2017. – dominacija tenisa i iznenađenje na dva točka

Najpupularniji internet pretraživač Gugl (Google) objavio je listu najtraženijih sportskih događaja u 2017, a na njoj dominira tenis.

Izvor: AK

Ponedeljak, 18.12.2017.

12:10

2017. – dominacija tenisa i iznenađenje na dva točka
Foto: Getty images

Na listi su mahom globalna takmičenja, a osim tenisa zastupljeni su i fudbal, košarka, bejzbol, američki fudbal, boks i za neke nekočekivano biciklizam.

Na desetom mestu je UEFA Liga šampiona koja je ove godine kulminirala finalom između Real Madrida i Juventusa u Kardifu, gde je zablistao Kristijano Ronaldo sa dva gola.

Na devetoj poziciji je NBA plej-of, iako je za razliku od LŠ trajao manje od dva meseca, a koji je okončan trećim uzastopnim finalom između Golden Stejta i Klivlenda, a koje je pripalo Voriorsima.

Pomalo neočekivano ispred ova dva takmičenja, a pre svega ispred LŠ, našao se FIFA Kup konfederacija u Rusiji. Takmičenje više revijalnog karaktera koje prethodni Mundijalu je osvojila Nemačka, u napetom finalu sa Čileom.

U godini u kojoj je teniska sezona predstavljala svojevrsni "deža vi" (Deja vu), zbog šampionskog povratka Rodžera Federera i Rafaela Nadala, na sedmoj poziciji se našao poslednji od četiri teniska Grend slema – US Open, koji je u muškoj konkurenciji treći put u karijeri osvojio Španac, dok je u ženskoj viđeno sveameričko finale i pobeda Sloun Stivens nad Medison Kiz. Poziciju iznad je Australijan open, koji je najavio pomenutu dominaciju dvojice veterana, pobedom Federera za 18. GS krunu, uz još jedno američko, štaviše vilijamsovsko finale kod žena između sestara Serene i Venus, koje je pripalo trudnoj mlađoj sestri.

Ispred ova dva GS našla se Svetska serija, finale bejzbol MLB šampionata u kojem su prvu titulu u istoriji slavili Hjuston Astrosi, slomivši Los Anđeles Dodžerse u sedam mečeva.

Najveće iznenađenje u moru ovih planetarno dominantnih sportova je četvrta pozicija najveće biciklističke trke na svetu – Tur d'Fransa. Posle oko 3.500 kilometara kroz Francusku i Nemačku, preko Alpa i Pirineja, iako bez ijedne etapne pobede, četvrti put u poslednjih pet godina trofej je podigao Britanac Kris Frum, koji je u centru pažnje i na kraju godine zbog optužbi za doping.

Na najnižem stepeniku "pobedničkog postolja" našla se "borba svih borbi", dugoočekivani okršaj svetskih šampiona u boksu i ultimejt fajtu, duel Flojd Mejveder – Konor Mekgregor u Las Vegasu. Posle deset rundi borbe koja se ispostavila kao običan marketinški trik pobedu je slavio Mejveder, tehničkim nokautom za skor 50-0 u karijeri. Što je još važnije, obojica su svoje bankovne račune uvećala za nekoliko stotina miliona dolara.

Na drugom mestu našao se već godinama najgledaniji sportski događaj sveta – Superboul. Pedeset prvo izdanje finala NFL (američki fudbal) je bilo jedno od najboljih u istoriji ovog sporta, u kojem su Nju Ingland Petriotsi predvođeni Tomom Brejdijem preokrenuli deficit od 25 poena protiv Altanta Falkonsa za petu titulu.

"Šampion" gugla 2017. godine u svetu sporta bio je najprestižniji tenisku turnir Vimbldon. Nije ni čudo s obzirom da je Rodžer Federer postao i zvanično besmrtan kao prvi igrač koji je osam puta podigao šampionski trofej na terenima Ol Ingland Klaba. U ženskoj konkurenciji drugu titulu je osvojila Španjolka Garbinje Mugurusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: