Igrajte se sa nama: Kviz B92 – ko sam ja?

Mislite da znate sve o sportu – sigurno smo da znate mnogo, ali sada dobijate priliku da to svoje znanje proverite i uvećate.

Izvor: B92

Nedelja, 12.03.2017.

12:30

Igrajte se sa nama: Kviz B92 – ko sam ja?
Photo by Mike King/Allsport/Getty Images

Svi smo mi najveći stručnjaci kada sedimo ispred televizora i komentarišemo, znamo bolje od igrača, sudija, pa čak i analitičara koji su ceo život posvetili nekom od sportova.

Zato smo rešili da počnemo da proveravamo znanje, a da se u isto vreme zabavimo i pokušamo nešto da naučimo.

I mi se sećamo majstora i njihovih dostignuća, fenomelnih golova, dramatičnih poena ili pogodaka u poslednjim sekundama. Sada je vreme da sve to stavimo na ’papir’ i vidimo kako stojimo(te).

Pred vama je prvi u nizu kvizova koje smo spremili – svake nedelje ćemo organizovati po jedan u kojem ćete moći da testirate znanje o raznim sportskim temama, ali i da se takmičite sa drugima.

Pravila su poprilično jasna – davaćemo opise i zamućene fotografije ličnosti, događaja i važnih trenutaka iz sveta, a na vama je da pogodite. Posle određenog vremena saopštavaćemo tačne odgovore i najbržeg pobednika.

Zato ostanite uz B92.net i slobodno predlažite u čemu biste hteli da se takmičite.

Premijerno izdanje kviza posvećeno je fudbalerima – izabrali smo 10 igrača sa zanimljivom prošlošću, vama ostaje da nam kažete ko su oni.

Pa, da počnemo...
Photo by Lars Baron/Bongarts/Getty Images
Jedan sam od heroja nemačkih ’Vukova’ i igrač koji je zajedno sa Edinom Džekom doneo toliko željenu ’Salataru’ u grad Volksvagena. Poznat sam i po tome da sam iste te sezone nanizao gotovo čitavu odbranu slavnog Bajerna i petom pogodio mrežu.

Nisam dobio nagradu „Ferenc Puškaš“ za najlepši gol, ali sam izabran za igrača godine u Nemačkoj. Te sezone sam postigao 28 golova, nije malo. Karijeru sam počeo davne 2001, imam 37 godina i i dalje se bavim fudbalom u Brazilu. Ko sam ja?
Catalan Art & Architecture Gallery (Josep Bracons) from Barcelona, Catalonia (Wikimedia Commons)
Bez mene Barselona ne bi postojala. Nisam Lionel Mesi, nisam Johan Krojf, nisam Ronaldinjo, niti Ćavi, ali sve ono što ste videli na ’Kamp Nouu’ poslednjih decenija ne bi bilo moguće bez mene.

Nosio sam nacionalni dres tri države, a Katalonija je dobila jedan od najvećih stadiona na svetu da bi svi ljudi koji su želeli da me gledaju mogli da stanu. Ko sam ja?
Photo by Andreas Rentz/Bongarts/Getty Images
U trenucima najlepšeg perioda u životu, učinjena mi je najveća nepravda, iako sam samo radio svoj posao. Zbog postignutog zlatnog gola koji nas je odveo u četvrtfinale Svetskog prvenstva, poslodavci iz te zemlje su mi uručili otkaz.

Nisam mnogo očajavao, posle fudbalske karijere sam prešao na televiziju i imao poprilično uspeha u vođenju emisija, snimanju dokumentarnih i igranih filmova. Ko sam ja?
Photo by Marco Luzzani/Getty Images for Golden Foot
Kada neko da onakav gol u finalu Lige šampiona, nek mi se javi. I sad kad gledam snimak čudim se kako sam bio tako ležeran u situaciji u kojoj smo se borili za trofej, a ispred nas stajala bavarska mašinerija. Ali to je bio samo jedan od dva veoma važna gola koje sam postigao u karijeri.

Možda i bitniji je kada sam sa Alžirom srušio veliku Zapadnu Nemačku, čime smo pripredili jedno od najvećih iznenađenja u istoriji svetskih prvenstava. Da nas nisu „namestili“ i sa Austrijancima režirali onu sramotu u Hihonu, prošli bismo u drugu fazu. Ko sam ja?
Photo by Douglas Miller/Keystone/Getty Images
Poznat sam po „onoj“ odbrani prilikom šuta Pelea na Mundijalu u Meksiku. Tokom karijere nisam osvojio previše trofeja na klupskom, tačnije podigao sam samo jedan, i to u FA kupu, ali sam stigao do onog najvećeg i najvažnijeg.

Kolege Ron Springet i Piter Boneti su sa klupe gledali kako postajem jedini engleski golman koji je učestvovao u osvajanju ’Boginje’.

Na individualnom planu nisam imao ravnog – šest puta uzastopno biran sam za najboljeg golmana sveta, uz sijaset drugih priznanja. Ko sam ja?
Photo by Bongarts/Getty Images
Legenda sam Borusije Dortmund i čovek koji je do skoro radio kao sportski direktor u Bajernu iz Minhena. Na proleće 2016. godine sam morao da dam ostavku zbog zdravstvenih problema, ali se više ponosim igračkom karijerom.

U Nemačkoj sam osvojio sve što može da se osvoji, bio šampion Evrope 1996. godine, a iste godine sam ušao u istoriju kao jedan od, tada dvojice, a sada trojice defanzivaca koji su osvajali Zlatnu loptu. Ko sam ja?
Photo by Andreas Rentz/Bongarts/Getty Images
Bio sam član Mančester junajteda i Bešiktaša, kao i neverovatne brazilske generacije koja se 2002. godine popela na krov sveta.

Nisam se najbolje snašao u Evropi – za spomenuta dva kluba sam postigao 5 golova na 65 utakmica, ali su mnogi upamtili broj 15 koji sam nosio na dresu nacionalnog tima.

Šteta što me je u finalu prečka sprečila da me bolje upamti Oliver Kan. Ipak, dovoljan mi je pehar i asistencija za ’Zubu’ kod drugog gola. Ko sam ja?
Photo by Getty Images/Jonathan Daniel /Allsport
Fudbal u Sjedinjenim Američkim Državama igrao se i pre pomame koja je nastala dolaskom velikih zvezda u poslednjih desetak godina.

Ja sam prvi čovek koji je upisao 100 nastupa za reprezentaciju SAD, zvali su ’Čelični čovek’ i bio sam deo ekipe koja je učestvovala na Svetskom prvenstvu 1994.

Mnogi kažu da sam uveo revoluciju u američki fudbal jer sam želeo da se odbrambeni igrači više oslanjaju na tehniku i znanje u igri, nego na sirovu snagu. Mala pomoć – imam isto prezime kao najpoznatiji bokser u svetu filma. Ko sam ja?
Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images
Za mene vole da kažu da sam jedan od najboljih napadača sa početka 21. veka, a ja sam se potrudio da se zlatnim slovima upišem u istorijske knjige – u Japanu i Južnoj Koreji sam postigao najbrži gol u istoriji svetskih prvenstava, posle samo 11 sekundi!

Voljenu Tursku sam doveo do trećeg mesta, što je i dalje najveći uspeh naše zemlje. Odigrao sam više od 300 utakmica i postigao više od 160 golova za Galatasaraj, tokom karijere igrao u Torinu, Interu, Parmi, Blekburnu...

Ali sam imao i problema sa zakonom – nedavno sam uhapšen jer su me optužili da sam jedan od organizatora neuspelog puča, samo zato što sam javno podržao Fetulaha Gulena. Ko sam ja?
Photo by Bentley Archive/Popperfoto/Getty Images
Sećate se pozicije libera? Na tom mestu sam igrao sedamdesetih i osamdesetih godina u Partizanu, Crvenoj zvezdi i Ajaksu.

Rođen sam u Požarevcu, spadam u malu grupu igrača koji su igrali za oba naša ’večita’ rivala, ali sam i prvi Srbin koji je trijumfovao u Kupu šampiona, sadašnjoj Ligi šampiona, i to kao kapiten.

Imao sam dobar odnos sa holandskom kraljicom, volela je ona Vasketa, a bio sam advokat i uvek sam se zalagao za promene i napredovanje srpskog i jugoslovenskog fudbala. Ko sam ja?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: