Isinbajeva na čelu Ruske antidoping agencije

Nekadašnja olimpijska šampionka u skoku s motkom Jelena Isinbajeva izabrana je za predsednicu novog nadzornog tela Ruske antidoping agencije (RUSADA).

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2016.

08:54

Isinbajeva na čelu Ruske antidoping agencije

RUSADA je saopštila da će Isinbajeva predvoditi desetočlanu komisiju u kojoj su sportski funkcioneri, akademici, kao i funkcioneri ministarstva sporta.

Isinbajeva je bila deo ruske atletske reprezentacije kojoj je bilo zabranjeno da učestvuje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru zbog raširenog korišćenja dopinga, iako ona sama nije bila optužena za bilo kakve nelegalne radnje.

Isinbajeva je od ranije članica Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), ali ne i izvršnog odbora tog tela, koji je produžio sankcije Rusiji pred objavljivanje drugog dela izveštaja Svetske antidoping agencije (WADA) o zataškavanju slučajeva dopinga.

Njeno imenovanje u nadzorni odbor Rusada moglo bi da povisi tenzije sa WADA, koju je Isinbajeva žestoko kritikovala. Ona je rekla da su optužbe glavnog istražitelja Ričarda Meklarena nedokazane. Ona je tražila da se atletičarka koja je postala uzbunjivačica, Julija Stepanova, doživotno suspenduje.

Prvi zadatak Isinbajeve u Rusadi biće da ubedi WADA da njenoj agenciji povrati akreditaciju, tako da ponovo može da obavlja testove. WADA je ranije rekla da bi za to trebalo "transformisati ruski antidoping sistem i kulturu".

"Efektivnost sa kojom će se sprovoditi borba protiv dopinga zavisi od toga kada će Rusada ponovo dobiti potvrdu o pridržavanju propisa WADA. Želimo da nam to bude glavni zadatak i uložićemo maksimalan napor u to", saopštila je Isinbajeva.

Još jedan član novog nadzornog odbora je Viktor Berezov, koji je upravljao disciplinskom komisijom Rusade od 2010. do 2014, što je period u kome je ta agencija navodno prikrivala doping. Berezov nije ni za šta optužen.

Odbor će na sastanku 15. decembra odabrati novog izvršnog direktora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: