U Nišu počeo Svetski kup u paraglajdingu

Više od 120 pilota paraglajdera iz 31 zemlje poletelo je sa brda Koritnik iznad Niške banje u Svetskom kupu u paraglajdingu čiji je domaćin ove godine Niš.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.06.2017.

23:24

U Nišu počeo Svetski kup u paraglajdingu
Photo by Robertus Pudyanto/Getty Images

Generalni sekretar Vazguhoplovnog saveza Srbije i direktor takmičenja Željko Ovuka izjavio je da će učesnici Svetskog kupa danas leteti do Vlasotinca i preći otprilike 70 kilometara.

"Svetski kup je okupio najbolje pilote sa svih kontinenata. Favoriti su Francuzi, Italijani, Argenticni i Brazilci, ali ima dobrih takmičara iz iz drugih zemalja", rekao je Ovuka pred početak trke.

On je podsetio da su naši piloti paraglajderi vicešampioni u disciplini precizno sletanje, ali da bi mogli da se na ovom Svetskom kupu popnu na pobedničko postolje i u preletu.

"Bio bi to veliki uspeh za naše takmičare, jer poređenja radi naša zemlja ima 300 pilota paraglajdera, a Francuska 35.000", istakao je Ovuka.

On je kazao da su tereni oko Niša među najboljima u jugoistočnoj Evropi.

"Možda prvi put u istoriji vazduhoplovstva imaćemo sada na nebu 122 pilota paraglajdera i velike avione koji sleću na niški aerodrom, ali verujemo da će sve biti dobro urađeno jer imamo dobru saradnju sa kontrolom letenja", rekao je Ovuka.

Piloti paraglajdera će se do 24. juna, nadmetati u vazdušnim trkama dužine od 70 do 100 km, koje traju od dva i po do četiri sata a iz pravca Niša leteće prema Pirotu, Zaječaru, Vlasotincu, Vranju i Dimitrovgradu.

Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati šest pilota, među kojima su Vladimir Bačanin, Srđan Ristanović, Dragan Martinović, Predrag Dudić, Srđan Kesić i Milan Stević.

Takmičenje su podržali Vlada Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Sportski savez Srbije, grad Niš i opština Pantelej.

Srbija je jedna od pet zemalja, uz Francusku, Švajcarsku, Brazil i Ekvador, u kojoj se ove godine organizuje Svetski kup u paraglajdingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: