Srpkinje su najbolje u Evropi!

Odbojkašice Srbije osvojile su titulu prvakinja Evrope na turniru u Azerbejdžanu!

Izvor: AK

Nedelja, 01.10.2017.

16:50

Srpkinje su najbolje u Evropi!
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Srpskinje su u finalu u Bakuu savladale Holanđanke sa 3-1 (25:20, 25:22, 18:25, 25:18) i stigle do druge titule od osamostaljenja.

Prethodnu su naše odbojkašice osvojile 2011, a ovo im je ukupno jubilarna 15. medalja na svim takmičenjima od 2006!

Izabranice Zorana Terzića su do titule u Azerbejdžanu stigle bez ijednog poraza, Holandiju su savladali dva puta, a "padale" su još Češka, Belgija, Belorusija i Turska.

Srpkinje su odigrale fantastično u finalu, prva dva seta su dobile posle preokreta, prvi su preokrenula nakon 14:16, a drugi nakon što su ispustile 5:1.
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY
U ovom periodu meča dominirala je Tijana Bošković osvojivši 19 poena, 11 u drugom setu. U trećem je usledio očekivan pad, Holanđankama je poraslo samopouzdanje pa ubedljivo stižu do 2:1, ali to nije pokolebalo naše odbojkašice.

Nošene tandemom Bošković-Mihajlović Srpkinje stižu do 8:5, a kada se razigrala i Maleševićeva, naše odbojkašice "beže" na 16:11. To se ispostavilo kao nedostižna prednost.

Meč je u potpunosti obeležila Boškovićeva sa 29 poena, 15 je osvojila Mihajlovićeva, a 12 dodala Veljkovićeva. S druge strane, najefikasnija je bila Ivon Belijen sa 13.

Bronzanu medalju na 30. EP osvojila je Turska, pobedom nad domaćinom Azerbejdžanom sa 3-1.

IV set

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY
Četvrti set je počeo u ritmu prethodnog, ekipe su naizmenično osvajale poena, povela je Srbija, preokrenula Holandija, da bi naše odbojkašice vratile vođstvo i sa 8:5 prve stigle do "osetne" prednosti.

Holanđanke su posle tajm-auta zaigrale agresivnije, posebno u odbrani, stizale su skoro sve, ali sjajna Boškovićeva sprečava rivalke da se približe (10:7).

Čim bi protivnice najavile moguć povratak u egal, raspucale bi se Boškovićeva i Mihajlovićeva koji odvode Srbiju na 12:8. Pridružila im se Maleševićeva koja ponetira za ogromnih 16:11 pred obavezni tajm-aut.

Holanđanke uspevaju da ostanu u životu sa nekoliko poena, smanjuju na 17:13, ali odličnim servisom Srpkinje "odbijaju" napad i sa dva poena se vraćaju na +6.

Nisu pomagali tajm-auti rivalkama, Srpkinje su "letele" po parketu Nacionalne sportske arene u Bakuu, te jezdile ka tituli (21:14). Do krune su stigle sa 25:18 za 3-1!

III set

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY
Treći set počinje velikom borbom, Srbija je povela, Holandija preokrenula, ali naše igračice ne dozvoljavaju rivalu da se "odlepi" na samom startu (5:5).

Holanđanke ipak uspostavljaju potpunu kontrolu, blokom "beže" na 8:5 do tajm-auta, a potom odličnim prijemom dolaze do lakih poena i eksresno povećavaju razliku na 13:8 sredinom seta, zbog čega Terzić traži tajm-aut.

Nekoliko poena našeg tima nije srušio naraslo samopouzdanje Holanđanki koji jedva da su grešile u ovom periodu igre, nastavile su u svom ritmu i povećale prednost na 17:11.

Terzićev tajm-aut uspeva da probudi naše igračice koje preuzimaju kontrolu, te smanjuju zaostatak na 20:16, zbog čega kratak predah uzimaju i Holanđanke.

Boškovićeva osvaja nekoliko poena, ali naš tim nije imao snage za preokret, Holandija "odbija" napad i sa 25:18 smanjuje u setovima na 2-1.

II set

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY
Srpkinje nastavljaju u istom ritmu na otvaranju drugog seta, odličnim smečom su povele 2:0, a onda i 5:1, što tera rivala na tajm-aut.

To ne donosi mnogo rivalu, Srbija ne popušta, odlazi na prvu tehničku pauzu sa 8:5, ali Holandija uspeva da se vrati u egal sa dva uzastopna poena smanjivši na 10:9.

Naš tim je održavao vođstvo još nekoliko minuta, ali rivalkama raste samopouzdanje, maksimalno koriste greške našeg tima pa poravnavaju na 13:13.

Međutim, Srpkinje se bude u ključnom trenutku i dobrim servisom Maleševićeve vraćaju vođstvo na 16:14 pred drugi tehnički tajm-aut.

Ova pauza više godi Holanđankama koje uspostavljaju kontrolu i sa pet poena u nizu preokreću na 19:16. Spkinje sa nekoliko dobrih poteza smanjuju na 19:18, Holandija se vraća na +2, ali u narednom napadu pogađaju mrežu, a Boškovićeva poravnava na 20:20.

Odličnim blokom naš tim preokreće rezultat, a onda Boškovićeva dominantnom predstavom (11 poena) razbija rivalke i odvodi Srbiju na 25:22 za 2-0 i set od titule!

I set

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY
Tvrda igra na otvaranju utakmice, Srbija gubi dva čelendža u neizvesnim situacijama, pa Holandija preko dobrog bloka stiže do 5:3, ali naše odbojkašice "vežu" dva dobra napada i poravnavaju.

Holanđanke su ipak nastavile da diktiraju tempo, stekle su dva poena prednosti na prvom tehničkom tajm-autu (8:6), ali su se ubrzo razigrale Boškovićeva i Mihajlovićeva te uz odličnu odbranu našeg tima donele preokret na 11:10.

Naš tim preuzima ritam meča u svoje ruke, te stiže do dva poena prednosti (16:14) na drugoj obaveznoj pauzi. Srpkinje nastavljaju da dominiraju u odbrani, sa dva sjajna bloka povećavaju prednost na 19:15.

Odbojkašice Srbije nastavljaju u sjajnom ritmu, dva odlična servisa donose 22:16 i odličnu situaciju u favršnici prvog seta. Usledio je pad u igri, Holandija to koristi i smanjuje sa tri uzastopna poena, pa Terzić traži tajm-aut kako bio opustio svoje izabranice.

Mihajlovićeva "spajkom" prekida ovu seriju, dovodi Srbiju do četiri set lopte, da bi naš tim sjajnim servisom stigao do 25:20 i vođstva 1-0 u finalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

359 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: