Leri Braun za B92: Miličić je mlad i još nespreman za igru

Trener Detroita Leri Braun nije mnogo krio u razgovoru sa našim izveštačem iz Vašingtona i novinarom "Glasa Amerike" Bracom Djordjevićem. Jedan od najiskusnijih trenera NBA lige ističe neiskustvo svoje ekipe, pogotovo drugog pika sa ovogodišnjeg drafta, Darka Miličića. Uz to, Braun je pokazao veliko poštovanje prema medjunarodnoj košarci, pre svega reprezentaciji Argentine, ali i srpsko-crnogorskoj školi košarke.

Izvor: Braca Djordjeviæ (Voice of America)

Četvrtak, 04.12.2003.

14:10

Default images

Kako se snalazite sa igračima iz Srbije, da li vam pomaže Igor Kokoškov (pomoćni trener Detroita)?

Igor će biti odličan trener, već je mnogo doprineo, veoma je pametan i dobro je da je sa nama pošto imamo veoma mladog Darka (Miličića) a tu je i Zeli (Željko Rebrača). Dakle, lepo je imati nekog ko im je blizak, kulturološki, a takodje da im košarkaški objasni ono što ja od njih tražim. Zeli nam treba na terenu, i ovaj tim očekuje da se on dovoljno oporavi i zaigra. Nadamo se da će do toga doći uskoro, jer mi ne možemo samo da zavisimo od šuta sa spoljnih pozicija. Zeli zna da igra pod košem i to je ono što nam je neophodno. Za Darka je potrebno vreme, on je mlad i nije spreman za igru. Celo leto nije se aktivno bavio košarkom i uopšte gledajući nije mnogo igrao za Detroit. On mnogo zaostaje za ostalim igračima, i nadamo se da će se svakim danom njegova forma popravljati. 

Kada će po vašem mišljenju Miličić početi da doprinosi timu Detroita?

Ne znam, nadam se uskoro, ali ipak mislim da to toga neće doći u kratkom roku, znate, on je veoma mlad. Vidite, Kvame Braun (centar Vašingtona, prvi pik na draftu svojevremeno) je već u svojoj trećoj NBA sezoni, a iako je Amerikanac njegova mladost mu ne dozvoljava da se istakne. Za Darka ne predstavljaju probleme samo košarkaški nedostaci već i to što je nov u ovoj sredini, što mu porodica i prijatelji nisu tu, itd. Ipak mislim da će Darko biti OK. 

Kakve su šanse Detroita u ovoj sezoni?

Pa ne znam, izgubili smo dva startera pre ove sezone, Klifa Robinsona i Majkla Karija, kao i Džona Berija koji je predvodio igrače sa klupe. Zamenili smo ih mladim igračima. Prošle godine izgubili smo od Džersija u finalu istoka sa 4:0 i jasno je da moramo da igramo bolje nego tada. Mehmet Okur i Tejšon Prins imaju zapaženiju ulogu ove sezone, ali oni još nisu spremni da budu starteri, iako su imali odlične utakmice. Zato moramo da pronadjemo način da poboljšamo njihovu igru, kao i da Zelija i Čakija Etkinsa vratimo na teren. Kada svi igrači budu na broju, moći ću da dam bolju procenu naših šansi.

"Mislim da nikoga u Atini ne treba olako da shvatimo..."

Bili ste trener američkog tima, sledećeg leta vas čeka Olimpijada, a pre toga i utakmice u Beogradu...

Raduje nas gostovanje u Beogradu. Što više utakmica protiv kvalitetnih protivnika će nas učiniti boljim timom. Uzbudjen sam reprezentativnim nastupima, odlično smo izgledali u Portoriku ovog leta. Dobili smo sve utakmice i na kraju naneli težak poraz Argentini. Oni su odličan tim i mislim da će naša reprezentacija biti veoma dobra na leto. Neće biti kao pre, ovoga puta ćemo biti veoma dobri.

Da li očekujete bolju konkurenciju u Atini nego u Portoriku?

Apsolutno, ali nisam siguran hoće li biti boljih timova od Argentine. Mislim da su Argentina i Portoriko odlični timovi. Srbija i Crna Gora će uz Vladu Divca biti odlična...oni imaju odlične igrače, Bodiroga na primer, mislim bi mogao da igra gde god, ja bih voleo da igra u ovoj zemlji. Stojaković je potpuno ravnopravan sa najboljim NBA igračima. Svake godine vidim nove, mlade igrače iz tog dela sveta koji su odlični. Pogledajte samo u NBA ligi na primer, ima sve više igrača iz SCG koji imaju zapažene uloge. To je znak dobrog trenerskog rada i igračkog talenta. Od SCG očekujemo odlične partije kao i Španije. Litvanci su nam pružili odličan otpor u Sidneju...mislim da nikoga ne smemo olako da shvatimo.

Čuo sam da ćete možda otputovati ranije u Beograd zbog trenerskog seminara, Greg Popović je tamo bio ovog leta?

Ne znam, nisam dobio poziv, ali Popović i ja smo veoma bliski i ukoliko u Beogradu žele da dodjem, ja ću sa zadovoljstvom prihvatiti. Znate, ja obožavam košarku uopšte, a volim i tamošnju košarkašku i trenersku školu...Nismo mogli da prihvatimo učešće na turniru u Beogradu zbog broja utakmica, ali smo kao odličnu priliku za nas videli mečeve protiv SCG pred publikom koja voli košarku u novoj hali (na Novom Beogradu).

Na zapažanje našeg izveštača da će to biti velika utakmica, Leri Braun je odgovorio potvrdno...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: