Partizane pazi, Viktorija gazi!

Šampion Srbije Partizan imao je sreće na žrebu šesnaestine finala Lige Evrope, ali daleko od toga da su crno-beli dobili lakog rivala.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Ponedeljak, 11.12.2017.

16:30

Partizane pazi, Viktorija gazi!
Foto: EPA/URS FLUEELER

Crno-bele u drugoj polovini februara očekuje dvomeč sa aktuelnim liderom Prve lige Češke Viktorijom Plzenj. Klub osnovan pre 106 godina je tokom 70-ih imao "izlete" u Evropu, ali je sve do ove decenije bio u senci praških rivala Sparte i Slavije.

Viktorija je do pre šest, sedam godina uglavnom bila prosečan češki tim, vek je počela kao drugoligaš, da bi od sezone 2010/2011 krenuo vrtoglavi uspon rezultata.

U pomenutoj sezoni Viktorija kao petoplasirani tim iz prethodne godine stiže do prve titule šampion Češke u svojoj istoriji. Bukvalno na 100. godišnjicu osnivanja Viktorija osvaja prvu krunu kada počinje apsolutna dominacija ovog tima u domovini.

Steaua jedina imala recept ove sezone

U proteklih sedam sezona tim iz Plzenja je osvojio četiri titule, a dvostruku uzastopnu je prošle sezone prekinula Slavija. Međutim, s obzirom na ovogodišnje rezultate, izvesno je da će se "Viktorika" opet vratiti na tron, i to suvereno.

Iako su proteklog leta najveći konkurenti obarali transfer rekorde i dovodili zvučna imena za lokalni nivo poput Tala Ben Haima, Rija Mavube, Žonatana Bijabijanija, Miroslava Štoha, Ruslana Rotana, Halila Altintopa, Tomaša Necida, te trenera Andreu Stramačonija, Viktorija je već posle 16 kola nedostižna na vrhu tabele sa 46 bodova, dakle ima 15 pobeda i samo jedan remi, a najbližim rivalima Slaviji i Sigmi Olomuc beži čak 14.

Moglo bi se reći da je prošle sezone Slavija imala više sreće nego kvaliteta u borbi za titulu sa Viktorijom, jer se tim i Plzenja "probudio" tek u finišu, kada je već bilo kasno, a to je potvrdio trenutnom serijom od 21 utakmice bez poraza u domaćem prvenstvu, od čega su samo tri remija.

Međutim, ove sezone Viktorija nije odlična samo u Češkoj, već beleži dobre rezultate i u Evropi. Sezonu je počela u kvalifikacijama za Ligu šampiona gde je podbacila u dvomeču sa Steauom (2:2, 1:4), da bi u baražu za LE rutinski eliminisala kiparski AEK iz Larnake pre svega zahvaljujući ubedljivoj pobedi kod kuće sa 3:1 (0:0 na Kipru).

Udarna snaga – Mihal Krmenčik "rešeta" i asistira

Foto: Getty images
U grupnoj fazi Viktorija je igrala opet sa Steauom, Hapoel Ber Ševom i Luganom. Takmičenje je počela još jednim ubedljivim porazom u Bukureštu (3:0), nakon čega je nadigrala Hapoel kod kuće 3:1), potom izgubila u Luganu 3:2, a onda nanizala tri ubedljive pobede nad Luganom 4:1, revanš Steaui 2:0, te na kraju još jednom Hapoelom, ovaj put u Beršebi sa 2:0.

Trener Viktorije iskusni stručnjak Pavel Vrba, bivši strateg Žiline i Anžija, te selektor Češke, forsira formaciju 4-2-3-1, a uglavnom na terenu izvodi postavu Hruška Limberski, Hubnik, Hejda, Reznik Hrosovski, Horava Kopic, Kolar, Petržela Krmenčik.

Udarni adut tima je upravo 24-godišnji centarfor Mihal Krmenčik sa 11 golova uz šest asistencija na 14 utakmica, koji je na meti engleskih klubova, pa ne bi bilo iznenađenje da u januaru napusti Plzenj, iako je krajem novembra produžio ugovor do 2021.

Nosioci igre u veznom redu su strelci po pet golova Danijel Kolar i Jan Kopic, koji najčešće namešta golove (sedam asistencija), a znaju da pogode i defanzivci, tako da su ove sezone golove postizali Hejda, Limberski, Hajek, Havel i Reznik.

Od iskusnijih igrača tu su bivši austrijski reprezentativac Andreas Ivanšic, potom 34-godišnji Milan Petržela, 29-godišnji Vaclav Pilar.
Na transfer tržištu osim Krmenčika, čija se vrednost procenjuje na oko 2,25 miliona evra, ističu se još Tomaš Horava i Patrik Hrosovski koji vrede oko 2,5 miliona evra, te Kopic sa dva.

Prosečna starost ekipe je 29,3 godina, Viktorija ima šestoricu stranih igrača, od kojih su četvorica Slovaci, tako da se može reći da se ekipa oslanja skoro isključivo na domaće snage.

Viktorija ove sezone u proseku postiže 2,2 golova po utakmici iz 13,8 šuteva po meču, sa skoro 80% uspešnih dodavanja, uz 13,5 uspešnih startova po nastupu, bez ijednog crvenog kartona.

Partizan će ugostiti Viktoriju 15. februara u Humskoj, dok je revanš u Plzenju 22.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: