WADA: Rusi mogu na ZOI, ako se testiraju

Predsednik WADA Kreg Ridi neće imati primedbe na učešće reprezentacije Rusije na ZOI 2018, uz uslov da svaki njen sportista prođe detaljna ispitivanja.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 14.03.2017.

21:20

WADA: Rusi mogu na ZOI, ako se testiraju

Zimske olimpijske igre održaće se od 9. do 25. februara 2018. godine u Pjongčangu u Južnoj Koreji.

"Ja sam sportski funkcioner. Bavio sam se sportom. Ne želim da se ljudima uskrati pravo da igraju. Što se tiče Olimpijskih igara, posebno posle dve i po godine kroz koje je sport prošao, ni bih imao ništa protiv ruskog tima u Pjongčangu, uz jedan uslov, da svaki sportista ruske ekipe prodje kroz odgovarajući i efikasni antidoping program", rekao je Ridi u izjavi za Tass.

Od početka prošle godine ruske sportiste periodično optužuju za doping. Komisija WADA predvođena profesorom prava Ričardom Meklarenom sprovela je istragu o navodima dopinga ruskih sportista.

U prvom delu izveštaja objavljenom u julu, navodi se da je ruska vlada podržavala i prikrivala doping svojih sportista, posle čega je usledila suspenzija atletičara i dizača tegova sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Takođe, celom ruskom paraolimpijskom timu bilo je zabranjeno učešće na Igrama.

U drugom delu izveštaja ponovljene su optužbe iz prvog dela, a navedno je i da su pojedini ruski funkcioneri uz pomoć federalne tajne službe bili umešani u manipulacije doping uzorcima, posebno u zameni doping rezultata na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: