Miličić za B92: "Uvodiće me u igru malo po malo"

Drugi pik sa ovogodišnjeg NBA drafta, Darko Miličić, imaće težak zadatak da opravda poverenje uprave Pistonsa na čelu sa Džoem Dumarsom. Američki mediji neće štedeti ni Detroit ni Miličića, ukoliko trećeplasirani sa drafta, Karmelo Antoni počne da rešeta obruče. Svi će pitati: "Zašto Darko, a ne Karmelo, gospodine Dumars"...Trener Pistonsa Leri Braun u dogovoru sa Dumarsom ima spreman odgovor..."Uvodićemo Darka lagano u sistem i njegov doprinos neće se odmah videti u boks skoru".

Izvor: Milan Pavlica

Nedelja, 26.10.2003.

11:22

Default images

Miličića smo pronašli telefonom, odmarao je u Detroitu uoči meča protiv Milvokija. Nedavno je kupio kuću i polako se privikava na američki način života u kojem nema mnogo slobodnog vremena.

"Dobro sam se uklopio, najvažnije je to što stvarno imam nevidjeno dobre ljude oko sebe, kako u upravi tako i medju igračima. Bukvalno ne postoji igrač u ekipi koji bi odbio da pomogne, stvarno su "strava" momci. Ja treniram, pokušavam da se uklopim, saigrači mi pomažu...treneri su zadovoljni mojim zalaganjem. Za sada imaju taktiku da me polako uvode u igru, tako da sam u predsezonskim utakmicama igrao malo. Treneri mi kažu da im je plan da mi postepeno povećavaju minutažu. Tako da ne žurimo nigde, čekam da počne sezona pa ćemo da vidimo kako će dalje da ide.", ocenjuje Milićić.

Detroit je uoči ove sezone promenio trenera. Umesto Rika Karlajla, mladog ali nedovoljno omiljenog stručnjaka, doveden je Leri Braun, iskusni i jedan od košarkaški najpotkovanijih trenera u NBA. 

"Dosta se jače radi kod Lerija Brauna. Svi su zaprepašćeni intenzitetom treninga. Braun je jedan od boljih trenera u Americi. Trenira se jako i malo je odmora. Ovde kažu da su prošle godine imali slobodno posle utakmica. Sa Braunom, se trenira i dan posle utakmice, tako da su svi premoreni. Ipak vredno se radi i dosta očekuje od predstojeće sezone", kaže Miličić. 

O formi i mogućnostima ekipe ruki Pistonsa kaže:

"Igramo dobro, malo smo umorni jer radimo bez prestanka. Pre dve nedelje radili smo svaki dan po dva puta, tako da smo neke od prvih utakmica u pripremnom periodu gubili zbog umora. Treneri su dosta kombinovali, a bilo je i mnogo "slobodnih agenata", igrača bez ugovora koji su sada većinom otpušteni. Po mojoj proceni i priči drugih ljudi, stvarno imamo jednu od boljih ekipa u ligi i nema razloga da ne napravimo dobar rezultat sledeće godine. Sad sve zavisi kako ćemo svi da se uklopimo, ima dosta novih igrača, nov je i trener."

"Ne vodite me na koncerte...."

Dnevnici iz Detroita vole da napišu po koji članak o Miličiću. Nedavno su se bavili njegovim privatnim životom, pa tako su saznali da najviše posećuje lokalni italijanski restoran, da nema vozačku dozvolu i da slobodno vreme uglavnom provodi gledajući filmove kod kuće.

"Slabo imam slobodnog vremena. Ujutro odem na trening oko 9 30 – 10, kući se vraćam oko četiri sata. Mnogo se radi, sa ekipom, individualno...imamo jedan trening, koji dugo traje, tako da se faktički radi o dva spojena treninga. Kada imamo slobodan dan, vreme provodim sa Igorom (Kokoškovim, pomoćnim trenerom), Memetom (Okurom) i Čansijem (Bilapsom), sa svima po malo. Uglavnom gledam filmove i nemam mnogo slobodnog vremena. Jedva čekam da dobijem vozačku dozvolu, pošto u Detroitu bukvalno ne postoji trotoar za pešake. Ljudi bukvalno svuda idu kolima, i bez kola možeš samo da čamiš u kući. Čekam dozvolu kao ozeblo sunce, pošto sada stalno moram da molim da me neko vozi. Čansi ima kuću dva minuta od mene, tako da stalno dolazi po mene pre treninga i utakmica. Tokom vožnje pričamo uglavnom o socijalnim temama, manje o košarci. Njega zanima Srbija, a on meni priča odakle je on. O košarci više pričam sa Benom Valasom, on me dosta savetuje kako da se najlakše prilagodim igri na centru. On mi govori da sam ja sam sada ruki i da me sudije neće štititi...tako da moram da čuvam loptu...ovde su čvršće odbrane, napada se na loptu, pokušava izbijanje itd".

Tu je i anegdota o antipatiji prema koncertima i bioskopu...

"Bio sam na ta dva koncerta, Igor me nagovorio. Sa koncerta Brajana Adamsa otišao sam posle druge pesme, nisam "u tom fazonu". Bio sam i na koncertu Red hot čili pepersa....iskreno nisam "u fazonu" tih koncerata, ne mogu ja dugo da sedim, u bioskopu i na koncertima...Rekao sam odmah Igoru da me ne vodi, pošto neću izdržati više od pola sata....ali on je insistirao. Na kraju je ispalo da sam ih ja nagovorio da sa oba koncerta izadju ranije. Više me ne vodi nigde (smeh). I dalje idemo zajedno na večere, izadjemo uveče na piće....družimo se dosta....ali ne na koncertima".

U engleskom jeziku koji se govori u Americi postoji termin HYPE koji se koristi za medijsku groznicu koja okružuje najpopularnije sportiste, u poslednje vreme u košarci za LeBrona Džejmsa. Posle prvih utakmica u predsezoni, i lošeg procenta šuta ovog bivšeg srednjoškolca, neki zlobnici su rekli da je HYPE u stvari skraćenica za Hey, you practice enough? ( Hej, treniraš li dovoljno?). I Darko Milićić je sa sobom u Detroit doneo HYPE i sada će morati da ga opravda, a to je svakako teži deo jednačine zvane dolazak u NBA. No, sa vrednim radom, koncentracijom, pa i sazrevanjem, sve je moguće za ovog bivšeg Vrščanina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: