Ko će okusiti Partizanovo evropsko proleće?

Posle 13 godina Partizan će i na proleće igrati u Evropi, ali već sada postavlja se pitanje koji igrači će se boriti za slavu.

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2017.

10:30

Ko će okusiti Partizanovo evropsko proleće?
Foto: StarSport

Crno-beli su posle izuzetno turbulentne jeseni napravili najveći uspeh u poslednjih desetak godina plasmanom u nokaut fazu Lige Evrope.

Miroslav Đukić je uprkos velikim oscilacijama u igri tima, očajnoj formi najvećeg pojačanja, nezadovoljstva na tribinama, konstantnom pritisku iz tabora najvećeg rivala, uspeo da napravi podvig.

Međutim, dve nedelje pre kraja jesenjeg dela šampionata, a dve meseca pre nastavka sezone, pitanje je da li će Đukić na raspolaganju imati tim koji je uspeo da uigra tokom novembra i izbori toliko željeno proleće.

Na kraju sezone ugovori ističu skoro kompletnoj ekipi, pa će u januaru mnogi "morati" da odu kako bi klub koliko-toliko zaradio.

Na izlaznim vratima

Foto: StarSport
Prvi na listi je jedan od ključnih faktora plasmana u nokaut fazu reprezentativni golman Vladimir Stojković koji je sam najavio odlazak posle pobede nad Jang Bojsom.

"Moguće da odem iz Partizan na zimu. Pomogao sam koliko sam mogao, tokom zime sve je moguće pa i odlazak", rekao je reprezentativni golman.

U ekipi je nekoliko fudbalera kojima na leto ističe ugovor – Lazar Ćirković, Nemanja Antonov, Saša Marjanović, Alen Stevanović, potom kapiten Saša Ilić, zatim ključni šraf u sredini terena Everton Luiz, pozajmljeni Danilo Pantić i Teofilus Solomon, te mladi napadač Đorđe Jovanović.

Ćirković nije uspeo da se nametne kao lider odbrane, Antonov je na pozajmici uz mogućnost otkupa od Grashopersa za skoro pola miliona evra, ali retko igra. S obzirom da Đukić ima najmanje opcija u rotaciji defanzivne linije, a tri "fronta" maksimalno iscrupljuju njegove igrače, očekivano je da se crno-beli tu posebno pojačaju u januaru, pa je logično očekivati i odlaske.

Što se tiče vezista, Marjanović već liči na tehnološki višak, Stevanović je dugo bio povređen i blizu transfera u Levski pa je odlazak i dalje opcija, mada bi značio u rotaciji krilnih fudbalera.

Ilić će na leto skoro izvesno u penziju, Solomon za sada nije zaslužio da bude otkupljen od Rijeke, a Jovanović je budućnost koja ne sme da bude izgubljena. Ovaj trio će verovatno biti tu i na proleće, ali više od toga zavisi najviše od njih.
Foto: StarSport
Što se tiče Luiza, Partizan će možda i pokušati da ga zadrži s obzirom na njegov značaj za tim i vezni red, međutim... Brazilci retko ostaju dugo na jednom mestu, osim ako nisu u ligama "petice", a Partizan u januaru može da izvuče maksimum za njegov transfer. S druge strane, Everton verovatno i sam zna da će lako dobiti mnogo veći novac na nekom "Istoku" ili Arabiji nego u Srbiji.

Slična situacija je i sa Leandreom Tavambom. Iako Kamerunac ima još dve godine ugovora, crno-beli neće imati bolju priliku da profitiraju na njemu. Postigao je 14 golova, od čega pet u Evropi, što mu je umnogome povećalo cenu na fudbalskom tržištu, pa će biti čudo ako on ostane u Humskoj i posle januara.

Posebno pitanje je pomenuti rekorder Sejduba Suma. Plaćen oko 1,6 miliona evra nije pokazao apsolutno ništa u crno-belom dresu. Trener Miroslav Đukić ga je praktično otpisao, jedva mu daje šansu i protiv "slabijih" rivla u Superligi.

"Nije sporan njegov kvalitet, zato što je on u nekoliko klubova bio najbolji igrač i pravio ozbiljnu razliku. Možda je stvar njegovog karaktera, utoliko što ovde nije "prva violina" i ne vrti se sve oko njega. Nisam siguran koliko on može da se uklopi i da bude ono što sam ja želeo i zbog čega je toliko plaćen", najavio je i Sumin odlazak sportski direktor kluba Ivica Iliev.

Ne treba zaboraviti ni Zorana Tošića koji je potpisao ugovor sa crno-belima do 2020. godine, ali ukoliko dobije interesantnu pojavu nije nemoguće da već u januaru opet napusti Humsku, svojim nastupima je sigurno privukao pažnju.

Snovi i realnost

Foto: StarSport
Zanimljiva je situacija i u vezi sa potencijalnim pojačanjima. Mnogo zanimljivija. Pobeda nad Jang Bojsom otvorila je vrata mogućim "bombama". U prvom planu su bivši reprezentativni vezista Radosav Petrović i najbolji strelac Srbije u kvalifikacijama za Mundijal Aleksandar Mitrović.

Petrović je više nego realna opcija jer ne igra za Sporting, od početka sezone je odigrao samo 23 minuta, i to na jednoj utakmici, dok je na još samo dve bio rezerva.

Raća je ljubimac "grobara", a osim velikog iskustva i čvrstine u veznom redu, te izuzetnog šuta sa distance, Partizanu može da donese nešto što mu je još potrebnije – požrtvovanje. Petrović je uvek "ginuo" za Partizan na svakom meču, bez obzira na takmičenje i rivala, a nema sumnje da bi sada još više "kidao" kako bi se dokazao posle nekoliko tmurnih godina u Portugalu.

"U mojoj viziji on ima posebno mesto, jer sam igrao s njim u Ligi šampiona. On je vanserijski igrač i neko ko bi Partizanu doneo to nešto što nam sada fali. Ja sam pokušavao do poslednjeg dana prelaznog roka letos da ga dovedem, imao je neverovatnu želju, bili smo blizu, ali ostali daleko. Dok sam na ovoj poziciji neću odustati iz prostog razloga što je malo takvih igrača. Pokušaću u ovom prelaznom roku da nađemo način da, možda, uspemo da ga dovedemo", najavio je i Iliev. Što se tiče Mitrovića, to je trenutno više san, daleko od jave. Bez obzira na podređen status u Njukaslu teško je očekivati da bi se reprezentativni golgeter tek tako vratio u Humsku i pre svega Superligu Srbije, sklonio sa očiju menadžera "svraka" ali i ostalih potencijalnih stručnjaka iz Premijer lige kojima je možda interesantan, jer sam odlazak iz Engleske može potpuno da zatvori vrata igraču koji se tamo još nije u potpunosti dokazao.

"Pričamo o neraalnim stvarima", potvrdio je ovaj stav sportski direktor srpskog šampiona.

Navijači su se ponadali da bi "evropski" mogao da pojača i momak koji je ponikao u Humskoj ali nikad nije dobio šansu da se dokaže, a kasnije je postao najskuplji igrač Holandije svih vremena – Miralem Sulejmani.

"Dete sam Partizana, možda nadoknadim ono što sam propustio u mladosti", dao je ideju Sulejmani crno-belima nakon gostovanja sa Jang Bojsim i eliminacije Švajcaraca iz Evrope. Pitanje je koliko je i to realna opcija s obzirom da mu na leto ističe ugovor sa "Bojsima", pa bi Partizan morao da ga kupi, a njegova tržišna vrednost u Bernu je 2,5 miliona evra.

Opcija je i napadač norveškog Rosenborga Milan Jevtović, koji je sam potvrdio ga je Partizan želi, ali je jasno poručio da je kao navijač Crvene zvezde bliži redovima najvećeg rivala, a "grobari" će Ilievu i ostalim čelnicima teško dozvoliti još jedan transfer nalik onom Ognjena Ožegovića koji je podigao veliku buru kada je stigao u Humsku letos.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: