"Frumov slučaj – šokantno, katastrofa biciklizma"

Kris Frum je pao na doping testu, a bivši predsednik Međunarodne biciklističke asocijacije (UCI) Pat Mekvejd smatra da bi to moglo da bude pogubno za sport.

Izvor: MLJ

Subota, 16.12.2017.

18:27

Getty Images

Biciklizam je veliku dozu kredibiliteta izgubio priznanjem Lensa Armstronga pre nekoliko godina da je bio dopingovan, ali bi mu Frum zadao novi udarac.

Mekvejd je novu situaciju za BBC ocenio kao šokantnu i zabrinjavajuću. Frum je u sebi imao duplo više od dozvoljene doze salbutamola koji se koristi kao lek za astmu.

Uzorak u kome je pronađena supstanca je uzet tokom ovogodišnje Vuelte. Frum je suspendovan i ukoliko ne objasni toliku koncentraciju salbutamola u krvi mogao bi da ostane bez Vuelte.

Osim toga, tim Skaj bi mogao da ostane bez poverenja.

"Kako je Brajan (Kokson), znajući sve te činjenice mogao da se okrene i kaže 'morate da verujete timu Skaj'. Ja to jednostavno ne razumem", rekao je Mekvejd. Kokson je doskorašnji predsednik UCI i u septembru je rekao da je znao za test.

Mekvejd dodaje da je Frum znao da krši pravilo, a Frum misli da njegovo nasleđe neće biti upropašćeno najnovijim vestima.

"Imali su kao tim teških 15 meseci. Trebalo je da isteraju te stvari na čistinu kako bi se vratilo poverenje u biciklizam, a oni su otišli u suprotnom smeru ove godine. Imaju ubedljivo najveći budžet i mogu da plate svu medicinsku podršku i eksperte i mnoge druge stvari koje drugi timovi ne mogu da zamisle pa se ipak nalaze u ovoj situaciji. Biće veoma teško videti kako će izaći iz ovoga sa bilo kakvim kredibilitetom. Sve ovo povlači mnogo pitanja", rekao je Mekvejd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: