Tako blizu: Krajinović stao, Sok je šampion Pariza

Srpski teniser Filip Krajinović poražen je u finalu turnira Masters serije u Parizu od Džeka Soka sa 2-1, po setovima 7:5, 4:6, 1:6.

Izvor: MLJ

Nedelja, 05.11.2017.

15:15

Tako blizu: Krajinović stao, Sok je šampion Pariza
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Srbin je do sada više vremena proveo na čelendžerima nego na turnirima ATP serije, ali se prijavio za Masters u Parizu posle dobrih izdanja na slabijim turnirima.

Ušao je kao kvalifikant i došao do finala, nakon što je u polufinalu pobedio Amerikanca Iznera. Nije uspeo da pobedi i drugog Amerikanca iako je nakon prvog seta bio u odličnoj poziciji.

Srpski teniser je krenuo dobro u prvom setu. Sok je uspevao da osvaja poene na servis srpskog igrača, a u tri od četiri gema na servis Soka, Srbin nije uspevao da osvoji ni poen.

Jedini gem u kome je to uspevao, napravio je brejk za 4:2. Amerikanac se vraća već u narednom gemu, ali je Krajinović u finišu seta uspeo još jednom da pokaže mentalnu stabilnost i u odlučujućem gemu napravi novi brejk za 7:5 i prednost seta.

Sok se tokom većeg dela meča izvlačio na forhend, srpskog igrača je služio bekhend, ali je Amerikancu servis doneo veliku dobit, a Srbinu velike probleme.

Brejk na startu drugog seta, pa onda još jedan za 4:1 označili su velike probleme za Krajinovića. Filip je vratio jedan, ali ne i drugi brejk, a Sok je uspeo da slavi sa 6:4. Treći set je bio uzbudljiv samo na početku. Već od 1:1 igra srpskog igrača se raspala, Sok je to iskoristio i sa 6:1 bio više nego ubedljiv.

Ulazi u top 10 na ATP listi, a srpskom igraču ostaje uteha i ambicija za neke od narednih najvećih turnira da takvih rezultata može da bude još.

III set

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
- Šteta. Kraj. Sok je masters šampion (6:1). Krajinović ne uspeva da iskoristi nekoliko šansi da osvoji bar gem na svoj servis, ostao je agresivan, ali nije pogađao u odlučujućim poenima, Sok jeste i osvojio je i šesti gem u trećem setu, protivniku je prepustio samo jedan, pa je postao šampion Pariza posle preokreta.

- 54 sekunde (5:1 Sok). Samo 54 sekunde su bile potrebne Soku da osvoji svoj peti gem u trećem setu i dođe do praga masters titule.

- Ponovo pasing šot za brejk! (4:1 Sok) Krajinović agresivan ali Sok osvaja poene. Srpski igrač agresivnom igrom pravi i greške, pa Amerikanac ima dve brejk lopte 40:15. Međutim, Krajinović onda odigrava dva sjajna poena i jedan razoran forhend za 40:40 da bi servisom došao do prednosti. Ne koristi prvu šansu, a novu priliku ima posle odličnog voleja na mreži. Ne koristi ni nju jer greši, pa onda Sok dolazi do nove brejk šanse i neverovatno se brani i pasing šotom pravi brejk za 4:1.

- Servisi kao spas (3:1 Sok) Sok pogađa servise kada to najmanje odgovara srpskom igraču. Bitan momenat 30:30, a onda dva sjajna servisa Amerikanca kojima osvaja novi gem i potvrđuje brejk.

- Dva pasing šota, brejk za Soka (2:1) Dobar kik servis, loptica pored terena i Krajinović se izvukao iz neugodne situacije, ali samo nakratko za 30:30. Sok dolazi do brejk lopte pasing šotom iz bekhenda, a onda posle sličnog udarca i do brejka.

- Sok uvek nišani forhend (1:1). Sok na Krajinovićeve forhende uzvraća istom merom. Konstantno se izvlači Amerikanac tako da udara lopticu forhendom i to mu donosi 40:0 posle osmog asa u meču. Zatim promašuje prvi servis, a Krajinović mu vraća lopticu pod noge pa je Sok 'gura' preko osnovne linije za 40:15, ali osvaja gem za 1:1.

- Od 40:0 do izjednačenja (1:0 Krajinović). Srbin je odličnom igrom uspeo da osvoji prva tri poena u trećem setu, ali i da ih prokocka. Delom zahvaljujući sopstvenim greškama, delom zahvaljujući Soku. Jak forhend po dijagonali mu vraća prednost, a onda i prvi as za prvi gem u trećem setu za Srbina!

II set

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
- Sok se vraća u meč 6:4. Loš početak drugog seta i nekoliko loših gemova su se ispstavili kao ključni u poslednjem gemu u kome je Sok nadmudrio Srbina na mreži u jedinom poenu u kome nije imao inicijativu i to je bilo dovoljno za osvajanje gema i poravnanje u setovima na 1-1.

- Sjajna selekcija udaraca (5:4 Sok) Srpski igrač odlično bira udarce i osvaja nekoliko lepih poena. Od 14 izlazaka na mrežu bio je uspešan 12 puta, a jedan od tih poena mu donosi 40:30. Krajinović potom osvaja i naredni poen lako, a Amerikanac će još jednom morati da se uzda u servis da bi izjednačio u setovima.

- Žestoki servisi Amerikanca (5:3). Kada ne ide nešto drugo, ide servis. Tri laka i brza poena za Amerikanca posle servisa za 40:0. Krajinović uspeva da osvoji jedan poen, ali Sok as udarcem završava posao za 5:3.

- Novi gem za Filipa i povratak u set (4:3) Sok agresivan u servis gemu Srbina. Od 16 forhend vinera, dva pogađa za 30:15, ali potom i greši za 30:30. Obojica na terenu deluju stegnuto, ali Krajinović u maniru Rodžera Federera pogađa servis i završava poen narednim udarcem iz forhenda za 40:15. Gem potvrđuje forhendom iz čučnja posle čega Sok šalje loptu pored terena, a Krajinović se vraća na 4:3.

- Krajinović vratio jedan brejk (4:2)! Nadu u preokret bude dva poena na servis Soka. Duplu servis grešku, Amerikanac poništava odličnim servis vinerom, ali Krajinović osvaja naredna dva poena i dolazi do prve brejk lopte koju koristi za brejk i smanjenje prednosti 4:2.

- Maler Krajinovića, brejk Soka (4:1) Krajinović dobro bira udarce, ali im je intenzitet slabiji od Soka. Jedna dupla greška iz servisa, malo sreće da lopta posle udarca Soka pređe mrežu umesto da ostane na njoj daju Amerikancu brejk loptu koju Amerikanac koristi za 4:1.

- Soka "vadi" servis (3:1 Sok) Filip nastavlja dobro i u narednom gemu u kome sjajnim forhendom sa sredine terena osvaja prvi poen u servis gemu Soka. Amerikanac prekida taj ritam jednim snažnim servisom, asom i snažnim udarcem na mreži posle kratkog riterna Srbina za 40:15. Sok servira jako, pokušava da odigra servis-volej ali Krajinović greši i Sok još jednom čuva brejk.

- Krajinović se pokrenuo (2:1 Sok) Kriza Krajinovića u drugom setu kao da je izbrisana fantastičnim forhendom za 30:15 u trećem gemu drugog seta. Greška Soka, a onda i pravovremeni izlazak na mrežu za smanjenje prednosti Amerikanca na 2:1.

- Sok potvrdio brejk (2:0). Krajinović je pokušao da napadne drugi servis Soka, promašio je, u narednom poenu pogađa lopticu ramom reketa i bez fokusa omogućava Soku 40:15, a onda metarskim autom i potvrdu brejka Amerikanca.

- Brejk za Soka (1:0) Dva dobra poena Srbina, a onda viner Soka i greška Krajinovića otvaraju drugi set 30:30. Onda velika greška igrača iz Srbije. Izašao je na mrežu, gađao paralelu, Sok je ostao na tom mestu i vratio visoku lopticu koju Krajinović nije uspeo da 'zakuca' u polje i Sok u nastavku osvaja poen, a potom pravi i brejk.

I set

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
- Brejk i set za Krajinovića (7:5)! Dobro predviđa udarce Filip, a koristi svaku priliku i da napadne. Forhend dobro prolazi pa srpski igrač ima 30:15 na servis Soka. Sok uzvraća nekolicinom odličnih udaraca i vinerom za 30:30, ali ga Filip primorava na grešku koja Srbinu donosi set loptu. Nova greška Soka iz forhenda završava prvi set posle 47 minuta borbe i Srbin izlazi kao pobednik.

- Krajinović servisom do neizvesnog finiša (6:5) Malo neodlučnosti posle dobrog napada i skraćene lopte i Sok uspeva da dobrim pasing šotom otvori 11. gem meča Fantastičan forhend Krajinovića i viner od 154 kilometra na sat, koji već u narednom poenu anulira lopticom u mreži. Tada je proradio servis kojim osvaja gem.

- Filip greškama pomogao Soku (5:5). Sok obilato koristi jak forhend kojim osvaja i prvi poen u desetom gemu, ali istim udarcem šalje i lopticu u mrežu za 15:15. Krajinović je potom promašio dve odlične prilike pa umesto brejk lopte Sok ima prednost 40:15 i drop šotom osvaja gem za 5:5.

- Bekhend i servis za vođstvo (5:4 Krajinović) Dva dobra poena Krajinopvića, ali onda i dve greške. Kod prve je bila stegnuta ruka srpskog tenisera pa je loptica otišla daleko u aut, a druga je iznuđena kvalitetnom razmenom sa Sokom. Usledio je dobar servis, ali i loptica u mreži, pa je u još jednom gemu na servis Srbina bilo neizvesno 40:40. Odličan napad iz forhenda i odlično pripremljen bekhend na mreži, pa potom i odličan servis za novo vođstvo srpskog predstavnika 5:4.

- Sok izjednačio (4:4) Sok sve sigurniji () Udarci Soka su mnogo sigurniji. Krajinovića kao da je poremetio prethodni gem u kome je odigrao slabo, pa njegov protivnik lako osvaja poene. Nakon lošeg čelendža i još jednog forhenda, Amerikanac poravnava i sa "nulom" osvaja gem, treći put od početka meča.

- Ribrejk Soka (4:3 Krajinović) Sok ulazi bolje u peti gem, dva poena osvaja nakon dve duple greške Srbina pa dolazi do prednosti 40:15. Odigrao je Krajinović maratonski poen kada je sa 30:0 došao do 30:15, ali je osim tog poena, Sok imao inicijativu u gemu u kome odgovara ribrejkom.

- Brejk Krajinovića! (4:2) Od početka meča do početka šestog gema, Sok je promašio samo jedan prvi servis. Krajinović je uspeo da riternira, izašao je na mrežu i odigrao dijagonalu iz bekhenda, Sok je uspeo da vrati, ali je Srbin dočekao lopticu na sredini i poslao je u polje Amerikanca. Sok je osvojio nekoliko narednih poena, ali je Filip forhendom došao do 40:40, a onda i do prve brejk lopte nakon greške Soka. Sok je potom odigrao dobro i pogodio, ali je narednom greškom ponovo omogućio brejk šansu Srbinu koju ovaj koristi za 4:2.

- Bekhend dobro služi Filipa (3:2 Krajinović). Nakon što je Sok izjednačio na 2:2, Srbin odigrava tri poena agresivno, bekhend dobro služi srpskog i njime iznuđuje grešku Soka. Usledilo je nekoliko dobrih servisa, pa je Krajinović poveo sa 3:2.

- Sok siguran na svoj servis (2:1 Krajinović). Samo tri poena s bila potrebna Amerikancu da izjednači na 1:1, ali je i srpski igrač uspeo da posle još jednog uzbudljivog gema povede sa 2:1.

- Prvi gem za Krajinovića (1:0 Krajinović). Srpski teniser je već u prvom gemu odigrao sa malo neizvesnosti, ali Sok nije došao do brejk lopti. Uvodna dva poena osvaja srpski teniser, ali Sok osvaja naredna dva. Krajinović nije dozvolio Soku brejk šanse, ali je u meču viđen i prvi "đus", posle koga je Srbin osvojio naredna dva poena za 1:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

182 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: