Pike u suzama o Kataloniji: Dok je Franko vladao…

Đerar Pike, štoper Barselone i reprezentacije Španije, rasplakao se posle utakmice sa Las Palmasom zbog situacije u Kataloniji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.10.2017.

11:11

Pike u suzama o Kataloniji: Dok je Franko vladao…
Foto: Youtube screenshot

Veliki neredi izbili su tokom referenduma u prestonici te španske pokrajine, a Barselona je morala da odigra utakmicu pred praznim tribinama stadiona ‘Kamp Nou’.

Pike nije mogao da sakrije emocije, čak je i ponudio da napusti nacionalni tim Španije ako Savez bude zahtevao.

"Ja sam Katalonac! Osećam se ponosno zbog toga. Ponosan sam i na narod Katalonije. Ako Savez to želi, napustiću reprezentaciju Španije pre 2018. godine. Igranje za nacionalni tim nije takmičenje u patriotizmu, već se radi o tome da u reprezentaciji pokušaš da igraš najbolje što možeš. Postoji veliki broj ljudi u Španiji koji se ne slažu sa onim što se desilo danas i veruju u demokratiju", rekao je Pike.

Nekadašnji igrač Mančester junajteda nikada nije doživeo nešto slično u profesionalnoj karijeri.

"Uprava je pokušala da odloži utakmicu, ali nije uspela. Razgovarali smo, pokušali sve, ali smo odlučili da ipak igramo. Bilo je teško izaći na teren nakon svega što se desilo danas. Jedva sam čekao da se utakmica završi, ali mi je drago zbog pobede jer su u pitanju tri boda. Kao fudbaler nisam doživeo ništa gore. Ovo je bilo moje najteže iskustvo, veoma težak dan. Slike govore dovoljno, narod je želeo mirno da, ali je svet video šta se desilo. Savez je insistirao da se utakmica odigra, baš kao i Las Palmas. Kao klub smo odlučili da to ispoštujemo. Moje mišljenje nije bitno, klub je mnogo bitniji. Složni smo u svemu".

On je istakao da svako ima osnovno pravo glasa.

"Nismo mi Katalonci loši momci u celoj priči, samo hoćemo da glasamo. Pod Frankovim režimom nije bilo glasanja i to pravo moramo da branimo. Nisam verovao šta rade. Mislio sam da će na miran način pokušati da spreče glasanje. Makar su sada svi videli šta se dešavalo. Ta reakcija policije samo je pogoršala stvari", zaključio je defanzivac Barse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: