Džaka: Tukli su mi oca u jugoslovenskom zatvoru

Fudbaler Arsenala Granit Džaka kaže da je njegov otac Ragip bio u zatvoru jer se suprotstavljao vlastima u Beogradu.

Izvor: MLJ

Ponedeljak, 20.11.2017.

22:15

Džaka: Tukli su mi oca u jugoslovenskom zatvoru
Getty images

Ragip Džaka je poreklom sa Kosova i Metohije i 1986. godine je kao student učestvovao u demonstracijama. Zbog toga je osuđen na šest godina robije.

U zatvoru je bio tri godine, a mlađi Džaka je nedavno za ostrvske medije ispričao kako ponekad traži od oca da mu priču ponovi.

"Prvih nekoliko meseci u zatvoru nije bilo problema, a onda su počeli da ga udaraju. Njegova priča me je dirnula i ponekad ga zamolim da mi je ispriča ponovo. Mislim da još uvek nije ispričao sve i osećam da mnogo toga skriva. Možda je toga bilo previše i hteo je decu da poštedi takvih priča", rekao je igrač Arsenala.

Njegova majka se sa ocem zabavljala tri meseca, a čekala je tri godine da Ragip izađe iz zatvora zbog čega Granit dodaje da je poštuje, ali za oca kaže da je njemu i bratu Taulantu bio idol.

"On je bio ponosan Kosovar i mislio je da taj narod ima pravo da postoji. Ustao je za njegova prava, bila su to temeljna demokratska prava kao što je glasanje. Nije se radilo samo o njemu. Uhapšene su i druge osobe, uključujući i njegovog ujaka kog su zatvorili nekoliko godina pre, a dobio je 15 godina. Bilo je to strogo politički", rekao je Džaka.

Njihova porodica 1990. godine odselila u Švajcarsku u kojoj se Džaka rodio, pa i danas igra za reprezentaciju Švajcarske. Njegov stariji brat Taulant igra za Albaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: