"Preživeo sam prvi dan, sad postajem agresivan"

Nekadašnji prvak sveta u šahu Gari Kasparov odbija da bez borbe preda štafetu novim generacijama.

Izvor: B92

Utorak, 15.08.2017.

15:52

Photo by Mario Tama/Getty Images

Kasparov (54) se pre 12 godina povukao iz šaha da bi se borio protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, a juče je odigrao prve povratničke mečeve na zvaničnom turniru u Sent Luisu.

"Zadovoljan sam, plan je bio da preživim prvi dan", rekao je Kasparov posle tri nerešena meča na Repid end blic (Rapid and Blitz) turniru. Pauza između mečeva je bila po 30 minuta.

Bivši svetski šampion je izjavio da se divi nivou svojih devet protivnika, od kojih su četvorica u prvih 10 na svetu, i dodao da "mora da se prilagodi novoj realnosti i atmosferi".

Očekivanja od svetskog prvaka u periodu 1985-2000. bila su ogromna, kao i napetost u maloj sali Šahovskog kluba u Sent Luisu, gde su se gledaoci i fanovi celo popodne u tišini gurali na dva metra od njegovog stola.

Prvi meč je podsećao na onaj iz 1985, kada je Kasparov postao najmlađi šampion sveta u istoriji pobedom nad sunarodnikom i najvećim rivalom Anatolijem Karpovom.

Ovog puta se suočio s mladim Rusom Sergejom Karjakinom, velikom nadom šaha koji je finale prošlog svetskog prvenstva izgubio posle velike borbe sa Magnusom Karlsenom. Karlsen propušta ovaj turnir.

Gestikulacija Kasparova je sve podsetila na osamdesete i devedesete godine kada je on suvereno vladao svetom šaha. Upozorio je sve da će se boriti.

Fanovi su zadovoljni onim što su videli, a neki smatraju da bi poraz od Kasparova bio "sramota" za mlađe šahiste.

Posle jučerašnjih mečeva sa Karjakinom, amerikancem Hikaru Nakamurom i Kubancem Lejnijerom Domingesom Peresom, Kasparov će igrati protiv nova tri protivnika.

"Biću veoma agresivan", najavio je Kasparov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: