Kreneš po pare, uzmeš pare i šta posle?

Pre nešto više od devet godina Samardo Samjuels se našao u Bredli centru u Milvokiju, u društvu najvećih talenata, projektovanih da u budućnosti naprave ozbiljnu NBA karijeru, zarade ogroman novac i steknu svetsku slavu.

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

Sreda, 22.11.2017.

11:03

Kreneš po pare, uzmeš pare i šta posle?
Getty Images

U meč koji je prenosio ESPN u prajm-tajmu, Ol-star događaju na srednjoškolskom nivou, Jamajkanac je ušao kao deveti na listi najboljih košarkaša.

Doskorašnji igrač Partizana, ali je to najmanje bitna referenca za celu priču o njemu, zaigrao je na 2008 McDonald's All-American u društvu Kembe Vokera, Krisa Singltona, Eda Dejvisa, Tajlera Zelera, Al-Faruk Aminua, Imana Šamperta, Brendona Dženingsa, Džrua Holideja, Demara Derouzena, Skotija Hopsona...

Koliko je Samjuels bio dominantan u svojoj generaciji govori statistički podatak da je, u tandemu sa Tristanom Tompsonom, vodio svoju srednju školu do skora od 24 pobeda i 1 poraza u sezoni, sa prosekom od 24.2 poena, 10,7 skokova i 2,7 blokada.

Mogao je da bira, svaki koledž trener bi želeo da ima u timu buduću NBA zvezdu, a između programa Severne Karoline, Konektikata, Floride i Džordžtauna, Samardu i njegovoj porodici se najviše svidela priča Rika Pitina, pa je postao student Lujvila i član Kardinalsa.

Poziv i na prvo veliko okupljanje brucoša - Džordan brend klasik, doveo ga je i do vicešampionske pozicije po rangiranju Ju-es-ej tudeja, pošto je ubacio 16 poena uz 5 skokova, pred publikom u sastavu: Vins Karter, Rudi Gej, Kevin Durent i Majkl Džordan.

U studentskom životu se zadržao svega dve godine i za to vreme je postao Pitinov glavni izvozni proizvod. Kada su Erl Klark i Terens Vilijams progurani do statusa profesionalnog košarkaša, najbolje igrače u sezoni 08/09, red je stigao na Samjuelsa.
Getty Images
Pitino je po završetku sezone u kojoj je projektovani "kombo-centar" upisivao 15,3 poena, 7 skokova, po asistenciju i blokadu, objavio da je novi proizvod spreman za velika svetla, pritom istakavši da će se pobrinuti za sve.

"Posle dugih razgovora sa Samardom i njegovom porodicom, mogu da kažem da oni žele da on proveri svoje sposobnosti prijavljivanjem na NBA Draft. On neće pronaći agenta i ja ću voditi njegove razgovora iz svoje kancelarije. Imam uvid u Samardove stavove u svim aspektima procesa, zajedno sa njegovom porodicom. Poštujem želju njegove porodice da za taj potez i podržavam ih stopostotno", rekao je Pitino.

Bio je i jedini mogući proizvod - niko od Samardovih saigrača nije stigao do NBA lige, košarkaškoj javnosti mogu da budu poznati jedino Pejton Siva i Kajl Kjurik, a najbliži saradnik, prvi plejmejker Edgar Sosa je trenutno u Nju Ziland Brejkersima.

Da sve ono što smo videli od Samjuelsa u kratkom boravku u Beogradu nije incident, kao i da čvrst karakter nije nešto što ga odlikuje video je Pitino 15 dana posle prvog obraćanja medijima - njegov pulen je odlučio da se razgovori vode van škole.

A u školi se Samardo predstavio kao mladić čija je želja da bude "najbolji igrač i da postane bolji čovek", da voli da gleda televiziju i da malo ljudi zna da je "mamin dečak". Kao mali se pretvarao da je Tim Dankan, "težak rad pobeđuje talenat kada talenat ne uspe da se spremi" mu je najvažniji savet u životu, a za svog mentora je rekao da "ceni ljubav prema košarci i to što je dobar biznismen".

Pitinov biznis je 2017. godine postao zanimljiv i Federalnom-istražnom birou, zbog sumnje na "nelegalno sticanje dobiti uz udruživanje sa trenerima u koledž-košarci, finansijskim savetnicima i drugima", Pitino i direktor sportskog programa Tom Jurič su otpušteni.
Getty Images
I odluku o gubljenju prava na procenat od Samardovih budućih para Pitino je komentarisao u javnosti, pritom iznevši detalje iz života svog nesuđenog klijenta koji nisu bili napisani u njegovom profilu na sajtu Kardinalsa.

"Vidite, morate da razumete da on nije mladić iz kvartova u Njujorku, Los Anđelesu ili Čikagu. On je mladić koji to radi zbog svoje porodice, koji želi da stvori bolje za svoju porodicu. Mislimo na siromaštvo, vi ne znate šta je to. Da li čini pravu ili pogrešnu odluku je nerelevatno, jer to radi zbog pravih razloga. Zbog toga ja podržavam njegovu odluku", rekao je Pitino.

Prethodno je američka javnost Samjuelsov potez prozvala glupim, a njegove igračke kvalitete analitičari su, sasvim opravdano, svrstali u najboljem slučaju u donji dom kandidata za izbor na NBA Draftu.

Tako je i bilo, mamin dečak nije uspeo da bude prozvan u večeri kojoj se nadaju svi klinci zaljubljeni u košarku. Usledila je paklena borba za status, ugovor i, za porodicu Samjuels najvažniju stvar, novac.

Morao je da se dokazuje kroz Letnju ligu, ali je, jednako kao i kada je objavio da želi u NBA bilo je jasno da za igrača njegovih karakteristika nema mesta - centra sa nedovoljnom visinom, nesrazmernom kilažom, nepoverljivim šutem, nedovoljnim iskustvom i čudnim karakterom bi svako rado zaobišao.

Čikago Bulsi nisu previše verovali u njegovih 12,6 poena i nešto više od 7 skokova po meču - u tom takmičenju nema elitnih protivnika na centarskim pozicijama, ono je prevashodno "šoukejs" za igrače koji umeju da driblaju i šutiraju sa više od pet metara.
Getty Images
Mesto za nesumnjivo talentovanog, ali na NBA nivou praktično neupotrebljivog centra našlo se u jednoj od najgorih ekipa lige u tom trenutku - Klivlend Kavalirsima. Stigao je ugovor, trogodišnji, a stigao je i novac - 2,3 miliona dolara koja bila tako blizu, a tako daleko. Samo deo je bio garantovan.

Gomila mitskih likova se našla u periodu između dva boravka Lebrona Džejmsa i oživljavanja franšize draftovanjem Kajrija Irvinga.

Trener Bajron Skot je u sezoni 10/11 morao da se bavi kombinovanjem osrednjih igrača, a ni tu se nije našao Samjuels - prebacivan je nekoliko puta u razvojnu ligu, vraćao se tek ponekad, zablistao je protiv San Antonio Sparsa gde je zamenio Entuana Džejmisona kao "četvorka" i upisao 23 poena i 10 skokova.

I to je bilo sve od NBA karijere sina Jamajke i majke, šunjao se tri godine po NBA ligi, tek ponekad zakucao na vrata, ali izgleda da mu to nije bio cilj.

Svoju misiju Samardo je, u svojoj glavi, završio onog momenta kada je video gomilu nula na svom rečunu u banci. Da ga je zadesio sadašnji momenat i veća platežna moć D lige, možda se nikada ne bi odlučio da pronalaženje sebe započne selidbom u Evropu, zapravo u Izrael.

Računi su se punili narednih godina, transfer u Emporio Armani doneo mu je slavu koju je želeo, verovatno mu je bilo objašnjeno da je Evroliga za Evropu kao što je NBA za SAD, divlji košarkaški stil instant projekta iz Milana mu je savršeno odgovarao, farbao je kosu, kidao obruče i pokazao da su njegove karakteristike itekako upotrebljive u evropskoj košarci.

U Barseloni nije moglo da se divlja, nije moglo ni da se ostane predugo, a namere za potonju kinesku odiseju su sasvim jasne. A od povratka u Evropu ništa nije bilo kako treba, iako je nemali broj ekipa bio zainteresovan da čuje kako je i šta radi.
StarSport
Jedini klub koji je pristao da pruži šansu posrnulom nekadašnjem talentu i zapuštenom igraču evroligaškog nivoa bio je beogradski Partizan. Na suvu svežinu je odigrao prvu utakmicu i pobedio Cibonu, a veoma brzo je postalo sasvim jasno da teretanu ili fitnes centar nije video mesecima, niti planira.

Uveren u mogućnosti je isforsirao situaciju koja ga je dovela do otkaza - bio je uveren u svoje mogućnosti i kada je preskočio dve godine koledža i junački zapucao ka NBA ligi, sapleo se... Za prvi veliki novac, koji u tom svetu i nije toliko veliki, propustio da zaista sazna šta je zaista veliki novac i izgubio više nego što je dobio.

Nije Samjuels usamljen primer, samo je njegov slučaj otišao u toliko pogrešnom smeru da je sa 28-godina praktično bivši košarkaš, osim ako se ne seti onog svog omiljenog saveta iz fakultetskih dana i pokuša da ne bude zapamćen samo kao budala sa Instagrama i nezaposleni čovek koji je do tog statusa došao zbog ponašanja na nivou tinejdžera.

Takve situacije nisu strane ni našim talentima, nekontrolisana glad za novcem i "obezbeđivanjem egzistencije" i svesno korišćenje sporta kao sredstva za postizanje materijalnog cilja, u mnogim situacijama su na zub javnosti dovodile sportiste, pritom zaboravljajući na uloge "okoline", bliže, dalje, krvne ili pravne.

Prečesto se dešava i da se prerano finansijski obezbeđeni talenti vraćaju u mesta odakle su pobegli "u svet s novcem", ne bi li pronašli svoju pravu svrhu i cilj jer je onaj ključni period u kom je od talenta trebalo da postanu spremni za status profesionalnog sportiste potrošen da bi se zaradilo.

"Treba se dovesti u formu, okej, kul. To je bio problem na mom prošlom poslu. Ići ću na više kardio vežbi kako sledećem timu ne bih dao razlog da me potceni i s*ebe", napisao je Samardo na svom čuvenom Instagramu posleo opraštanja od Partizana, pritom zadržavši svoj karakter i bacanje krivice na oštećenu stranu, kao uostalom i svaka uobražena zvezda bez realnog pokrića.

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: