I članovi MOK u korupcionaškom skandalu

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) suspendovao je svog člana Frenkija Frederiksa.

Izvor: B92

Sreda, 08.11.2017.

11:50

I članovi MOK u korupcionaškom skandalu
Photo by Dan Mullan/Getty Images

MOK je suspendovao člana četiri dana pošto je bivši sprinter u Francuskoj optužen za primanje mita tokom glasanja za domaćina Olimpijskih igara 2016. godine.

Frederiks, nekadašnji sprinter iz Namibije, dobio je 300.000 dolara od jednog brazilskog biznismena, posredstvom Pape Masate Dijaka, sina bivšeg predsednika Međunarodne atletske federacije (IAAF) Lamina Dijaka 2. oktobra 2009. godine, na dan kada je Brazil dobio organizaciju Igara.

On je pre osam meseci podneo ostavku na dužnosti u MOK, kada su se u francuskim medijima pojavili navodi o korupciji.

"Uzimajući u obzir težinu i hitnost situacije i njen uticaj na reputaciju MOK, Izvršni odbor MOK odlučio je da suspenduje gospodina Frenkija Frederiksa", navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo u Parizu je u petak objavilo preliminarne optužbe protiv Frederiksa za pasivnu korupciju i pranje novca. On je negirao nepravilnosti, tvrdeći da je novac dobio za konsultantske poslove u atletici. On je u martu podneo ostavku i na mesto šefa komisije za procene ponuda Pariza i Los Anđelesa za organizaciju Olimpijskih igara 2024. godine.

Njega je privremeno suspendovala i IAAF, čiji je bio visoki funkcioner, kao i član radne grupe koja nadgleda pokušaje Rusije da ukine zabranu sa međunarodnih takmičenja zbog doping skandala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: