Bitka za Beograd – "španski provokatori" i flaša u glavu

Na današnji dan, i pre tačno četrdeset godina kiša je padala i dosađivala građanima Beograda.

Izvor: Nemanja Ðorðeviæ

Četvrtak, 30.11.2017.

15:30

Bitka za Beograd –
YTSS

Bio je drugi dan Dana Republike tadašnje, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a u prestonicu je dolazila selekcija Španije, u sklopu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Argentini 1978. godine.

Osim 'Plavih' i 'Furije' grupu broj osam evropskih kvalifikacija za Mundijal činila je i reprezentacija susedne nam Rumunije. a upravo nam je prethodno pobeda u komšiluku, od spektakularnih 6:4, i donela šansu da se uopšte i borimo za prolaz dalje.

Na klupi našeg tima sedela je svojevrsna tročlana komisija koju su činili Marko Valok, Stevan Vilotić i Gojko Zec. Na tribinama popularne Marakane, stadiona Crvene zvezde, se i pored veoma lošeg vremena okupilo nešto više od 100.000 gledalaca, pošto je eventualni trijumf od dva gola razlike donosio je plasman u Argentinu.

Jugoslaviju je kao kapiten predvodio Ivica Šurjak, na drugom krilo bio je Danilo Popivoda, dok su iza njih bili braća Safet i Sead Sušić, a usamom špicu 191 centimetar visoki Miodrag Kustudić.

S druge strane, Španci su došli u veoma jakom sastavu, a okosnica tima bili su Huanito i Rubes Kano, dok je kapitensku traku nosio legenda Real Madrida Hose Martines Sančes, ili prosto – Piri.
YTSS
Delom i zbog neprijatnog dočeka na startu kvalifikacija prilikom gostovanja na Pirinejima, domaća publika napravila je 'paklen' ambijent, toliko da su igrači gostiju morali da se zagrevaju u svlačionici da ne bi bili pogođeni nečim sa tribina, što im je bio samo još jedan motiv.

Pored samog odlaska na Mundijal, Špancima je u glavama bila i činjenica da ih je upravo Jugoslavija četiri godine ranije ostavila bez plasmana na Završni turnir u Zapadnoj Nemačkoj, ali i podatak da su se u borbi za 'Boginju' poslednji put našli pre dvanaest godina.

Ipak, umesto odlaska na najveće fudbalsko takmičenje, revanša za uvodni poraz u Kadizu, u sjajnoj atmosferi i velikoj borbi na terenu, ovaj dan u istoriji domaćeg sporta ostao je upamćen kao jedan od najtužnijih i najcrnjih – jer smo se po prvi put našli na međunarodnoj 'huliganskoj sceni'.

"Te utakmice se sećam kao da je bila danas. Bilo je to 30. novembra 1977. godine. Španci su poznati provokatori...Nas je pobeda od dva gola razlike vodila u Argentinu, danima je pravljena pobednička atmosfera, na Marakanu je došlo 100.000 ljudi, a mi nikako da probijemo odbranu Španaca koji su se služili svim sredstvima da umrtve igru. Utakmicu je sudio Englez Barns", ispričio je Marko Valok u intervjuu za 'Svedok'.

Osim očekivanih čarki i nešto grublje igre, naša selekcija bila je u igri i imala šanse za prolaz do samog finiša susreta, iako na poluvremenu nije bilo golova, da bi se nada pretvorila u košmar u svega pet minuta. Kano je bio precizan samo nekoliko minuta pošto je loše reagovao u sličnoj situaciji, Huanito je uposlio Hulija Kardenosu, a ovaj prebacio loptu na drugu stativu, odakle se napadač 'Furije' lako upisuje u strelce i otklanja i ono malo nedoumice što je ostalo. Ali, sve je moglo da bude drugačije da Antonio Ramires Olmo nije u 27. minutu sa gol-linije zaustavio loptu koju je uputio Kustudić...

"Utakmica je završena onog trenutka kad je Ruben Kano Martinez postigao gol i Španija povela sa 1:0. Tad su počele provokacije, valjanje po terenu itd", nastavlja priču čuveni napadač Partizana.

Samo četiri minuta kasnije dogodio se momenat koji se daleko više pamti od bilo kod drugog detalja tog kišnog dana. Huan Gomes Gonsales Huanito je prilikom izlaska iz igre gestikulirao ka publici sa palcem na dole, da bi mu neko sa Zapada ‘odgovorio’ staklenom flašicom koka-kole – direktno u glavu.

Meč je u istom trenutku zaustavljen, kod klupa se stvorila velika gužva i delovalo je da će sve prerasti u jedan opšti metež, dok je budući napadač 'kraljevskog' kluba ležao na zemlji u lokvi krvi.

"Posle gola su počele provokacije, valjanje po terenu... Incident koji spominjete se dogodio u 75 minutu kad je Huanito zamenjen. Prilikom izlaska iz igre poneo se nečasno pokazujući publici prst. Iz publike je doletela staklena flaša i pogodila ga u glavu. Mi smo tad postigli sasvim regularan gol. Hatunić je sa naše polovine lobovao golmana Španije sudija je izmislio ofsajd Deluje neverovatno da arbitar sa Ostrva Kenet Barns nije odlučio da odmah prekine utakmicu, istovremeno pazeći da se navijači ne spuste sa tribina na teren, dok su bolničari na nosilima nosili reprezentativca Španije ka svlačionici, kako bi uspeli da mu ukažu pomoć.

Odigrano je i preostalih petnaestak minuta, a teško je verovati da bi pogodak Jusufa Katunića, na zaista spektakularan način išta promenio, ali nije pogrešno ni reći da je Barns postupio po pravilima, odnosno njegov pomoćnik jer se u to vreme bilo koja nedozvoljena pozicija, nevezano s tim gde je lopta i kome je upućena, odmah sankcionisana kao ofsajd.

"Bilo mi je jako teško, ja sam po običaju rezervisan čovek. Možda je bilo podzemnih radnji jer je Argentina po svaku cenu želela da vidi Španiju na Svetskom prvenstvu. To je bio naš hendikep. Na kraju naša štampa je o tome pisala", zaključio je Valok.

Na kraju, sve se dobro i završilo – u meču koji su španske kolege prozvale 'Bitka za Beograd' – imajući u vidu čime je Huanito pogođen, i prava je sreća da ceo dogadjaj nije imao i daleko teže, fatalne posledice.

Legenda kaže da je devet godina kasnije, prilikom gostovanja Reala na meču sa Zvezdom (4:2 za crveno-bele) došlo do pokušaja 'pomirenja' čoveka koji je bacio flašu i Huanita, za šta će ovaj dobiti ulaznicu za meč. Međutim, navodno, kompletna ideja je propala jer se za 'poziciju' optuženog javilo nekoliko hiljada ljudi... Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: