Teo nije Pol, Bogdan je više od trojke, logo zapazio Radeta

Od naredne sezone NBA liga imaće najmanje dvostruko više pratilaca u Srbiji, jer umesto dosadašnje trojice, imaćemo šestoricu predstavnika u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

Izvor: B92

Subota, 22.07.2017.

09:00

Teo nije Pol, Bogdan je više od trojke, logo zapazio Radeta
Foto: StarSport

Što je još važnije, od bar njih dvojice očekuje se zapažena rola u svojim ekipama, a na osnovu dosadašnje karijere u Evropi i proceni američkih analitičara, trebalo bi da nas teraju da se redovno budimo u 3-4 ujutru kako ne bismo propustili mečeve njihovih ekipa.

Nikoli Jokiću, Nemanji Bjelici i Bobanu Marjanoviću su se "preko bare" ovog leta priključili Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović i Rade Zagorac. Sva trojica su otišla na moćni Zapad, Teodosić je novi plejmejker Los Anđeles Klipersa, Bogdanović bek Sakramento Kingsa, a Zagorac krilo Memfis Grizlisa.

Teodosić u Kliperse stiže kao zamena za jednog od najboljih plejmejkera u poslednjih nekoliko decenija Krisa Pola, od Bogdanovića u prestonici Kalifornije očekuju da podseti na fantastičnog šutera Peđu Stojakovića, dok je Zagorac zalog za budućnost ekipe iz Tenesija.

Teo nije Pol, on je nešto mnogo više

Foto: Getty images
Sjajna vizija igre, odličan spoljni šut, nadprosečna košarkaška inteligencija – tri činjenice koje su već dobro poznate Amerikancima o Milošu Teodosiću. Iako uglavnom imaju vrlo limitirano znanje o evropskim igračima, Teodosić je još pre nekoliko godina naterao da obrate pažnju na njega.

Pamte njegove igre odlično još sa Mundobasketa 2010. gde je imao prosek od oko 4,5 asistencija i 1,5 ukradenih lopti po meču, a posebno su zapazili njegova lucidna dodavanja i sposobnost da bukvalno proklizi pored defanzivaca do samog koša.

Teodosić je jedan od retkih evropskih igrača koga su američki analitičari još pre dolaska u NBA ligu svrstavali među najbolje plejmejkere sveta u pik-en-rol igri.

"Ofanzivno, on je najbolji dodavač na svetu. Kris Pol je već za Kuću slavnih, ali što se tiče čistokrvnog dodavanja, Teodosić je možda najkreativniji igrač današnjice. Možda nije spreman da čuva stolicu, ali je briljantan ofanzivni igrač i ultra takmičar", rekao je analitičar ESPN Fran Frašila.

Ta pik-en-rol snaga je verovatno ključni faktor zašto ga je u Stejpls centru želeo Dok Rivers, jer ko bi bolje mogao da nasledi Pola u tandemu sa Blejkom Grifinom i Deandreom Džordanom od igrača takvih dodavačkih kvaliteta kakve ima Teodosić.

Čak i NBA igrači, koje u odnosu na stučni deo javnosti još manje interesuju igrači iz Evrope, što je najbolje pokazao novi Teodosićev saigrač Ostin Rivers, znaju ko je i šta kapiten Srbije.

"Mislim da bi odmah mogao biti najbolji asistent NBA lige. Moraću promeniti svoj alijas za hotele, do sada sam koristio Teodosićevo ime", našalio se Srbinov konkurent za poziciju plejmejkera u Klipersima Patrik Beverli, koji je takođe ovog leta stigao u Los Anđeles, iz Hjuston Rokitsa. Uz Grifina i još jedno pojačanje Danila Galinarija, koji takođe vole da sami organizuju napad, jasno je da Teodosić neće uvek biti zadužen za kontrolu lopte. Ali, to je još jedan njegov adut, proteklih sezona u CSKA je sa Nandom de Kolom i Aronom Džeksonom već ušao u takav ritam i postao pojednako opasan na parketu bez lopte u rukama kao što je s njom.

Teodosić je sam istakao da će mu kao i svima biti potrebno vremena da se prilagodi novom okruženju i stilu igre, ali je jasno da ga sigurno ne brine kako će se snaći u napadu, već da li će moći da opravda očekivanja u odbrani, ako Rivers uopšte bude imao neka posebna od njega.

Poslednjih godina plejmejkeri polako preuzimaju primat u NBA ligi, prošla sezona je najbolji pokazatelj toga s obzirom da su se za nagradu MVP borila opravo dvojica organizatora igre.

Teodosić je i za evropske standarde fizički bio daleko od nekog proseka, što će mu za NBA biti dodatna otežavajuća okolnost prilikom napada na obruč, ali se odavno izveštio da to nadoknađuje floterima, lažnjacima i skok-šutem.

Zbog toga se od njih sve više očekuje i na defanzivnom planu, pa će i od Teodosića. Možda je često u dresu CSKA delovao nezainteresovano, ali nema sumnje da Srbin može da odigra odbranu jednako kvalitetno kao i napad. To će mu svakako biti veliki plus za mesto na terenu, jer je desetak centimetara viši od Beverlija i Vilijamsa, a nekoliko i u odnosu na Riversa.

Bonus na Teodosićevu igru u sistemu Klipersa Rivers vidi i u njegovom spoljnem šutu, jer će on omogućiti ekipi da dodatno "raširi" parket i otvori prostor za kombinacije sa unutrašnjom linijom. Teodosić je prošle sezone prosečno pogađao oko 38 odsto šuteva za tri poena. Sa 30 godina nije igrač od koga se očekuje da se razvije u dugogodišnjeg nosioca igre ekipe, ali sa svojim iskusvom i već naglašenim kvalitetima svakako može biti važan šraf u nameri Klipersa da se uključe u borbu sa najdominantnijim timom Zapada proteklih godina Golden Stejt Voriorsima.

Teodosić možda nije Kris Pol, ali će sigurno olakšati Klipersima tranziciju na poziciji plejmejkera posle višegodišnje "vladavine" pomenutog Ol-star veterana. U rosteru sa Grifinom, Džordanom i važnim pojačanjem iz Denver Nagetsa Galinarijem, tim iz Los Anđelesa može biti daleko konkurentniji na moćnom Zapadu nego što mu se to predviđa odlaskom Pola.

Osim magičnih dodavanja, pouzdanog šuta sa distance, treći bitan adut koji Teodosić donosi Klipersima je samopouzdanje. Kada imate pleja sa takvim nivoom vere u sebe i hladnokrvnošću u igri, to sve njegove saigrače automatski podiže na dodatni nivo.

Najviše benefita od toga bi trebalo da ima Grifin, a na to je Rivers verovatno i dodatno računao. Odlaskom Pola on postaje jedini istinski lider ekipe, a u tome će mu samo dodatno pomoći to što Teodosić više voli da asistira nego da šutira.

Nema šta da izgubi, u Evropi je osvojio sve što je bitno, već godinama je dokazano najbolji plejmejker i jedan od najboljih igrača na "Starom kontinentu", pa je NBA jedini logičan korak.

Amerikanci su već uradili naprednu statistuku za Kliperse na osnovu doprinosa koji se očekuje od Teodosića. Sa Srbinom i trebalo da imaju bar tri pobede više u regularnom delu sezone, te oko 20 odsto bolji učinak u plej-ofu. Dok bez njega ne vide Kliperse u plej-ofu, s njim ih podižu na sedmu poziciju na Zapadu.

Bogdan ima nešto što Kingsima odavno nedostaje

Foto: StarSport
Navijači Sakramento Kingsa nestrpljivo su čekali godinu dana od njegovog trejda iz Finiksa da konačno dođe u Kaliforniju. Nisu bili sigurni u šta da veruju, ismevanju Vlada Divca od strane medija ili YouTube snimcima Bogdanovićevih nastupa za Partizan, Fenerbahče i Srbiju.

Ono čemu se nadaju da će im Bogdan Bogdanović doneti je pouzdan spoljni šut i pobednički mentalitet, ono što Kingsima nedostaje duže od decenije.

Srebra sa Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara im govore da za kako se pobeđuje, ali apetiti su im porasli tek nakon prošle sezone u kojoj je kao jedan od najboljih šuteva na kontinentu bio jedan od ključnih igrača Fenerbahčea na putu ka tituli Evrolige.

Bogdanović je poznat po ubitačnom šutu koji nema litima kada je u pitanju udaljenost od koša. Što je još važnije, kako prolaze godine i stiče iskustvo njegov procenat uspešnosti konstantno raste.

Trejdom Demarkusa Kazinsa u februaru Kingsi su počeli u izgradnju novog tima, ali ne mogu dugo da čekaju na zrelog šutera. Šesti pik od prošle godine Badi Hild je momak od koga se očekuje da to bude u budućnosti, ali će u predstojećoj sezoni ta uloga biti namenjena isključivo Bogdanoviću, iako je samo godinu dana stariji. Dieron Foks, Džordž Hil, Vins Karter i Zek Rendolf će biti ključni igrači ovog tima, ali će ponajviše od doprinosa Bogdanovića zavisiti njihov napredak u odnosu na protekle sezone.

Osim šuta, od Bogdanovića se dosta očekuje naravno i u odbrani, veliki raspon ruku ga je u Evropi činio jednim od težih prepreka za protivničke "napadače", a to mu garantuje veliki potencijal i za NBA.

Naravno, Srbinu će biti potrebno vremena da se prilagodi novom stilu igre, potpuno drugačijem o odnosu na Evropu, te da dodatno razvije telo potrebno za NBA standard.

Uz razvoj šuta verovatno će akcenat biti na agilnosti u odbrani i eksplozivnosti u tranziciji, jer bi zbog svojih atletskih predispozicija mogao biti jedna od meta kontranapada.

Ispred Kingsa su godine rada i napretka kako bi dostigli nivo solidne plej-of ekipe, ali nema sumnje da imaju izuzetno talentovano jezgro, a njegov centar mogao bi da bude upravo Bogdanović.

Kad ti čovek sa logoa NBA kaže da znaš da igraš…

Foto: StarSport
Memfis Grizlisi nisu imali pravo na pika na proteklom draftu, ali su ipak dodali talentovanog igrača svom rosteru, i to iz Srbije. Misteriozni novajlija je Rade Zagorac, koga su odmah uporedili sa Čendlerom Parsonsem.

Iako je sam isticao da se tokom karijere ugledao na Danila Galinarija i Nikolu Batuma, dva sjajna krila sa plejmejkerskim sposobnostima, Zagorac je bliži Parsonsovom stilu igre, a to govori i njegova statistika.

Krilo od 205 centimetara ima skoro identične predispozicije i sličnu draft poziciju (35 u odnosu na 38) kao 28-godišnji Amerikanac, a osim igre u reketu podjednako se dobro snalazi kao alternativni organizator igre.

Zbog toga u Memfisu u najmanju ruku očekuju od Zagorca da ostvari ono što je tokom proteklih šest godina u NBA uradio Parsons, a njegov prosek je 13,6 poena uz 4,8 skokova i 2,9 asistencija po meču. Upravo njegovi problemi sa povredom su naterali Grizlise da mu dovedu alternativnu zamenu.

Grizlisi nisu poznati kao tim koji dobro koristi svoje izbore sa drafta, navijači se i dalje naježe na pomen drugog pika iz 2009. Hašima Tabita, ali stručnjaci smatraju da Zagorac ima kvalitet da uspe u NBA.

Kao njegov glavni adut se ističe univerzalnost, što bi se moglo nazvati ključnim segmentom u modernoj košarci, posebno u NBA. Jednodimenzionalni igrači retko ostavljaju iza sebe veći trag u NBA, a Zagorac je daleko više od toga, daleko više od standardnog univerzalca.

Momak ponikao u sistemu koji je bukvalno "stvorio" Nikolu Jokića bi mogao da bude upravo novi "Nikola Jokić" NBA lige. U odnosu na svoju "paralela" Paronsa, napadu Grizlisa će sigurno doneti znatno viši nivo igre u napadu, jer mu pokretljivost i veština uz visinu omogućuju da se podjednako kvalitetno snalazi na pozicijama 2-4.

Srbin nije isključivo ni krilni centar ni krilo sa plejmejkerskim sposobnostima, već na obe pozicije igra na podjednako visokom nivou. Izuzetno je eksplozivan za momka od 205cm, a neki analitičari su primetili i da je vrlo graciozan.

Sjajno kontroliše loptu, bez problema sebi gradi poziciju za vrlo raznovrsan arsenal šuta zahvaljujući visini, posebno na postu protiv nižih čuvara, dok ga tehnika i brzina čine noćnom morom za više i sporije rivale. Uz to, efikasno napada i obruč, a pogađa i za tri. U ekipi Mege je pokazao impresivne plejmejkerske sposobnosti, vrlo se izveštio u pik-en-rol situacijama sa kolegama iz reketa, pa iako ABA i NBA dele nebo i zemlja (ali odakle je u NBA stigao Jokić?), nema sumnje da i u NBA ekipi može da odmeni pleja kada sjajnom stručnjaku Dejvidu Fizdejbu bude potrebna visoka postava na parketu.

Teško da će naredne sezone Zagorac biti na nivou od oko 13 poena, 5 skokova i 3 asistencije, ali nema sumnje da će Grizlisi imati koristi od njega tokom svakog minuta koji provede na parketu. Biće potrebno vremena da uđe u uži krug rotacije kod Fizdejla, ali iako je u ekipi čak osam krilnih igrača, osim Parsonsa neće imati neku "elitniju" konkurenciju za mesto na parketu.

Iako smo Zagorca dobrano nahvalili u proteklih nekoliko pasusa ovog teksta, naravno da ne očekujemo da odmah postane nosilac igre ili koliko sutra MVP lige. Kao i svaki košarkaš i ovaj talentovani Srbin ima svoje slabosti.

Kad god je u pitanju neki novajlija u NBA, a posebno iz Evrope, to je isključivo – odbrana. Ovaj segment igre kao upitan kod Zagorca naravno prvi napominju američki analitičari. Iako mu visina i raspon ruku ne odstupaju od proseka koji "zahteva" napredna statistika, kao slabost se ističe njegova bočna hitrost, vrlo bitna kod čuvanja nižih igrača, pre svega bekova.

S druge strane, kada je u pitanju duel sa visokim rivalima, ne samo u odbrani već i u napadu, Zagorac će svakako morati da radi na svojoj snazi i pre svega masi. Trenutno nema šanse da dobije direktan duel sa igračima kalibra Blejka Grifina, s kakvim ga uglavnom očekuju dueli na parketu.

Zagorac u svakom slučaju predastavlja dobar zalog Grizlisa za budućnost. Možda neće skoro dostići novi Parsonsa, možda neće nikad, ali jedinstvena univerzalnost čini od ovog momka ogroman potencijal.

Snaga i pokretljivost u odbrani su segmenti koje mora brzo da unapredi, ali Rade je tip igrača koji igra sa posebnom žestinom i oštrinom koji predstavljaju osnovu uspeha u NBA. A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: