Evroliga: "Ortez razočarenje, Idea iznenadjenje"

I prethodnih godina smo već objašnjavali razlike koje , pre svega, počivaju na količini novca koji se ulaze u sastave ekipa i stručne štabove. Znači, razlike u ulaganju postoje, i one su zaista velike, te su i ambicije različite. Odigrana su već 3 kola i s jedne strane nije najzahvalnije upuštati se u ocene vezane za krajnji plasman po grupama ( podsećam, prvih pet timova iz svake od 3 grupe će se plasirati dalje, a šesnaesti tim će biti onaj sa najboljim skorom u grupi "preostalih"), ali se sigurno može napisati par reči o tome koliko se uspešno startovalo, odnosno koje su ekipe "prebacile", koje podbacile, a koje su na nivou na kome se i očekivalo da budu.

Izvor: Aleksandar Džikiæ, pomoæni trener KK Partizan Mobtel

Nedelja, 23.11.2003.

11:32

Default images

Grupa "BEZ POBEDE" broji 6 članova, i u njoj je samo jedan tim za koji se sa sigurnošću mogao predvideti baš takav odnos pobeda i poraza. Naravno, reč je o ekipi iz Novog Mesta, Krki, kojoj ni raznorazne promene kadrova nisu donele ništa dobro. Doduse, Krka je pod komandom Skansija ušla u istoriju Evrolige , praktično je postigla dva rekorda - poražena je sa najvećom razlikom i postigla je najmanji broj poena ( u utakmici sa CSKA ).

Krka je najslabija ekipa medju timovima Evrolige, i zaista će svaka pobeda predstavljati uspeh. Ali šta onda reći za mnogo skuplje, a podjednako neuspešne ?

Olimpijakos je prošle godine bio veoma uspešan, ali ove sezone jednostavno ne pobedjuju. Već na samom startu su izgubili od Slaska, što im i jeste najveći propust, jer protiv Španaca ( Pamesa, TAU ) stvarno nemaju šta da traže, bez obzira da li igraju u Atini ili ne. Srećom po njih, ni start Benetona i Asvela nije bio preterano uspešan.Ekipa Rima je i posle meča sa Partizanom ostala bez pobede. Ako se za prva dva može reći da je i sreća bila jedan od faktora poraza ( dva poraza po 2 razlike ),onda to sigurno nije bio slučaj u cetvrtak. Gosti su ih nadskakali duplo ( 40 prema 20 ) , zaustavili na brojci od 63 postignuta poena i porazili ubedljivo u sred Rima.
euroleague.net
Promena će biti, i sigurno je da ce prvi "ginuti" stranci,pre svih play Benerman.Alba vec godinama pravi tim koji će ih, lakse ili teže , odvesti do nacionalne titule, ali vec godinama izbegava da se "opusti" kada su finansije u pitanju.

Naravno, nekih većih uspeha u Evropi i nema, nekako sam utiska da je najvažnije učestvovati, biti tu medju najboljima, a vrhunski rezultati će sačekati neka druga vremena. Ipak, od 3 poraza, dva su doživljena od ekipa za koje sa sigurnošću može reći da nisu ništa više uložile u svoje sastave, što celoj prici daje sivkaste, tmurne tonove .

Post-Maljkovic era u Malagi nije najsretnije počela, a "šta će biti na kraju" je jedno teško i neprijatno pitanje. S druge strane, nisam ni očekivao da Unicaja pobedi Maccabi ili CSKA, a ove sedmice je i Sijena bila prejaka. Jednostavno, ovaj tim nije dovoljno kvalitetan da bi pobedjivao u ovoj grupi, a opet - baš takav tim su i hteli...

Pau Ortez nisam očekivao u ovoj grupi, i ako nekome ovde nije mesto, onda je to francuski šampion. 3 poraza i minus od 7 poena - promaseni penali za pobedu protiv Cibone, poraz u produžetku od Olimpije i velika muka Barselone za pobedu od 4 razlike...to su Ortezovi porazi. Ili drugim rečima, sve to mora negde da im se vrati.
euroleague.net
Grupa "BEZ PORAZA" ima 5 članova, od kojih su 4 clana svoje mesto u tom drustvu platila milionskim iznosima – Maccabi, CSKA, Barselona i “rookie” Pamesa . Peti član ove grupe je poljski Slask. Istina je da se do sada nisu sreli sa najkvalitetnijima u svojoj grupi ( Pamesa, TAU, Beneton ), ali je zato istina da imaju dve pobede na dva gostovanja. Uz to, promovisali su playmakera br.1 u dosadasnjem delu lige. To je Lynn Greer, bivši igrač Temple univerziteta.

Greer deli peto mesto na MVP listi,drugi je strelac lige i prvi asistent lige ( 21,6 p, 7,0 assi ).Uz to, razlika u odnosu na prethodne godine je Muli Kacurin, izraelski trener, koji se vratio u ovaj tim i očigledno povezao strance sa Poljacima kojima godine ne dozvoljavaju udarnički rad. Šalu na stranu, ovo je svakako najveće iznenadjenje u prva 3 kola. 

Što se nikako ne moze reći za nastupe ostalih neporaženih. CSKA je prosle sezone “prerano” osetio Final four, s obzirom na trogodišnji plan trenera Ivkovica. Ove  sezone ionako kvalitetan tim je dodatno ojačan, i jednostavno...slabog mesta u timu nema, a broj igrača dozvoljava bukvalno najdirektniju moguću kontrolu tempa, kao i kontrolu igre u odbrani, od koje niko nije vakcinisan.

Maccabi MORA na Final Four, a za dalje videćemo. Pini Gershon je ponovo šef parade, novi igraci ulaze u sistem “odbrane i samozaštite ( citaj: napada )”, Izraelski šampion poentira sa najvišim procentom uspešnosti, drugi su po efikasnosti i prvi po  broju asistencija na meču. Kolektivna igra je preduslov vrhunskih uspeha, i Maccabi je ima, a za sam vrh potrebne su zvezde,a i one su prisutne – Jasikevicijus, Parker.Kada već govorimo o zvezdama, i aktuelni evropski klupski prvak ih ima, i slobodno se može reci da u svom sastavu imaju onog koji je i dalje “bog” evropskih parketa.
Euroleague.net
Naravno, Dejan Bodiroga je lider Barselone, koja i pored odlaska pomenutog Jasikevičijusa, želi da poveže dve evropske titule. Promociju najvišeg nivoa i potvrdu da su kvalitetni za “veliku košarku” trebalo bi da dožive Ilijevski i Varejao, i za sada im to i polazi za rukom.

Pamesa jeste rookie u najelitnijem drustvu , ali je tako natrpana igračima koji znaju kako se uzimaju trofeji, tako da ne bi bilo čudo da naprave rezultat vredan svake pohvale. Lideri ekipe su Rigodo, koji se vratio u Evropu posle NBA izleta, i Tomašević , koji se oporavio posle povrede i vratio načinu igre iz svojih najboljih dana. Praktično, iako centar ( po formaciji ) Tomaševic igra kao playmaker, praveći poene za ostale – jedini je “visoki” na listi najboljih asistenata lige. 

Ne volim da pišem o svim timovima, barem ne u istom textu, tako da će se ova analiza završiti sa nekoliko reči o Partizanu. Posle poraza u Ljubljani, crnobeli su već u sledećem kolu morali da dočekaju ekipu Ulkera, koja je ovogodisnje ambicije potvrdila novcem potrošenim za Kutlaja i Redzijasa ( a posle poraza u Beogradu doveden je i Traina ), odnosno za nove ugovore Blaira, proslogodisnjeg MVP igrača, i Bookera. Partizan je pobedio turskog predstavnika, baš kao i rimski Virtus, nedelju dana posle. Posle prva tri meča, odbrana se nameće kao "trademark" ovogodišnjeg Partizana.

Niti jedan od 3 protivnika nije postigao više od 68 poena. I pored činjenice da ni Krstić , kao ni Šilobad nisu proveli na parketu ni sekundu, crnobeli su dominirali nad protivnicima u skoku, a još je zanimljivija činjenica da dobar deo prosečnih 35 skokova "pokupe" bekovi, pre svih Kecman i House, koji se nalaze na listi najboljih skakača lige- jedini spoljni igrači na toj listi.. Ostojić igra izvanredno, što potvrdjuje njegov visok plasman na listi MVP igrača-deli 5 mesto- i treće mesto na listi strelaca.Igrač koji je bio nepoznanica, Brown, se iz utakmice u utakmicu potvrdjuje, i jasno je da njegova staložena i razložna igra odgovara ovogodišnjem sastavu, kao što je i očigledno da je dorastao "zadnjim loptama", jer je te situacije rešavao uglavnom uspešno.Odličan skok, kontrola igre, selekcija ofanzivnih rešenja i tvrda odbrana su se pokazali kao dobitna kombinacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: