"Šta je najluđe što sam video? Navijači Zvezde"

Bek Atlanta Hoksa Malkolm Dilejni nije zaboravio osećaj koji su stvarale "delije" tokom utakmica dok je igrao u Evropi.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.10.2017.

22:30

Getty images

On je u razgovoru za Hupshajp označio i neke od razlika između američke i evropske košarke.

"Najviše me je u vezi sa NBA iznenadilo ono pored terena. Za mene je košarka košarka. Očigledno u NBA igraju bolje atlete i ima tona talenta, ali je to i dalje košarka. Za mene je tu razlika u gospodarenju svojim vremenom i stvarima mimo terena. Kada na primer odete u grad, možete da radite šta god hoćete. U Evropi, gotovo da vas tretiraju kao koledž sportistu. Imate raspored za sve. U NBA vas tretiraju kao odraslog i na vama je hoćete li svake noći biti spremni da igrate ili ne. To je za mene bila glavna razlika", kaže Dilejni.

On dodaje da se i u Evropi igra mnogo utakmica zbog čega nema mnogo vremena ni za treninge.

"To i činjenica da igramo toliko utakmica da nema vremena za treninge pa je teško ući u ritam. Ako bih odigrao lošu utakmicu u Evropi morao bih da tražim ritam kroz treninge. U NBA možete večeras odigrati lošu utakmicu i onda već sledeće večeri igrate novu uz kratak brifing pre meča. Samo morate da dobro rasporedite svoje vreme i sami ulažete rad", kaže Dilejni.

On je pre odlaska u Hokse, pre godinu dana, igrao za Šalon, Budiveljnik, Bajern i Lokomotivu Kubanj. Sa Lokomotivom je došao do fajnal fora Evrolige i potom otišao u SAD. Iz Evrope još uvek pamti Beograd.

Lokomotiva je poražena od Crvene zvezde u utakmici u kojoj je Zvezdu podržalo 20.000 ljudi.

"Šta je najluđe što sam video? Nikada nisam bio u situaciji da se osećam ugroženo ili da mi neko preti jer je FIBA regulisala sve dok sam igrao u Evroligi. Ali kada sam igrao u Beogradu, oni su imali najstrastvenije navijače koje sam ikada video u životu. Navijači Crvene zvezde su pravi fanatici. To je kao pitanje života i smrti za njih! Biti u areni u kojoj je 23.000 njih je prilično teško", kaže Dilejni.

Američki igrači se po dolasku u Evropu suočavaju sa pritiskom jer se od njih očekuje da budu zvezde i kada nešto ne štima oni su prvi koji idu. Kada se na to dodaju i loši rezultati ekipe, Dilejni nema dilemu da uopšte nije lako biti američki igrač u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: