Ko je najbolji u NBA: Počinje treće finale Kavsa i Voriorsa

U januaru Lebron Džejms izjavio je da ne smatra da postoji rivalstvo između Klivlenda i Golden Stejta, a da li je baš tako nismo sigurni.

Izvor: Tadiæ Petar

Četvrtak, 01.06.2017.

08:30

Ko je najbolji u NBA: Počinje treće finale Kavsa i Voriorsa
Getty Images

Da je naša sumnja validna potvrdio i Kevin Durent koji se nije složio sa Džejmson, kazavši da i te kako postoji rivalstvo.

Mislim da je to rivalstvo. Novi sam ovde, ali većina igrača ovde je igrala prethodna dva finala. Od Karija i Lebrona, Kleja i Šamperta, do Kajrija i Drejmonda. To je dobro za našu igru“, rekao je Durent sredinom januaru.

Od početka sezone znalo se da su glavni kandidati za finala Kavalirsi i Voriorsi, spominjali su se uvek u priči Sparsi, a potom su odličnom igrom iznenadili Roketsi.

Boston, Toronto i Vašington su se isticali kao mogući pretendenti, međutim sve je to palo u vodu, pošto će se treći put zaredom u finalu sastati Klivlend i Golden Stejt.

Sa pravom možemo reći da je ovaj duel prerastao u rivalitet, sigurno ne kao onaj čuveni između Seltiksa i Lejkersa, ali jeste u neki novi, posebno drugačiji.

U noći između četvrtka i petka u tri sata iza ponoći ekipa iz Ouklenda dočekaće izabranike Tajrona Lua u prepunoj Orakl areni. Lebron Džejms i Kavalirsi brane osvojeni prsten prošle godine, dok će Voriorsi pokušati da postanu prvaci drugi put u poslednje tri godine.

Kada je reč o plej-ofu red je da se podsetimo kako su Klivlend i Golden Stejt došli do finala i borbe za trofej “Leri O’Brajan“.
Getty Images
Počećemo od “Konjanika“ koji su doživeli jedan, već spomenuti poraz od Bostona.

Ekipa Tajrona Lua završila je ligaški deo šampionata na drugoj poziciji sa skorom 51–31, što je značilo da će se u prvoj rundi sastati sa sedmo plasiranom Indijanom Pejsers.

“Kralj“ Džejms i kompanija znali su da idu na tvrd orah, jer je u istoriji Indijana znala dosta dobro da namuči ekipu u kojoj je nastupao Lebron. Da će biti teško videlo se u prvoj utakmici u kojoj je Si Džej Majls promašio šut za pobedu Pejsersa.

Tada se mislilo da će Indijana makar uzeti jednu, ako i ne dve utakmice, međutim u svakoj od naredne tri utakmice pre svega Lebron, a onda Irving i Lav pravili su razliku na terenu i sa 4–0 prošli u drugu seriji.

Džejms je u prvom meču ubacio 32 poena, podelio 13 asistencija i uhvatio šest lopti.

U drugoj su Irving, Lav i Lebron ubacili 89 poena, tokom treće utakmici vodili su 25 poena na poluvremenu, dok je u četvrtom meču Džejms ostvario učinak od 33 poena i deset skokova.
Getty Images
U polufinalu sačekala ih je ekipa Toronto Reptorsa, dobro poznati protivnik. Tim Dvejna Kejsija bio je jači za Serža Ibaku u odnosu na prošlu sezonu, ali i slabiji za Kajla Laurija kojeg je mučila povreda.

Tokom sve četiri utakmice ekipa Tajrona Lua dominirala je protiv tima iz Kanade, a nema potrebe više spominjati ko je najviše doprinosio Klivlendu. U prvoj, trećoj i četvrtoj utakmici Džejms je ubacio 35 poena, dok je u drugoj imao 39 uz šut iz igre 10 od 14.

Usledilo je finale konferencije i susret sa “naoštrenim“ Bostonom koji je u sedam utakmica bio bolji od Vašington Vizardsa.

Seltiksi predvođeni mladim trenerom Bredom Stivensom i liderom ekipe Ajzeom Tomasom bili su spremni da pomute račune aktuelnom šampionu NBA. Bili su spremni, ali nisu imali dovoljno snage i raspoloženih igrača i činilo se kao da su se dosta emotivno i fizički ispraznili u seriji sa Vašingtonom.

Klivlend je dobio veoma ubedljivo prve dve utakmice u Bostonu, ali je onda usledilo malo upozorenje u trećem meču. Bez Tomasa koji je povredio kuk, Seltiksi su uspeli da iznenade predvođeni Markusom Smartom i Ejverijem Bredlijem.

Ipak, to je bilo sve od Bostona, “Konjanici“ upozoreni da nisu nepobedivi dobili su naredne dve utakmice i tako se plasirali u treće uzastopno finala, odnosno Lebronovo sedmo.
Getty Images
Kada je reč o Golden Stejt Voriorsima oni su delovali još ubedljivije od Klivlenda, pošto nisu izgubili niti jedan meč, a pritom 90 posto utakmici dominirali. Kažem devedeset, jer se dobro sećamo prve utakmice finala konferencije kada je San Antonio demolirao tim iz Ouklenda u prvom poluvremenu.

Ali, polako doćićemo i do toga, prva stanica Voriorsa bili su Portland Trejlblejzersi.

Ekipa Terija Stotsa drugu godinu zaredom igrala je sa Golden Stejtom, a na njihovu žalost veći otpor su prižili u plej-ofu 2016. godine, nego ove sezone. Jedan od razloga tome jeste i povreda Jusufa Nurkića. Da je bosanskohercegovački reprezentativac bio spreman Portland bi sigurno pružio jači otpor, ovako Voriorsi su u četiri utakmice dosta lako slavili.

U polufinalu ih je čekala nezgodna ekipa Jute Džez, koja je u sedam utakmica eliminisala Los Anđeles Kliperse. Ne bih da potcenjujem prolazak Golden Stejta u finale, jer mislim da bi se oni našli tu u svakom slučaju, ali stiče se dojam da su u svakoj seriji imali “sreću“ da se jedan od glavnih igrača protivnika povredi.

U prvom je to bio Nurkić, u polufinalu Gober, dok je u finalu zglob povredio Kavaj Lenard. Prošao bi Golden Stejt vrlo verovatno sve protivnike, ali da su oni bili kompletni, Voriorsi bi se namučili da dođu do velikog finala.
Getty Images
Ruku na srce Gober je nastupao u prve tri utakmice, davao je dobar doprinos, ali da je bio potpuno spreman, zadao bi dosta veći udarac i ovako slaboj centarskoj liniji Voriorsa.

Sa 4–0 su Stef Kari i ekipa ispratili Jutu kući i zakazali duel sa San Antonijom. Pre nego što se osvrnemo na finale, treba spomenuti Karija koji je uhvatio pravu formu pred plej-of i igra na neverovatnom nivou.

Plejmejker “Ratnika“ u postsezoni beleži 28,6 poena, a uz to ima 50,2 procenata iz igre, 43,1 za tri poena i 90,7 procenata sa linije za slobodna bacanja, čime se pridružio Leriju Birdu kao jedini igrač koji je uspeo da ostvari 50–40–90 do finala.

Kada je reč o finalu konferencije San Antonio je bio na dobrom putu da pomrsi račune supertimu iz Ouklenda, međutim posle treće četvrtine prve utakmice Kavaj Lenard se povredio, na već dobro poznati način, pošto je doskočio na nogu Zaze Pačulije. Do tog trenutka Sparsi su imali potpunu kontrolu nad utakmicom vodili i preko 20 poena razlike, ali od izlaska sa terena “Kandže“ sve je krenulo ka dole za ekipu Grega Popoviča.

Voriorsi su se vratili u meč, dobili ga, a potom naredne tri utakmice bez većih problema dobili u svoju korist.
Getty Images
Sada ponovo dolazimo do toga da se u finalu sastaju Klivlend Kavalirsi i Golden Stejt Voriorsi i postavlja se pitanje šta možemo da očekujemo od ovog duela i ko će izaći kao pobednik?

Veoma je nezahavlno pričati o tome, jer su nam prethodna njihova finala pokazala da nije bitno ko koliku prednost ima, već da će odlučivati nijanse. U prvom finalu sezone 2014/2015, tada još mladi Voriorsi uspeli su da pobede Klivlend, pre svega je “Konjanici“ nisu bili 100 posto spremni. Povrede Lava i Irvinga bile su ključne, a Lebron nije mogao sam da osvoji titulu.

Potom u prošlogodišnjem finalu pri vođstvu “Ratnika“ od 3–1 u seriji Drejmond Grin je suspendovan na dve utakmice, što je direktno odredilo tok serije. Klivlend je uspeo da se vrati, a potom u sedmoj utakmici trijumfuje.

Nadamo se da ove sezone neće biti povreda, niti suspenzija, zbog kojih se uvek pokreću priče šta bi bilo - kad bi bilo. Nadamo se da će dve ekipe biti kompletne, da neće biti puno sudijskih grešaka, jer su one sastavni deo utakmice, a na kraju neka pobedi ekipa koja bude više želela trofej “Leri O’Brajan“, jer ne pobeđuju uvek bolji timovi.

Petar Tadić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: