dve trojke i odličnom odbranom je bio ključni faktor serije 11:0 za preokret u trećem periodu, a potom je pogodio trojku i na 75:81 što se ispostavilo za ključno u konačnom preokretu.

Dvocifren učinak imao je i junak Avramović, koji je bio i najbolji asistent Srbije sa pet proigravanja. Austriju je predvodio snažni centar Mahalbašić sa 22 poena, devet skokova i tri asistencije, ali je i šest puta izgubio loptu.

Dvocifren učinak imali su još Murati i Radoš sa po deset, a dosta problema "Orlovima" su sa po devet napravili Duvije i kapiten Šrajner koji je imao i sedam proigravanja.

U drugom meču grupe Nemci su u nedelju pobedili u Gruziji 87:77 i četvrtom pobedom takođe obezbedili drugu fazu takmičenja. SP 2019. održaće se u Kini.

Pročitajte još:
* Kvalifikacije za SP: Nemci i Grci u drugoj rundi
* Kvalifikacije: Debakl Vujoševićeve Bosne u Rusiji

Tok meča:

Austrijanci bolje otvaraju meč, predviođeni Mahalbašićem dolaze do 9:2 posle prva tri minuta igre. Međutim, to je razbudilo "Orlove", razigrali su se Birčević sa tri asistencije i Raduljica sa osam poena za preokret na 14:12.

Radoš je održavao ritam Austrije, ali je s druge strane Raduljica nastavio da dominira i sa 11 poena obeležio prvi period – 18:21.

Domaćin dobro počinje i drugi kvartal, nakon koša Duvijea, sjajnu kombinaciju napravili su Klepeiš i Koh koji zakucava na alej-up za novi preokret na 22:21. Jelovac odgovara košem uz dodatno slobodno, ali domaćin nastavlja da kontroliše ritam, opet se probudio Mahalbašić, a posebno se razigrao kapitena Šrajnera koji sa nekoliko asistencija odvodi Austriju do dvocifrene prednosti (34:24).

Raduljica i Paunić pokušavaju da vrate Srbiju u egal, smanjuju na pet poena zaostatka, ali Duvije odgovara trojkom i Austrija održava razliku na četiri minuta pre kraja (39:31). Nije mnogo pomogao tajm-aut Đorđevića, Duvije pogađa dva slobodna za novih +10, Jelovac i Avramović "vežu" dva dobra napada za Srbiju, ali Koh odbija napad "Orlova" (43:36).

Međutim, u samoj završnici poluvremena srpski košarkaši na iskustvo slamaju domaćina, te poenima Tepića i Simonovića (trojka) smanjuju na samo koš zaostaka pred drugi deo meča – 43:41. Austrijanci beže odmah na startu drugog poluvremena, Ogunsipe pogađa trojku, a potom Klešeiš i Murati kažnjavaju naivne greške "Orlova" i polažu za 50:41. Posle serije izmena i novih grešaka, Mahalbašić donosi Austriji +11, nakon čega Raduljica zakucava i najavljuje povratak Srbije (52:43).

Domaćin odbija ovaj napad preko Šrajner koji poentira u dva uzastopna napada, ali Birčević odgovara sa dve trojke u nizu za ekspresan put Srbije sa -12 na -6 (55:49). Međutim, sve brzo pada u vodu, Klepeiš posle tajm-auta vraća jednu trojku, a onda Raduljica pravi faul u napadu i zbog četvrte lične mora na klupu.

Birčević dobrom odbranom sprečava domaćina da se vrati na 10+, pogađa oba slobodna bacanja, a za njim i Simonović dodatno zbog tehničke greške Radoša. Naš tim dobija i loptu sa strane, a Austrijanci prave novi faul koji maksimalno koristi i Avramović, pa Srbija smanjuje na samo -4 (58:54).

Danek je reagovao ishitrenu u narednom napadu Austrije, Birčević nastavlja sa sjajnom igrom i polaže loptu za koš zaostatka, a nakon toga suviše brzo napad završava i Klepeiš, ne pogađa trojku, a to kažnjava Avramović za izjednačenje (58:58).

"Orlovi" su se razgoropadili, bukvalno su leteli po terenu, lako zaustavljali napade domaćina, da bi dva i po minuta pre kraja perioda zaokružili seriju 11:0 za potpuni preokret na 60:58, dva i po minuta pre kraja četvrtine.

Mahalbašić posle tajm-auta Austrije okončava seriju Srbije i poravnava rezultat, nakon čega Šrajner promašuje šut pokazavši našim igračima da je ostao bez snage. Domaći igrači su pod velikim pritiskom srpske odbrane nastavili da greše, a "Orlovi" su konačno dočekali trojku Jelovca za 66:61, da bi Mahalbašić polaganjem smanjio uoči poslednjeg kvartala – 63:66. Avramović najavljuje nastavak Srbije u istom ritmu, Šrajner trojkom vraća Austriju, ali odmah odgovara Jelovac (71:66). Ipak, domaćin se ne predaje, uspeva da zaustavi nekoliko napada "Orlova", a Mahalbašić preko reketa i Danek trojkom opet preokreću rezultat (73:71).

Selektor Đorđević traži tajm-aut kako bi skrenuo pažnju igračima da obrate posebnu pažnju na Mahalbašića. Usledila je žestoka borba u svakom napadu u narednih nekoliko minuta, mnogo su bolje izgledali Austrijanci koji kažnjavaju brojne greške "Orlova" i preko Koha i Mahalbašića "beže" na 81:75.

Srbiju iz ambisa vraća Birčević novom trojkom, nakon čega Paunić sjajnom odbranom prisiljava Srajnera na faul u napadu. Austrijanci traže tajm-aut, ali Raduljica dobija faul i pogađa jedno slobodno za 81:79, pa se vraća na klupu. Domaćin pravi novu grešku u napadu, Raduljica se opet vraća u igru, dobija sjajnu loptu u reketu, ali promašuje zakucavanje.

Minut i po pre kraja Srbija se opet odbranila, ali s druge strane polaganje promašuje Avramović. Ipak, sjajna defanziva donosi novu šansu, Austrijanci nisu supeli da šutiraju za 24 sekunde. Nisu "Orlovi" imali rešenja ni u narednom pokušaju, ali u poslednjim sekundima napada Avramović iz neverovatno teške pozicije pogađa trojku i preokreće na 82:81, 22 sekunde pre kraja.

Usledio je dug napad domaćina, ali nisu uspeli da izbore poziciju za šut svojim bekovima, pa je pokušao Mahalbašić, ali je bio daleko od pogotka. Tako je Srbija izbegla senzaciju sa 82:81.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

254 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: