Odbojka u 2016: Godina istorijskih rezultata

Prva olimpijska medalja, finale seniorki, prvo zlato u Svetskoj ligi, prva medalja u odbojci na pesku, četvrto uzastopno finale juniorki na EP, tri Skupštine...

Izvor: ÐN

Nedelja, 01.01.2017.

12:40

Odbojka u 2016: Godina istorijskih rezultata
Photo by Adam Nurkiewicz/Getty Images for FIVB

Sve to i još 12 medalja obeležja su odbojkaške 2016. godine.

U godini na izmaku OSS je proglasio najbolje pojedince koji su, svako na svoj način i u svojoj kategoriji, obeležili godinu, koju ćemo svečano ispratiti naredne subote uveče. Zavesa još nije spuštena, jer su na pripremama za naredna takmičenja kadetkinje, kadeti i juniori.

Seniorke su stidljivo najavljivale pohod na olimpijsku medalju, i to posle fantastične 2015. Zoran Terzić je sa svojim stručnim štabom napravio plan rada i opet je Gran Pri poslužio kao priprema za ono najvažnije. Podsetimo, tako je bilo i 2015, kada su seniorke osvojile 3 medalje (Evropska liga, Svetski kup, Evropsko prvenstvo) na 4 takmičenja. Bez ikakve pompe, baš kao i prethodnih godina, otputovale su u Rio i izborile željeni plasman u četvrtfinale sa 3 trijumfa. U četvrtfinalu su eliminisale Rusiju sa maksimalnih 3:0 i do tada nezabeleženih 25:9 u četvrtfinalu Olimpijskog turnira. Usledio je još jedan fantastičan duel, prepun pozitivnog naboja i fanatične borbenosti, u kojem je savladan SAD, aktuelni svetski prvak, posle 5 nezaboravnih setova. U finalu nije više bilo snage, ali istorijsko srebro i danas sija svetlije nego zlato. Zasluženo.

Jedna od medalja koja je do ovog leta nedostajala odbojkašima je zlato u Svetskoj ligi. Posle četiri srebra, konačno i zlato. Počelo je maksimalnim pobedama protiv Rusije, Bugarske i Poljske u Kalinjingradu, nastavljeno trijumfima od 3:1 protiv Brazila, Bugarske i Irana, da bi plasman na Finalni turnir bio izboren u Teheranu, gde su usledila dva poraza, protiv Irana 2:3 i Argentine 0:3, ali i trijumf protiv Italije. U Krakovu, posle pobede nad Poljskom (3:1) i poraza od Francuske (2:3), u polufinalu je izabranike Nikole Grbića čekala ponovo Italija. Ponovo je bilo 3:2 za Srbiju i zakazano je četvrto finale protiv Brazila, posle 2003, 2005. i 2009. Podsetili su puleni Nikole Grbića na izabranike Zorana Gajića, koji su u polufinalima i finalima Sidneja i Ostrave savladali Rusiju i Italiju sa po 3:0. U Krakovu je Srbija do nogu potukla Brazil i stigla do toliko željenog trofeja. Impresivno.

Pre dve godine, sa samo 15 godina zauzele su 9. mesto na Svetskom prvenstvu za igračice do 17 godina i već tada talentom privukle pažnju odbojkaške javnosti. Tijana Basić i Irena Drobnjak su ove godine Srbiji donele istorjisku, prvu medalju sa Evropskih prvenstava. Na Prvenstvu odigranom u Brnu, u Češkoj, u konkurenciji godinu dana starijih rivalki, Basićeva i Drobnjakova su posle 5 uzastopnih pobeda poklekle tek u polufinalu, ali su potom potvrdile koliko vrede trijumfom u meču za bronzanu medalju. Budućnost jeste pred njima, ali i nove sjajne medalje.

Do Prvenstva Evrope su stigle tek posle dva kruga kvalifikacija, iako su branile titulu prvaka Evrope. Nova generacija juniorki Srbije žrebom je svrstana u grupu u Đeru. Marijana Boričić je ponovo sa svojim stručnim štabom i igračicma izbrusila formu i pobedam protiv Mađarske, Nemačke, Belorusije i Rusije, uz poraz od Italije, stigla do plasmana u polufinale – petog uzastopnog od 2008. U meču za plasman u finale savladana je Turska i to maksmalno, da bi Rusija bila uspešnija u utakmici za zlato. Nastavile su juniorke Srbije sjajnu seriju na EP i zato verujemo u nastavak priče na SP 2017.

Na klupskoj sceni, odbojkašice Vizure i odbojkaši Crvene zvezde su osvojili „duple krune“.

U jubilarnom, 50. Kupu Srbije Vizura je drugi put osvojila titulu pobednika, dok je Crvena zvezda trijumfovala 13. put u 51. Kupu Srbije.

Vizura je u Prvenstvu Srbije treći put uzastopno postala prvak, a u konkurenciji odbojkaša, Crvena zvezda je osvojila 12. titulu prvaka Srbije, petu uzastopnu.

U Super Kupu Srbije trofeje su osvojile odobjkašice Jedinstva iz Stare Pazove, prvi put u istoriji, i peti put odbojkaši Crvene zvezde.

U 70 godina dugoj istoriji Odbojkaškog saveza nikada se nije desilo ono što će ostati zabeleženo u 2016: tri Skupštine za godinu dana. Dve izborne i jedna vanredna. Prvo je u maju Aleksandra Boričića nasledio Nenad Golijanin na izborinoj Skupštini, da bi u oktobru Golijanin bio smenjen na vandrednoj Skupštini. Konačno, u novembu, na trećoj ovogodišnjoj i drugoj izbornoj Skupštini Zoran Gajić je izabran za trećeg predsednika u istoriji Odbojkaškog saveza Srbije. Trofejni odbojkaški stručnjak je u „prvu postavu“ uvrstio Ivana Kneževića kao generalnog sekretara i Ivana Miljkovića kao prvog potpredsednika. Počinje nova odbojkaška era u Srbiji, a verujemo da će ubrzo stići i rezultati.

Na tradicionalnom Novogodišnjem koktelu “10 godina druge priče – Kontinuitet uspeha”, nagrade za najbolje trenere u 2016. dobili su Zoran Terzić, prvi trener seniorki, Nikola Grbić, prvi trener seniora i Marijana Boričić, prvi trener juniorki Srbije. Trofeje “Budućnost pripada njima” dobili su Tijana Basić i Irena Drobnjak, Stefan Skakić i Stefan Mirković, Jovana Kocić i Boris Buša.

Nagrade za najbolje igrače u odbojci na pesku dobili su Milena Matić i Stefan Basta.

Tijana Bošković je proglašena za najbolju odbojkašicu, a Marko Ivović za najboljeg odbojkaša u 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: