Srbija 5/5, pobeđen i protivnik iz grupe na EP!

Košarkaši Srbije pobedili su protivnika iz grupe sa predstojećeg Evrobasketa, selekciju Rusije sa 85:75 (20:16, 16:18, 23:18, 26:23) u nemačkom Hamburgu.

Izvor: MLJ

Subota, 19.08.2017.

20:00

Srbija 5/5, pobeđen i protivnik iz grupe na EP!
StarSport

Pobeda nad Rusijom je uprkos dvocifrenoj razlici ostavila dosta prostora za popravke u nekim segmentima igre naše ekipe, ali je ostvarena i peta pobeda na pripremama.

'Orlovi' za sada još nemaju nijedan poraz, a Ruse su pobedili zahvaljujući nekolicini poenterskih serija uz dobru odbranu u naletima.

U Srbiji je briljirao Milan Mačvan koji je iz osam šuteva nakupio 17 poena, a odlično je odigrao i Vladimir Lučić sa 15 poena. Bogdan Bogdanović se propisno ispromašivao iz igre (5/17), ali je pre svega loš šut za tri poena (1/7) nadoknadio sa čak devet asistencija. Dvocifren je bio i Ognjen Kuzmić sa 10 poena iz šest šuteva.

Rusima nisu pomogle ni dobre partije Šveda (17p), Fridzona (16p) i Mozgova (14p) da pobede Srbiju.

Od starta meča sa Rusijom je delovalo kao da će utakmica biti tesna jer su Rusi prve napade relativno lako rešavali preko Hvostova i Mozgova za uvodno vođstvo od 5:0. Prva serija Srbije dolazi posle prvog tajm auta srpskog selektora Aleksandra Đorđevića koji je od svojih igrača tražio da igraju energičnije.

Upravo ono što je bilo glavni adut u mečevima na 'Trofeju Beograda' sada je nedostajalo. Posle tajm auta 'Orlovi' prave prvu veću seriju od 9:0 i dolaze do prednosti 11:7.

Ponovo posustaju a Rusi od tada igraju sa Srbijom posed za posed do kraja četvrtine koju je Srbija dobila sa 20:16. Do polovine druge deonice Rusi trojkom Kulagina dolaze do preokreta gde se pokazalo da je 'Orlovima' potrebno nešto da ih podigne u igri i baš tada kreću u drugu veću seriju 8:0 kojom vraćaju prednost iako su izgubili četvrtinu sa 18:16.
StarSport
Do kraja treće deonice je prednost išla do plus 11, ali je u finišu treće deonice Kurbanov nakon dobre akcije Rusa pogodio trojku, a još jednu je odmah na početku poslednje četvrtine pogodio i Zubkov za novu neizvesnost i nagoveštaj napete završnice.

Međutim, tog trenutka na scenu stupa raspoloženi Milan Mačvan koji je pogađao van linije 6.75, unutar nje, pa njemu idu najveće zasluge što je Srbija bila na maksimalnih plus 15 u finišu meča.

Rusi su pokušali potom da presingom po celom terenu smanje razliku i preokrenu rezultat u svoju korist ali je bilo kasno i Srbija je zasluženo slavila sa 85:75. Košarkaši će morati da poradi na konstanijoj agresivnosti u odbrani, ali i kretanju lopte u napadu jer je u više situacija viđena bezidejnost kada su pojedini igrači stavljani u situacije da šutnu kako god jer je isticalo vreme za napad.

Treba podsetiti da Srbija ni protiv Rusije nije igrala u najjačem sastavu jer Miloša Teodosića nema u ekipi, ali ni Miroslava Raduljice koji nije na spisku i Marka Simonovića. U tim se u međuvremenu vratio Nikola Kalinić.

Srbija je sa Rusima igrala dan posle tesne pobede nad Poljskom u kojoj su naši košarkaši kontrolisali meč, imali konstantno dvocifrenu prednost, ali pred kraj opuštanjem dozvolili Poljacima da se primaknu na 85:78.

Srbija nakon Rusije igra protiv Nemačke.

IV četvrtina

StarSport
10' Mozgov sa nova dva i Fridzon sa četiri poena smanjuju prednost Srbije na 81:72 na minut do kraja meča. Treba napomenuti da je Lučić na tabli izblokiran, a da Rusi poslednja dva minuta igraju presing po celom terenu.

9' Nova trojka Mačvana! Krilni centar postiže 17. poen za 78:64 i plus 14 za Srbiju. Mozgov postiže poen za 78:66, ali onda Lučić daje još jednu trojku za Srbiju i povećava na maksimalnih plus 15, 81:66.

8' Mačvan nastavlja svoju dobru partiju trojkom i 12. poenom, ali na drugoj strani uzvraća Fridzon posle kreativno dodavanja na bok Šveda. Šved je samo gurnuo loptu koja mu je išla u ruke. Nova dva poena Mačvana su pretohdila sukobu Fridzona i Milosavljevića, a nakon toga i dva penala srpskog igrača posle nesportskog faula Rusa.

6' Ono što predstavlja problem Srbiji je odbrana, kroz koju je Šved prošao kao kroz puter i zakucao za 68:61.

5' Bobi Marjanović asistira Bogdanu Bogdanoviću koji je probio kroz reket po sredini. Srpski centar tako pokazuje da osim što ume da bude neugodan za čuvanje pod košem, može da predstavlja problem i kao dobar dodavač.

4' Delovalo je kao da se Micić zavukao pod koš i došao u situaciju u kojoj nema mnogo opcija kada je iza leđa ruskog čuvara doturio loptu za Milosavljevića koji koristi priliku za lake poene i plus osam Srbije. Šved pogađa potom za 65:59. Dobra akcija Srbije vodi do reketa i lopta dolazi u ruke Marjanovića koji polaže, ali je lopta sa obruča skliznula pored i centar Srbije je dobio samo dva slobodna bacanja od kojih je iskoristio jedno.

3' Koliko se protiv dobrih ekipa sa igračima NBA pedigrea moraju igrati i odbrana i napad pokazao je Dragan Milosavljević odličnom odbranom obruča na Timofeju Mozgovu, a onda i brzom tranzicijom u napad i polaganju za 63:57.

2'
Lučić i Mozgov daju po koš pre nego što Milosavljević promašuje trojku, a Kurbanov hvata skok u odbrani, 61:57.

1' Nova trojka za Rusiju, ovoga puta Zubkov pogađa, posle neiskorišćenog napada 'Orlova' posle koraka Bobana Marjanovića.

III četvrtina

Starsport
10' Lučića faulira Hvostov, ovaj pogađa jedan penal za 59:49, ali loše praćenje u odbrani u poslednjem napadu Rusa u trećoj četvrtini koristi Nikita Kurbanov i trojkom iz ćoška smanjuje na minus 7, 59:52. 'Orlovi' u narednom napadu promašuju trojku za 16 sekundi, ali imaju prednost pred završnu deonicu.

9' Poenima Lučića i Kalinića Srbija odlazi na maksimalnih plus 11 do sada i kompletira novu seriju od 8:0, treću seriju od početka meča za 58:47. Rusi su tražili tajm aut koji se isplatio jer je deficit smanjen na devet poena, posle polaganja Mozgova.

7' Posle koša Bogdanovića, sjajna odbrana i Rusi ne stižu da pogode koš za 24 sekunde. Šved i Kulagin odlaze na pauzu, a Rusi odmah počinju da gube korak sa Srbijom.

6' Bobi Marjanović svojim poenom sa slobodnog bacanja povećava na plus 6, ali onda Šved nastavlja da igra odlično i cepa mrežicu za 50:47 i svoj 13. poen.

5' Kulagin osmim poenom smanjuje na 46:44, a onda Mačvan šutem koji se od prvog obruča odbio uvis i pola sekunde kasnije vratio u koš donosi Srbiji pet razlike 49:44.

4' Polaganja Jovića i Bogdanovića vraćaju Srbiji prednost, a Šved i Kulagin nastavljaju da otežavaju posao srpskim igračima. Posle koša Marjanovića, Srbija vodi sa 46:42.

3' Na drugoj strani se sjajno pod košem snalazi Timofej Mozfov, mada se laktom zagradio, dobro se snašao i položio pored Bobana Marjanovića. Nova dva slobodna bacanja za Vladimira Lučića za nova tri poena prednosti (40:37), a onda školska timska akcija Rusije - lopta u reketu, povratna, dva dodatna pasa i Kulagin sam u ćošku za trojku Rusa i 40:40.

2'
Dve pormašene trojke Bogdanovića, Srbija ne uspeva da se bar malo odlepi, ali loptu Hvostovu krade Stefan Jović, prosleđuje je do Lučića koji iznuđuje faul i pogađa oba slobodna bacanja na ulasku u drugi minut drugog poluvremena Srbija vodi 38:35.

1'
Rusi koriste lošu odbranu na spoljnim pozicijama, Šved prolazi po desnoj strani i ide na polaganje koje ne pogađa zbog faula Marjanovića. Bek Rusije pogađa jedno, ali promašuje drugo slobodno bacanje i ne uspeva da izjednači, 36:35.

II četvrtina

StarSport
10' Konačno dobra odbrana unutar linije 6.75 gde Mozgov dobija loptu, ali ne uspeva da pogodi iz okreta. 'Orlovi' su dobro rotirali i pokrivali, Bogdanović je bio agresivan na spoljnim pozicijama, pa čitava odbrana u poslednjih nekoliko minuta pred poluvreme izgleda bolje. Mozgov je u poslednjim trenucima poluvremena dobio faul posle promašaja ispod koša, Kuzmić ga je poslao na liniju penala odakle centar Rusije koristi jedno bacanje. Drugo promašuje, ali Kuzmić ne hvata loptu ispod koša. U borbi na skoku je do lopte došao Kulagin koji je nekoliko sekundi pre toga ušao u igru. Došao je do lopte i iz okreta uz zvuk sirene pogodio za 36:34 na poluvremenu za Srbiju.

9' Nikola Kalinić demonstrira znanje na niskom postu okretom i laganim polaganjem, a Branko Lazić produžava novu seriju Srbije sa slobodnih bacanja na 8:0 za 36:31.

8' Lep okret i koš Kuzmića vratili su prednost Srbiji, ali ostaje žal za pormašajem posle krađe i kontre Bogdanovića.

6' Jedna od takvih akcija kada se otvorilo u reketu viđena je kod polaganja Mačvana uz faul i koš za 27:27. Kuzmić je asistirao, ali u nastavku Šved pogodio polaganje Mačvan promašio jedno od dva bacanja i dao priliku Zubkovu da poveća na tri poena 31:28.

5' Rusi preokreću, trojka Kulagina i polaganje Fridzona donose im vođstvo 27:24! Naši košarkaši nemaju pravih rešenja u napadu, kruže, igraju strpljivo i spuštaju loptu u reket u kome se tek povremeno otvori prilika za koš.

4' Sjajan prodor i polaganje Vasilija Micića od trojke kroz srce reketa u napadu koji je posle lošeg dodavanja Milosavljevića na bok delovao izgubljeno.

3' Rusi preko Fridzona i Zubkova pogađaju dva vezana koša i izjednačuju na 22:22.

2' Tranzicija i odbrana funkcionišu dobro jer upravo posle dobre odbrane i tranzicije Bogdanović pogađa za dva, 22:18

1'
Prve poene u drugoj deonici osvajaju Rusi, a Srbija se na početu druge četvrtine muči sa traženjem rešenja u napadu. Lopta kruži oko linije trojke, spušta se na niski post odakle u poslednjim trenucima napada ne dolazimo do i do prvih poena posle promašaja Birčevića.

I četvrtina

StarSport
10' Po dva razmenjena slobodna bacanja Stefana Jovića i Vitalija Fridzona i još jedno Vladimira Lučića zatvorili su prvu četvrtinu koju je Srbija dobila sa 20:16.

9' Mozgov je propustio priliku da izjednači promašajem jednog slobodnog bacanja. Borbenost "Orlova" videla se posle napada koji je završio Kuzmić. Promašaj Kalinića za tri poena, u napadu je skočio Milosavljević, promašio, a novi skok u napadu i poene Srbiji je obezbedio Ognjen Kuzmić za

8' Seriju prekida Voroncevič polaganjem, a potom i slobodnim bacanjem, posle čega Kuzmić povećava na tri razlike 13:10 za Srbiju na ulasku u osmi minut meča. Aleksej Šved je potom pogodio daleku trojku i izjednačio a igra se poen za poen. Kuzmić je pogodio za 15:13.

7' Vasa Micić nastavlja seriju Srbije sa dva slobodna bacanja posle faula Voronceviča i produžava seriju Srbije na 9:0, a Srbija vodi sa 11:7.

6' Fantastično zakucavanje Mačvana! Kalinić asistira Milanu Mačvanu za kucanje u kontri uprkos kontaktu sa Timofejem Mozgovim i Srbija vodi sa 9:7!

5' Selektor Aleksandar Đorđević zatražio je tajm aut na kom je svojim igračima rekao da ne vidi da iko želi da igra košarku i da to mora da se promeni. Igrači su se u meč vratili znatno bolje i počeli da igraju bolje. Trojka Bogdanovića i polaganje Jovića doneli su Srbiji prvo izjednačenje u meču na 7:7.

4' Prve poene za Srbiju posle četiri minuta praznog hoda i loše igre 'Orlova' postiže Boban Marjanović, ali na drugoj strani Šved uzvraća za 7:2.

3' Minut kasnije, Mozgov posle lepo istrčane akcije ispravlja grešku i zakucava za 5:0 i nastavlja seriju na početku, a Srbija je puna tri minuta bez poena.

2' Posle izgubljene lopte Jovića Timofej Mozgov je promašio zakucavanje, pa je ostalo 3:0.

1'
Rusima nije trebalo mnogo da dođu do prvih poena u meču preko Hvostova na asistenciju Voronceviča. Posle promašaja Bogdanovića Voroncevič hvata loptu, u nastavku Lučić pravi faul, a Kurbanov pogađa jedno od dva slobodna bacanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: