'Stotka' košarkaša za savršenu crveno-belu nedelju

Košarkaši Crvene zvezde odigrali su fantastičnu utakmicu i savladali Efes rezultatom 100:81 u 11. kolu Evrolige.

Izvor: B92

Petak, 08.12.2017.

18:50

'Stotka' košarkaša za savršenu crveno-belu nedelju
Starsportphoto

’Crveno-beli’ vodili od prvog do poslednjeg minuta utakmice, izuzetno dobro šutirali i na kraju potpuno zasluženo ostvarili četvrti trijumf u najelitnijem evropskom takmičenju.

Izabranici Dušana Alimpijevića tako su kompletirali savršenu nedelju svog kluba, pošto je fudbalska sekcija dan ranije prvi put posle više od 20 godina obezbedila plasman u nokaut fazu Lige Evrope.

Fudbaleri su ih gledali, a utakmica u hali ’Aleksandar Nikolić’ počela je sjajnom Zvezdinom odbranom, a ’crveno-beli’ su bili sjajno šuterski raspoloženi. Odmah na startu su stekli prednost, Efes je u jednom trenutku uspeo da se vrati, ali su Ročesti i Feldin doneli +6 na kraju prve četvrtine. Feldin je u tom periodu postigao čak 13 poena, a domaća ekipa je pogodila pet trojki iz šest pokušaja.

U istom ritmu nastavilo se i početkom druge deonice – kada je napad malo zakazao, istakli su se Stefan Janković i Ognjen Dobrić, srpski šampion je došao do maksimalnih 12 poena prednosti, pre nego što je treći faul Bjelice prebacio ’momentum’ na drugu stranu. Turski klub je vezao nekoliko dobrih napada i na dva i po minuta do poluvremena smanjio na 45:40.

Alimpijević je morao da zatraži tajm aut posle kog je usledila skoro desetominutna pauza, jer je došlo do problema sa semaforom, pa su igrači morali dodatno da se zagreju. Po povratku na teren bolje su se snašli domaći igrači i sa +6 završili poluvreme.
Foto: Screenshot (euroleague.net)
Po povratku sa odmora Zvezda je brzo došla do ritma, vezala nekoliko dobrih napada, ali je serijom od sedam poena Efes uspeo ponovo da se približi i opet se spusti na jednocifren minus. Nalet rivala odbio je važnim poenima Feldin i meč je definitivno rešen u finišu treće i početkom četvrte četvrtine. U igri se našao Dejan Davidovac koji je opet imao značajnu rolu, vodio je ekipu do +14, da bi onda usledila kanonada trojki i Turcima spasa nije bilo.

’Crveno-bele’ je do trijumfa vodio spomenuti Feldin koji je odigrao utakmicu karijere – 29 poena (7-9 za dva, 4-7 za tri, 3-3 penali), uz čak četiri ukradene lopte, dok su i neki igrači iz drugog plana sada imali značajne uloge.

Po 10 poena postigli su Dobrić i Dangubić, jedan više od njih imao je Ročesti, a po 9 su dodali Bjelica i Lesor, koji je imao i 9 uhvaćenih lopti.

U redovima poraženog sastava istakao se Danston sa 16 poena, dva više od Zorana Dragića, dok su po 12 dodali Adams i Vladimir Štimac. Povratnik među navijače koji ga obožavaju imao je i 8 skokova.

Posle ovakvog raspleta, Zvezda sada drži 11. mesto na tabeli sa četiri pobede i sedam poraza, dok je Efes na 14. poziciji sa skorom 3-8.

Naredna utakmica košarkaše Crvene zvezde u Evroligi očekuje sledećeg petka, kada gostuju Valensiji.

I četvrtina:

Starsportphoto
1’ Dragić je u prvom napadu promašio, da bi na drugoj strani lepo utakmicu otvorio Milko Bjelica. Zvezda je još jednom odigrala dobru odbranu, Simon je napravio nesportsku ličnu, Ročesti bio siguran sa linije za slobodna bacanja, a onda je i Dragić faulirao Feldina.

2’ Džoš Adams je postigao prve poene za goste, da bi Dragić lako rešio situaciju 1 na 1 za 4:4.

4’ Igrači Dušana Alimpijevića dobro su pokrivali u odbrani, ali im je slovenački bek ponovo pobegao i položio. U međuvremenu su pogađali Feldin i Dangubić, da bi nakon trojki Adamsa sa jedne, te Ročestija sa druge bilo 11:9.

5’ Seriju trojki iznenađujuće nastavlja Danston, a onda odgovaraju Dangubić sa poludistance i Feldin van linije 6,75 – 16:12.

7’ Iz dobre odbrane dolaze poeni – borbeni Bjelica hvata odbitak i prikucava za povećanje prednosti, da bi Antić u polukontri napravio nesportsku. Usledio je i nepostojeći prekršaj Bjelice, pa se Efes vraća na samo koš minusa.

8’ Ročesti raspaljuje halu teškom trojkom, a onda je publika poludela zbog još jednog faula. Feldin na drugoj strani pogađa otvorenu trojku i Zvezda je otišla na 24:17.

10’ Feldin je uhvatio pravi ritam pri šutu, ponovo je bio precizan za tri, a onda i sa bacanja došao već do 13 poena. Dragić je lako poentirao na drugoj strani za 29:23 na kraju prve četvrtine.

II čevrtina:

Starsportphoto
1’ Slovenački igrač u redovima turskog kluba nastavio je sa sjajnom partijom i ubacio 10. poen, da bi Janković prihvatio odbitak na drugoj strani i spustio loptu u koš.

2’ Prve poene pred "svojim" navijačima postigao je Vladimir Štimac, a u tim trenucima Stefan Janković je preuzeo odgovornost kod ‘crveno-belih’ i zadržao +9.

3’ U tim trenucima napad Crvene zvezde nije funkcionisao dovoljno tečno, ali to nije smetalo Ognjenu Dobriću da hrabro istupi. Pogodio je prvo trojku kojom je domaćin prvi put došao do dvocifrenog viška, a onda i u sledećem napadu položio za maksimalnih 41:29.

4’ Nekoliko minuta nije bilo dobrih rešenja u napadu, Adams i Danston su vratili jednocifren minus, ali je Pero Antić loš napad nadoknadio u odbrani.

6’ Konačno je srpski i regionalni šampion krenuo sa prepoznatljivim napadima – Ročesti je idealno uposlio Antića, da bi Feldin ukrao loptu Danstonu i ekspresno istrčao kontru, pa je Velimir Perasović kod rezultata 45:33 morao da zatraži tajm aut.

8’ Posle pauze Simon je bio precizan van linije 6,75, Danston je realizovao dva slobodna bacanja koja je iznudio u duelu sa Bjelicom, pošto je jedan od najboljih igrača Zvezde zaradio treću ličnu. Štimac je potom lepo okrenuo Janković i Efes je prišao na 45:40.

Tada je usledila pauza od nekoliko minuta zbog problema sa semaforom i strujom.

10’ Pauza je najviše prijala Dobriću koji lepo poentira, ali onda pravi treću ličnu. Naivnu izgubljenu loptu Dangubića kaznio je Dragić, Lesor je napravio korake, a sudije su uprkos gledanju ponovoljenog snimka propustili da Mekalumu sviraju nesportsku.Ročesti je u poslednjem napadu promašio trojku i ostalo je 50:44 pred odlazak na odmor.

III četvrtina:

Starsportphoto
1’ Ročesti i Simon kao da se nisu ni odmarali – razmenili su po trojku, pre nego što je Efes odigrao dobru odbranu i naterao Jankovića na tešak pokušaj.

2’ Van linije 6,75 pokušao je i Štimac, nije bio precizan, ali je kazna stigla ispod drugog obruča u vidu poena Matijasa Lesora. Igralo se koš za koš do promašaja Lazića i srećom, Dragić to nije kaznio.

3’ Uzvratili su ’crveno-beli’ jakim ritmom u odbrani, ukrali dve lopte prilikom izvođenja i vratili dvocifrenu prednost – 59:49.

4’ Nastavili su gosti da srljaju u napadu, tražili su teške šuteve, a kazne su samo stizale. Sada je Lazić pogodio trojku i Zvezda je došla do najvećih +13. Seriju rivala prekinuo je Štimac elegantnim polaganjem, ali to ih nije zaustavilo – novo kucanje Lesora i flouter Feldina za 66:51.

6’ Jankoviću je nakon pregledanja snimka opravdano dodeljena nesportska lična na Danstonu, koji je oba puta bio siguran, precizan je bio i Mekalum, za četiri poena Efesa iz jednog napada.

7’ Turci su nastavili sa pritiskom i produžili seriju trojkom Danstona, ali je onda najbolji pojedinac meča ponovo zablistao. Feldin je brzo probio po levoj strani, položio uz faul i sa bacanja doneo 69:58.

8’ Ušlo se u nešto konfuzniji period u kojem je nekoliko napada rešeno promašajem, što je Lido prekinuo dobrim prodorom i sigurnim izvođenjem slobodnih bacanja.

10’ Ponovo je Dejan Davidovac odigrao dobru rolu u napadu koju je na najbolji način krunisao Milko Bjelica. Sudije ga nisu štedele, ali je on pogodio daleku trojku iz gotovo izgubljenog napada. Davidovac je nakon asistencija i skokova upisao i prve poene snažnim prodorom, a Braun je postavio 74:62 pred poslednju deonicu.

IV četvrtina:

1’ Gde je Davidovac stao u trećem, nastavio je početkom četvrtog kvartala – idealno dodavanje Antića i lagano polaganje za povećanje vođstva. Uzvratio je Adams sa penala, ali je otkrovenje ove sezone ponovo otišlo do kraja za 78:64.

2’ Davidovac je nastavio sa dominantnom partijom u tim trenucima, nije šutirao otvorenu trojku, već pronašao Bjelicu koji iz drugog puta ubacuje loptu u obruč.

3’ Lido je morao da krene da solira, jedan napad je realizovao, ali je u drugom pogrešio. U međuvremenu je Dangubić pogodio novu trojku za najveće vođstvo Zvezde. Ispratio ga je Pero Antić i već je bilo +20 – 86:66.

5’ Konačno su sudije ispoštovale Milka Bjelicu i dosudile Danstonu faul u napadu, Dobrić je nastavio seriju trojki i na više od pet i po minuta do kraja ’crveno-beli’ su postigli 91 poena.

6’ Ni tu nije bio kraj – trojka Feldina i već se naslućivala katastrofa Efesa (94:72).

7’ Isti igrač se potrudio da dodatno zabavi raspoložene navijače, istrčao je kontru i onda zakucao, postigavši svoj 27. poen na utakmici.

8’ Očekivano, Alimpijević je iz igre izveo nosioce igre, a oni koji su ostali nisu želeli da se opuste. Još jedan takozvani ’bek-dor’ i Feldin polaže na drugi obruč. U tim trenucima bilo je samo pitanje da li će srpski i regionalni šampion dostići ’stotku’.

10’ To je moglo da se dogodi da je Braun dozvolio Lesoru da zakuca, ali ga je snažno faulirao. Francuski centar se ipak koncentrisao i pogodio za konačnih 100:81.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

257 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: