Kada i taktički dobiješ rivala, a izgubiš…

Koliko je fudbal uzbudljiva i nepredvidiva igra uverili smo se nebrojeno puta – poslednji se dogodio u subotu na ‘Itihadu,’ kada je Čelsi stigao do preokreta protiv Mančester sitija.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Subota, 03.12.2016.

20:00

Kada i taktički dobiješ rivala, a izgubiš…
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

U derbiju 14. kola Premijer lige ‘Plavci’ su bili na konopcima, pretio im je ubedljiv poraz, a onda su na krilima Dijega Koste stigli do neverovatnog trijumfa rezultatom 3:1.

Samo jedan bod delio je dve ekipe pred derbi dosadašnjeg toka engleskog prvenstva, ali su gosti imali prednost zbog fantastične forme u poslednjih mesec dana. Izabranici Antonija Kontea nedavno su se prešaltali na formaciju 3-4-3 i, pre gostovanja Sitiju, vezali sedam pobeda uz gol razliku 19:1.

Međutim, susret sa Gvardiolinom filozofijom doneo je sasvim novu priču, i upravo ćemo u ovih nekoliko redova obratiti pažnju na nju, u kojoj je taktika imala toliko mnogo uticaja, a na kraju je postala bezvredna.

Ovo neće biti onaj standardni tekst za fioku “kažnjeni za velike promašaje”, već prikaz učinka jednog trenera koji je učinio sve što je bilo potrebno da pobedi, a izgubio je.

Ne Čelsija, Kontea nije bilo nigde…

EPA/NIGEL RODDIS
Prvih petnaestak minuta nije donelo mnogo uzbuđenja, prvo je bilo ispred gola Klaudija Brava, kada je šut Edena Azara završio malo pored stative. Ipak, od samog starta je bilo jasno da ekipa u svetlo plavim dresovima bolje stoji. Španski stručnjak izveo je formaciju koja je ličila na 3-4-2-1 gde su odlučujući faktori bili bočni igrači Leroj Sane i Hesus Navas.

Većina napada išla je po desnoj strani po kojoj je delovao Španac, dok su kontre i polukontre obično organizovane sa suprotnog boka, poput one početkom drugog poluvremena koju je Serhio Aguero uništio jednim od brojnih početničkih promašaja.

Ovim potezom Pep je maksimalno opteretio Sesara Aspilikuetu i Markosa Alonsa koji su, kako je utakmica odmicala, bili sve nesigurniji. Ni sam Navas ne zna da li je od dolaska na Ostrvo toliko puta probio kao u prvih 45 minuta. Jedan od oštrih centaršuteva u peterac Gari Kejhil želeo je da izbaci suprotnom, desnom nogom – umesto toga, poslao je u gornji levi ugao nepomičnog Kurtoe. Konstantne opasnosti stvorile su pukotine na relaciji Luiz-Kejhil, pa je puka sreća što se na odmor nije otišlo bez rezultatske neizvesnosti. I stvarno, prava reč je sreća.
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images
47-godišnji Italijan nije navikao da tako daleko bude odgurnut od igre koju je forsirao – umerena defanzivnost, sa jakim blokom na sredini terena, koja je omogućavala fantastičnoj prednjoj liniji da neometano muči odbrane protivnika. Sada nije bilo Nemanje Matića zbog povrede lista, ali ni koncepta na koji su navikli igrači i navijači sa ‘Stamford Bridža’. Viktor Mozes bio je više bek nego krilo, Sesk Fabregas sat vremena kao da nije igrao, poput nekadašnjeg saigrača iz Barselone Pedra. Nijedan prodor po boku, nijedno dodavanje između štopera i bekova, ništa za brigu 55.000 prisutnih navijača.

David Silva i Kevin de Brajne dodatno su napadali prostor između dve linije i Gvardiolina taktika je savršeno funkcionisala. Sigurno sada žali što na istom nivou nije bila i realizacija šansi…

Organizovan vezni red Sitija potpuno je zatvorio drugu trećinu, tako da i one lopte koje su mogle da procure do Koste, nisu bile previše opasne. Samo je Azar propustio šansu da šutira nakon dubinskog pasa i obilaženja golmana, ali je španski centarfor bio potpuno odsečen.

Džon Stons, Nikolas Otamendi i Aleksandar Kolarov nisu blistali, ali su uspevali da koliko-toliko drže prave pozicije i zatvaraju prostor pred sopstvenim golom.
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images
Uprkos propuštenim prilikama Aguera u prvom poluvremenu, nije mnogo toga nagoveštavalo da nas čeka ovakav rasplet – prvi trenutak je bila povreda Pedra, u kojoj je sudelovao Argentinac. Kun je faulirao rivala nagazivši ga po ahilovim tetivama, ovaj je izdržao do 50. minuta, kada je morao da ustupi mesto Vilijanu. Neobično zvuči, ali je prvi zrak sreće obasjao Kontea kada mu se igrač, koji je inače u odličnoj formi u poslednje vreme, povredio.

U međuvremenu, Aguero je unakazio spomenutu kontru Sanea, da bi De Brajne sve “krunisao” promašajem sezone. Navas je probio i sa desne strane poslao loptu u peterac, odakle je Belgijanac neometan pogodio prečku. Iako je centaršut bio nešto oštriji od potrebnog, igrač Kevinove klase morao je drugi put da obraduje navijače. U tom trenutku režiser prenosa osvrnuo se na menadžera Sitija, u čijim očima se, osim razočaranja, moglo videti da sluti ono što će ceo fudbalski svet videti u narednih pola sata.

Tada je završena utakmica koja je počela u 13.30 po našem vremenu i počela je neka nova, u kojoj taktika nije imala nikakvu ulogu. Kolektivne ideje zamenile su individualne greške, konci su iz ruku trenera prešli u ruke igrača, a u takvoj situaciji ove sezone nema boljeg od Dijega Koste. Jedan čovek uradio je sve što je bilo potrebno da ostvari rutinsku pobedu, ali to nije bilo dovoljno.

Kontroverzni napadač brazilskog porekla iskoristio je neverovatnu dugu loptu Fabregasa, potom i grešku Otamendija, postigavši gol iz prve prave prilike. Usledio je šok u Mančesteru kojem je podlegao i nekadašnji stratet Barselone i minhenskog Bajerna. Odlučio je da Sanea zameni Gaelom Klišijem, zbog čega je izgubio prednost na kojoj je protivnik imao raspoloženog igrača.
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images
Usledio je Kostin drugi odličan potez i druga greška Otamendija (očajan pokušaj da se preseče dodavanje), asistencija za Brazilca i ekspresni nokaut na ‘Itihadu’. Bilo je još prilika da šampion iz 2014. izvuče barem bod, ali ih je sve ugasio Azar u 90. minutu. Mnogi će reći da je Konteova želja bila da igra na kontre, ali nemojte da nasednete na tu priču. Dva su jednostavna razloga – ubacivanje Fabregasa koji je imao zadatak da zadrži loptu u nogama, sama namera da se parira rivalu u posedu lopte i želja da se kroz igru stigne do kaznenog prostora. Međutim, možda i najveći dao je u izjavi nakon susreta.

“Ovo je velika pobeda i veliki rezultat protiv izuzetno jakog tima. Mislim da je ovo najveći trijumf kada se pogleda kvalitet igrača. Zbog toga sam zadovoljan rezultatom i igračima. Pokazali su sjajan karakter. Imali smo sreće jer su oni početkom drugog poluvremena pogodili prečku, a i Kurtoa je odbranom sačuvao 1:0. Tada smo skupili snagu i postigli izjednačujući pogodak, posle čega su došli drugi i treći. Sada moramo da nastavimo”, rekao je Konte nijednom ne spomenuvši plan igre.

Na kraju, pamtiće se samo tri boda kojima je Čelsi povećao prednost na tabeli Premijer lige i potvrdio kandidaturu za titulu.

Utakmica dva kluba nije karakteristična i poprilično odskače iz kalupa uobičajenog, ali se ponavljaju reči sa početka teksta. Upravo je zbog toga fudbal interesantan i nepredvidiv, jer su u svakom trenutku moguća iznenađenja – za neke prijatna, za neke baš i ne… Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: