Zauvek najbrži – Jusein Bolt!

Najbolji sprinter sveta je pred oko 60.000 gledalaca na "Olimpijskom stadionu", u Londonu, 05. avgusta u 22.46, časova istrčao svoju poslednju trku na 100 metara.

Najveći “šoumen” na atletskoj stazi odlučio je da Svetsko prvenstvo u Londonu, na nesreću ljubitelja ovog sporta i svih sportova, bude njegovo poslednje učešće.

Izvor: SARA MILIÆEVIÆ

Ponedeljak, 07.08.2017.

10:00

Zauvek najbrži – Jusein Bolt!
Getty Images

Drugog dana SP stadion je bio popunjen do poslednjeg mesta. Sve oči bile su uprte u najbržeg čoveka na planeti. Iako je spolja delovao mirno, pritisak je uradio svoje.

Videlo se to već u polufinalu kada ga je pobedio mladi Krstijan Koleman, ali su svi verovali u Munju sa Jamajke.

Titulu najbržeg čoveka na planeti odneo je omraženi Amerikanac Džastin Getlin, koji je do zlata stigao istrčavši svoju najbolju trku u sezoni za 9, 92 sekunde, prestigavši u poslednjim metrima svog zemljaka Kolemana.

Bolt je poslednju trku na 100 metara završio rezultatom 9,95 sekundi, što je njegova najbolja trka ove sezone.

Četvrte titule prvaka sveta opet ga je koštao loš start.

"Ubio me loš start. Obično budem bolji od kvalifikacija do finala, sada nije bilo tako. Zato sam izgubio. Nisam imao snage, malo sam ih stigao, ali sam bio previše ukočen. Jednostavno, dogodi se. Nisam bio pravi kada je trebalo", rekao je Bolt.

Svoju zlatnu karijeru završio je bronzom, a kolika je legenda pokazuje i gest njegovog najvećeg protivnika Getlina, koji mu se na kraju trke poklonio.
Getty Images
Iako nije uspeo da se oprosti kao kralj, Jamajčanin je svakako svojim neverovatnim rezultatima zavredio titule najboljeg sprintera na planeti.

Osvajač je devet zlatnih olimpijskih medalja (prošle godine je smanjen na osam jer je ostao bez medalje u štafeti 4x100 kada je utvrđeno da je Nesta Karter dopingovan), a vlasnik je čak 11 svetskih zlata.

U svojoj vrednoj kolekciji medalja Bolt je sakupio još dve srebrne na 200m, 4x100m sa SP u Osaki 2007, kao i poslednju i jedinu bronzanu sa ovogodišnjeg SP u Londonu.

Zvezda je rođena

Getty Images
Prva ljubav Juseina Bolta bio je kriket, ali su ga treneri zbog neverovatne brzine motivisali da počne da se bavi atletikom.

I, ubrzo se uspostavilo da su bili u pravu.

Na regionalnom prvenstvu na Karibima 2001. godine, u svom prvom takmičenju na kom je branio boje Jamajke, osvojio je srebro na 200 i 400m.

Godinu dana kasnije, sa samo 15 godina, postao je najmlađi osvajač zlata na Svetskom juniorskom prvenstvu (200m) u Kingstonu.

Na velikoj sceni Jamajčanin se pojavio 2004. kada je postao prvi junior sveta, koji je istrčao 200m, ispod 20 sekundi (19.93), srušivši rekord Roja Martina za dve desetinke.

Na Olimpijskim igrama u Atini nije se plasirao u finale na 200m zbog povrede. Iako su mu Amerikanci nudili stipendije, on je ostao veran i uz Boba Marlija postao sinonim Jamajke.

Govorili su da nije za trku na 100m, ali su pogrešili…

Tek 2007. godine počeo je da se takmiči na 100m, iako su mu govorili da nije za tu disciplinu.

Zbog svoje visine od 195cm i 94 kg smatrali su da je idealan za 200 metraša i da nikako ne bi imao uspeha na 100 metara.

Međutim, Bolt se zainatio i svojom upornošću dokazao im da su pogrešili.

Kao autsajder u svojoj prvoj trci u Italiji je slavio s vremenom od 10,03 sekunde, što je bilo dovoljno za zlato i lični rekord.

Na SP u Osaki 2007. u trci na 200 metara osvojio je srebro, iza Tajsona Gaja, koji je sušio svetski rekord.

Tako je započeta njegova desetogodišnja vladavina na atletskim stazama.

Posle tog srebra počeo je više da trenira discpilinu na 100 metara i uspesi su se ređali jedan za drugim.

Svoj prvi svetski rekord na 100 metara istrčao je Rijetiju (9,72).
Getty Images
Olimpijske igre u Pekingu 2008. obeležile su zlatno doba Juseina Bolta – osvojio je tri zlata i oborio rekorde.

Na 100 metara je srušio svetski rekord istrčavši ovu disciplinu za 9,69 sekundi, zatim je kroz cilj na 200 metara proleteo sa 19,30 srušivši rekord koji je držao Majkl Džonson u Atlanti 1996. godine.

Zlato je osvojio u štafeti na 4x100m sa vremenom od 37,10, bez kojeg je ostao prošle godine kada je utvrđeno da je njegov kolega Nesta Karte bio dopingovan.

Za 23. rođendan oborio je nove svetske rekorde. Na prvenstvu u Berlinu 2009. godine, 100 metara je istrčao za 9,58 sekundi, što će još dugo ostati rekord, dok je na duplo bržoj deonici, oborio rekord vremenom od 19,19 sekundi.

Na Olimpijskim igrama u Londonu, okitio se zlatom na 100m i 200m i postao prvi u istoriji koji je dva puta zaredom na OI osvajao medalje. Takođe je u Londonu oborio rekord u štafeti 4x100 (36,84).

Dominacija na SP nastavljena je u Moskvi 2013. i u Pekingu dve godine kasnije, dok je prošle godine na OI u Riju kolekciju olimpijskih medalja zaokružio na osam.

Posle atletike fudbal

Getty Images
Najbrži čovek na planeti nikada nije skrivao veliku strast prema fudbalu i poznat je kao veliki navijač Mančester Junajteda.

Ipak, dok nedobije poziv Žozea Murinja treniraće sa Borusijom iz Dortmunda.

"Sve je dogovoreno, treniraću sa Borusijom i videćemo kako će situacija da se odvija. U Borusiji će mi otvoreno reći da li mogu da igram. U lsučaju da ne mogu, zaćutaću oko te teme", rekao je Bolt novinarima u Ostravi uoči atletskog mitinga. Iako nije uspeo da se na najbolji način oprosti od “kraljice sportova”, Jusein Bolt ostaće upamćen kao najveći sprinter svih vremena, čovek koji je promenio ovaj sport i dokazao da kada ste uporni snovi postaju stvarnost.

Jednom, jedinom i neponoljivom, koji je svaku trku završavao s osmehom, u subotu se, uz skandiranje njegovog imena Bolt, Bolt i aplauze poklonio ceo svet.

Kao što je Majkl Džordan bio sinonim za košarku, Maradona za fudbal, tako je i Jusein Bolt bio simbol za atletiku.

Sara Milićević

@SaraMilievi1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: