Život daleko od "Kraljeve" senke

Nije među pet najefikasniji igrača lige, nije ni među pet najboljih asistenata, statistički je ispod poslednje sezone u Klivlend Kavalirsima, ali Kajriju Irvingu i van Bostona skandiraju "MVP, MVP".

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2017.

09:30

Život daleko od
Foto: Getty images

Prethodnog leta NBA ligu uzdrmao je trejd Klivlend Kavalirsa i Boston Seltiksa u kojem je jedna od ključnih igrača Kavsa Irving prešao u Masačusets za jednog od najboljih igrača lige prošle sezone Ajzeu Tomasa.

Irving je posle šest godina u Klivlendu bukvalno pobegao iz Kavalirsa zbog Lebrona Džejmsa. Tri sezone je "trpeo" poziciju u "Kraljevoj" senci, osvojio toliko željenu titulu, ali je posle drugug izgubljenog finala odlučio da više ne može tako da funkcioniše.

Odlučio je da promeni sve u svojoj karijeri – prvo tim, potom broj na dresu, zatim način ishrane, a sada menja i svoju reputaciju. Umesto spektakularnog basketaša poput svog alter ega "ujka Drua", postaje čovek koji tok meča menja pravim odlukama i preuzimanjem odgovornosti u ključnim trenucima.

Završio je u Bostonu i to se ispostavilo kao "džek-pot" za njega i Seltikse, a jedina strana koja je "izgubila" bili su Kavsi, bez obzira što su i dalje favorit da osvoje Istok i opet igraju finale NBA lige.

Ono što je najvažnije za Seltikse, s druge strane, je što su dobili igrača na MVP nivou za narednih desetak godine, jer Irving ima samo 25, a već godinama važi za jednog od najboljih u ligi.

Irvingu je "upala sekira u med" jer je došao u izuzetno talentovanu sredinu sa fantastičnim trenerom Bredom Stivensom, a lako je mogao da završi u Finiks Sansima.

Zašto je Irving MVP kandidat?

Foto: Getty images
Irving statistički nije posebno spektakularan u odnosu na prethodne sezone. U proseku postiže manje poena nego u Kavsima prošle iako je bio u senci Džejmsa, manje asistira, jedino ima nešto bolji procenat šuta.

Međutim, očekivalo da će ga sve promene koje su se dogodile znatno više degradirati, bar u prvoj sezoni, posebno jer se očekivalo da će i Seltiksi da se muče zbog nekoliko novih igrača, nagle promene lidera, teške povrede Gordona Hejvorda u prvom meču sezone i starta 0-2.

Ali, dogodilo se upravo suprotno. Sve navedeno je ojačalo i Irvinga i Seltikse, zbili su redove i pod njegovim vođstvom postali najbolji tim u ligi zahvaljujući seriji 16-0. Iako statistika to ne govori, Irving je pokazao da ga je Džejms zaista limitirao i sprečavao da pokaže da je jedan od najboljih igrača u ligi. Prosečno beleži po meču 23,5 poena uz 5 asistencija, 3,2 skokova i 1,9 ukradenih lopti, a posebno je bio impresivan u drugoj polovini novembra sa prosekom od 31 poena, 4,6 asistencija, 3,2 skokova u pet mečeva.

U “MVP” društvo zvanično je “upao” u Dalasu gde je postigao 47 poena uz 72% šuta iz igre i šest asistencija.

Međutim, ono što Irvinga posebno trenutno čini validnim kandidatom broj za MVP priznanje na kraju sezone je pre svega učinak u završnici mečeva. Irving je i ranije bio poznat kao "klač" igrač, ali je sada nadmašio i sebe.

Kajri je tokom novembra u utakmicama u kojima je razlika do pet poena u poslednjih pet minuta, za 38 minuta igre postigao čak 65 poena pogodivši 24 od 39 šuteva iz igre (13/16 slobodna), uz deset asistencija bez ijedne izgubljene lopte! Zabeležio je indeks +/- od čak 40. Pre nekoliko dana je u direktnom duelu sa jednim od glavnih kandidata za MVP sezone Janisom Adetokumbom od 32 poena na meču 19 postigao u drugom poluvremenu.

Irving igra pametnije i konstantnije nego ikad u karijeri, njegov šut je pouzdaniji nego ikad, a drugi prelomni faktor u MVP borbi je – odbrana. Sa Irvingom u timu Seltiksi su mnogo bolji u defanzivi nego prethodnih sezona, i generalno gledano to je i bio ključni faktor serije od 16 pobeda.

Njegova već pomenuta ofantivna statistika nije spektakularna, beleži tek nešto preko 20 poena po utakmici, ali njegova posvećenost u odbrani ponekad "bode oči".

Irving je prihvatio Stivensovu defanzivnu filozofiju "na pravom mestu u pravo vreme uz maksimalan napor" i to je Kajriju doneo prosek karijere od skoro dve ukradene lopte po utakmici i rast defanzivnog rejtinga. Kajri ne postiže 60 poena po utakmici, nema tripl-dabl na svakom drugom meču, njegova ekipa ne pobeđuje sa 30, 40 razlike, ne ubacuje po 130, 140 poena, ali Seltiksi gaze redom (21-4) i što je još važnije to čine sa četiri nova startera u odnosu na prethodnu sezonu, među kojima je i jedan ruki, a sve posle teške povrede igrača "teškog" 130 miliona dolara.

Daleko su april i plej-of, još mnogo je utakmica u igri, a nažalost povrede će umnogome diktirati formu do samog kraja sezone u svakoj ekipi, Klivlend Kavalirsi su i dalje favoriti za titulu na Istoku i novo finale sa Golden Stejt Voriorsima, Džejms Harden je verovatno najbliži MVP priznanju, ali Irving i Seltiksi su sila koja raste i koja je tek na početku svoje ere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: