Srbi u Evropi: Štime mašina i Nedović "ubica svojih"

Izvor: MLJ

Ponedeljak, 13.11.2017.

05:40

Srbi u Evropi: Štime mašina i Nedović
YTSS / Euroleague

Gledajući srpske košarkaše na evropskoj mapi prethodne nedelje, izazivalo je pozitivnu pažnju bilo da je reč o nacionalnim ligama ili evropskim takmičenjima. Nedelju za nama je obeležio oproštaj Vladimira Štimca od nacionalnog dresa.

"Hvala svima na lepim porukama, radio sam sve za zemlju, taj grb, dres i himnu. Zauzvrat sam samo hteo da vidim sreću i ponos ljudi na nas i naša dela, doček na balkonu je nešto što bih poželeo svakom sportisti. Jer kako kažu, mi Srbi smo nebeski narod. Oprostio se jesam, ali ne znači da neću biti sa njima da ih podržim u svakom trenutku. Možda dodam peškir ili ponesem vodu... Što da ne, oni to sve zaslužuju i više od toga. Srbija iznad svega", bile su reči kojima se Štimac oprostio od "Orlova".

Od momenta kada je momak koji je obećao da će nositi peškire reprezentativcima ako treba rekao "kraj" reprezentaciji, od tada kreće potvrda njegove odlične forme. Štimac je prvo u Evroligi Barseloni na sebi svojstven način, beskompromisnom borbenošću ubacio 22 poena (osam skokova, dve ukradene lopte i indeks 29). Bilo je tu i skokova u napadu i nagoveštaja Hakimovog "drim šejka", koševa uz kontakte i ponajviše "rudarenja" odnosno zidanja pod košem ali i onoga kada se nađete na pravom mestu u pravo vreme.

Bilo kako bilo, srpski centar je zaradio priznanje za MVP igrača šestog kola Evrolige. A onda je to nastavio i u turskom šampionatu. Pre partije protiv Barselone Efes je bio bolji od Trabzona (6. novembar, 96:89) a Štimac je imao dabl-dabl sa 15 poena i 12 skokova. Za terorisanje Trabzona je poenterski bio zadužen Erik Mekolum sa 27, ali su Štimac i Kruno Simon poslužili kao sjajna podrška.

Nakon partije sa Barselonom, popularni "Štime" je dokazao da je odlična kupovina uprave Efesa jer je i Ješilgiresunu ubacio 16 poena uz devet skokova (97:93 pobeda Efesa). Na suprotnoj strani je imao nekadašnjeg centra Partizana Đorđa Gagića koji je imao četiri poena i sedam uhvaćenih lopti, a bolji od Gagića je bio saigrač Ivan Marinković sa 13 poena. Od srpskih igrača koji igraju u Turskoj međutim treba posebno izdvojiti Stefana Birčevića. Stalno potcenjeni krilni centar koji je osvojio već nekoliko medalja sa nacionalnim timom je u Istanbul Bašakšehiru odigrao izvrsnu ol-raund partiju protiv Muratbeja.

Birčević je bio najefikasniji igrač utakmice sa 21 poenom u nedelju, a uhvatio je sedam skokova i podelio tri asistencije svojim saigračima. Njegova ekipa je pobedila sa 77:73, a Birča je na parketu proveo čitavih 40 minuta.
StarSport
"Zvezda je moj prvi profesionalni klub, došao sam tamo sa 15 godina i igrao šest. Crvena zvezda mi je sve dala, stavila me na košarkašku mapu. Nije bilo lako vreme za klub i mene, nismo imali sponzora, mnogo poteškoća, ali smo otali u Jadranskoj ligi. Ipak, nosim samo lepa sećanja, igrao sam dosta kao mlad i mogao da pokažem talenat. Ne bih ništa promenio... Sada se u mnogome poboljšao klub", rekao je Nemanja Nedović pre obračuna sa crveno-belima u Evroligi.

Ako je emocija bilo, znao je Nedović dobro da ih zatvori u fioci jer je osim 17 poena (2/3 za dva, 3/7 za tri uz četiri asistencije) koje je ubacio svom nekadašnjem timu, pokazao liderske sposobnosti i "klač" momente. Šampioni ABA lige su početkom treće četvrtine prišli na samo šest razlike iako su tokom prvog poluvremena gubili i po dvadesetak, a Nedović je onda vezao trojku, dvojku i dva slobodna bacanja da se njegova ekipa odlepi i oslobodi pritiska.

Četvrti poraz Zvezde u sezoni Evrolige je potom postao neminovnost koja se više nije mogla izbeći, a njemu je kumovao i Dragan Milosavljević sa 12 poena za Unikahu i konačnih 79:65.

Nedović je potom odigrao i protiv Gipuskoe, postigao sedam poena u osmom kolu Endesa lige. Razlog za zabrinutost Đoana Plaze je tokom utakmice bio Nedovićev pad i udarac u rame, ali se srpski igrač vratio na parket. Ipak, Unikaha je izgubila sa 71:63. Selimo se u hladnu Rusiju i Himki gde se svojom igrom izdvojio Stefan Marković. Minula nedelja u Evroligi je za njega poenterski bila prilično uspešna jer je Baskoniji u neizvesnoj utakmici i pobedi 91:90 uspeo da ubaci 15 poena i da podeli tri asistencije.

"Pefi" nije primarna napadačka opcija u ekipi koja ima Alekseja Šveda spolja, za prodore i odbranu je tu Čarls Dženkins, ali je Marković bio tu za sve što treba ekipi. Prvi izbor mu je dodavanje saigračima što je radio i protiv Španaca.

Da li zbog potcenjivanja njegovog napadačkog arsenala ili nekog drugog razloga, tek protivnici su mu ostavljali previše prostora da povratne lopte pretvara u pogotke za tri poena ili fintiranje za lake šuteve sa poludistance.

Baskonija je sada u njihovim očima arhivirana, a Marković između ostalih Himki čini ozbiljnom ekipom koja je pobedila i Zvezdu relativno skoro. Himki je zahvaljujući njemu kompaktniji tim, a Šved fleksibilniji u svojoj igri pa će malo kome na isteku 40. minuta Himki u EL da se ispostavi kao lagan zalogaj. Jednu od dominantnijih rola je u okršaju Nižnjeg Novgoroda i Tsmokija pokazao Stevan Jelovac sa 22 poena, osam skokova i tri asistencije. Njegova uloga je nakon meča ostala upamčena samo kao deo individualne statistike pošto je Nižnji izgubio sa 91:82 od gostiju iz Minska.

Jelovac je u Nižnji došao ovog leta kada je potpisao ugovor na jednu sezonu, a ovakva izdanja za njega tokom tri godine u Saragosi nisu bile iznenađenje jer je prosečno imao oko 14 poena po meču.

Mada je Kajl Kjurik bio ključ, u pobedi Zenita iz Sankt Peterburga protiv Tofaša, korektan poenterski učinak je imao i Marko Simonović. Nije srpskog krilnog igrača išao šut spolja protiv turske ekipe u Evrokupu (1/7), a zanimljivo je da je za dva šutirao manje (2/4), te da je sa linije penala bio nepogrešiv (7/7).

Kjurik je na kraju bio i "meč viner" jer je pogodio u poslednjem napadu Zenita. Kako Togaš nije iskoristio svoj poslednji napad za pobedu, Zenit je slavio 84:82.

Ivan Paunić je na tom meču za Tofaš pogodio tri od pet šuteva, dovoljno za sedam poena, a formu je kasnije nastavio da podiže tako što je igrao prilično dobro u pobedi nad Banvitom 70:64 (ubacio 11 poena). Saletov Bajern na drugom kraju kontinenta nastavlja da "melje" u domaćoj ligi. Milan Mačvan je u pobedi Bajerna nad Volter Tajgersima postigao 13 poena poena, iz igre je bio racionalan (3/4) uz 6/8 sa linije penala.

Kapiten Srbije u odsustvu Miloša Teodosića je to uspeo da uradi za 22 minuta na parketu na kome i dalje nažalost nema Vladimira Lučića, povređenog od pre dve nedelje.

Dejan Todorović je bio sada već standardno efikasan za Bilbao, ali je i poražen od Valensije 81:77 u Endesa ligi. Todorović je imao 16 poena, a treba napomenuti da je šut spolja izuzetno dobro služio krilnog košarkaša (5/9).

Svom učinku je dodao još po tri skoka i asistencije. Vasa Micić je poenterski splasnuo (tri poena) u demoliranju Armani Milana i najvećoj evroligaškoj pobedi Žalgirisa u ovom veku (+32, 94:62). Srpski plej je ipak bio najbolji asistent na terenu sa sedam uspešnih dodavanja.

Nedelja za nama bila je jako uzbudljiva za srpske košarkaše u Evropi. Kada se tome doda i učinak onih koji igraju preko okeana, ljubitelji košarke u Srbiji će narednih nedelja svakako imati čemu da se raduju, bilo da gledaju Evroligu, Evrokup ili neku od nacionalnih liga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: