"Džordan je imao više, jer sam prestao da šutiram"

Jedini čovek koji je u istoriji uspeo da postigne 100 poena na jednoj NBA utakmici i koji taj rekord drži čitavih 55 godina bi danas proslavio 81. rođendan.

Izvor: MLJ

Ponedeljak, 21.08.2017.

15:52

Getty Images

Kada se razgovara o najvećim igračima svih vremena u košarkaškom svetu se ime Vilta Čemberlena često previđa.

Bio je jedan od najdominantnijih igrača ikada, a i nakon 15-godišnje profesionalne karijere je bio zavisnik od treninga.

Od 1959. kada je došao u ligu, do 1973. godine predvodio je ligu u različitim paramterima po pojedinačnim sezonama. Skokovi, poeni, asistencije... Čemberlen je mogao da radi sve.

Osim čuvene utakmice u kojoj je postigao čak 100 poena, 2. marta 1962. godine za Filadelfija Voriorse protiv Njuork Niksa, u njegovoj biografiji je ostalo upisano i da je jedan od igrača koji su imali više od 30.000 poena, 20.000 skokova, 4.000 asistencija i pregršt drugih brojki koje svedoče o njegovoj igračkoj veličini.

Za života je govorio o još nekim zanimljivim rekordima kojima nije mesto na sportskim stranama.

Čemberlen je preminuo 12. oktobra 1999. godine, a pre smrti je na večito pitanje ko je najbolji igrač svih vremena, među najbolje svakako stavljao danas neprikosnovenog Majkla Džordana. Međutim, Čemberlen nije do kraja podržao priču i da je Džordan najbolji strelac svih vremena jer je u kasnijim sezonama svoje NBA karijere počeo da se orjentiše na druge stvari pored poentiranja.

Koliko je bio dominantan svedoči i to da su mnogi generalni menadžeri mislili da je i kraja osamdesetih mogao da igra košarku, a on sam je rekao da bi moderna košarka (pre dvadesetak godina) za mladog Čemberlena bila "šala".

Možda bi danas izjave ljudi kao što je Lavar Bol mogle da se shvate kao šala, ali to svakako nije slučaj kada ih izgovori jedan od najboljih košarkaša ikada kao što je to bio Čemberlen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: