Nema šta, zaslužio je, trenutno je najbolji…

Sat na terenu ‘O2 arene’ otkucao je 216. minut polufinala Završnog Mastersa u Londonu između Endija Marija i Miloša Raonića. Britanac i Kanađanin u tom trenutku igrali su jedan od najboljih duela ove sezone i sigurno jedan od najkvalitetnijih u istoriji turnira osmorice najboljih. Trajao je više od tri i po sata!

Izvor: Nikola Ðukiæ

Ponedeljak, 21.11.2016.

10:00

Nema šta, zaslužio je, trenutno je najbolji…
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Miloš je imao meč loptu, i to ne bilo kakvu – čekao je drugi servis pri rezultatu 8:9 u taj brejku trećeg seta, pošto je prethodno spasao tri prilike rivala. I ne samo to, prvi teniser sveta je u dva navrata propuštao da završi meč u svojim servis gemovima, pa je sve bilo na strani Raonića.

Sve osim jedne stvari – čoveka koji puca od samopuzdanja. Pošto je ubacio drugi servis, suočavao se sa dobrim riternom koji je pao u poslednji metar terena, ali je Endi odlučio da znatno ubrza forhend i krene da gradi napad dijagonalama. Usledila su dva izuzetno hrabra i oštra udarca, potom insajd-aut u suprotnu stranu i siguran volej na mreži.

Dva poena kasnije priča je bila gotova i Mari je mogao da proslavi prvi plasman u finale Završnog Mastersa u karijeri, gde mu je, nakon fantastične predstave u polufinalu sa Keijem Nišikorijem, na megdan došao Novak Đoković.

Novak je deklasirao Japanca sa dva puta po 6:1 i pritisak na protivnika bio je pojačan, veći i od onog koji je imao pred poslednji meč u grupi ‘Džon Mekinro’ sa Stanom Vavrinkom. Podsetimo, ostvario je dva trijumfa na startu turnira, ali je čudnim spletom okolnosti mogao da ispadne već tada. Za takav scenario bila je potrebna pobeda Švajcarca u dva seta i bilo kakav trijumf Nišikorija nad Marinom Čilićem.
Photo by Julian Finney/Getty Images
Britanski mediji, koji često ne rade posao na najbolji način, u tom periodu plasirali su informaciju da njihov igrač vuče neku sitnu povredu. Tajming je za mnoge bio loš, ali je suština ostala tačna. Mari je dobro prikrivao da ima određeni fizički problem, najviše sa preponskim mišićima koje je često pritiskao nakon dugih poena. Standarne sportske povredice koje se javljaju zbog iscrpljenosti i velikog napora. A kako i da ga ne bude kada je toliko tenisa igrao u poslednjih nekoliko nedelja.

„Ne očekujem da će umor mnogo uticati na ovaj meč“, rekao je Đoković pred finale, dok je u ovoj mentalnoj igrici suparnik nastupio potpuno suprotnom izjavom.

„Umoran sam. Samo želim da legnem da spavam i nadam se da će mi biti bolje kada se probudim“, kazao je Mari.

Duel sa Vavrinkom je počeo i davno ovaj 29-godišnjak nije bio toliko smiren – Stan je u prva tri gema upisao čak 10 vinera, servirao je neverovatno i bio bolji igrač. Očekivalo se od Endija da popusti, naročito jer je poznat da loše otvara velike mečeve i redovno mrmlja sebi u bradu. Opet se desilo suprotno, sačekao je da prođe 'uragan iz Lozane', a već u prvom gemu u kojem je protivniku opao procenat servisa, napravio je brejk.

Nedugo zatim rešio je prvi set u svoju korist što je značilo i polufinale, pa je i ruka bila slobodnija. Rezultat je ubedljiv drugi set i treći trijumf, pre spomenutog meča sa Raonićem sa početka teksta.

Veliki broj pobeda i osvojenih turnira prouzrokovao je visok nivo vere u sopstvene mogućnosti, a mirnoća na privatnom planu staloženost i kada stvari ne krenu u željenom pravcu. Bio je i više nego spreman za sve izazove koji ga čekaju.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Sportski događaj nedelje je stigao, čitav svet želeo je da vidi ko će biti broj jedan na kraju sezone, pošto je osim trofeja, ovo finale, prvi put u istoriji odlučivalo i o vodećoj poziciji na ATP listi.

Prednost je, uprkos svemu, bila na strani srpskog igrača iz dva razloga. Prvi je što je na terenu 'O2 arene' proveo skoro tri i po sata manje, a drugi je spomenut trijumf nad Nišikorijem u polufinalu, za koji mu je bilo potrebno nešto više od 65 minuta.

Novak je u subotu uveće delovao neustrašivo, pogađao šta je poželeo i podsetio na onog igrača koji je harao u poslednjih nekoliko godina, ne i u završnih šest meseci. Time je stvorena lažna slika o mogućnosti dvojice finalista jer je, kada se podvuče crta, tenis samo „glava“. Čitav sport se može posmatrati kao velika kružnica koji počinje i završava se tačkom mentalne jačine, a u kojoj su usputne stanice servis, kretanje, donošenje odluka, kontrolisani rizik, prilagođavanje uslovima...

Nije to bio meč za pamćenje, može se reći da je falilo kvaliteta, ali je psihička nadmoć ono je presudilo u korist Marija. Više puta tokom karijere Đoković je govorio kako se samopouzdanje gradi pobedama i da je to proces koji traje, ali da se gubi vrlo lako – potrebno je samo nekoliko poraza.

Kada je u pitanju ovo rivalstvo, to smo u velikom broju slučajeva videli kao prednost našeg predstavnika, ali sada su uloge obrnute.
Photo by Julian Finney/Getty Images
„Imao sam sreće da završim u dva seta, nisam se osećao dobro ujutru. Mislim da ovo nije bio jedan od Novakovih boljih mečeva, igrao je kvalitetnije u nekim prethodnim. Finiš je bio uzbudljiv i dramatičan – bilo je grešaka sa obe strane, ali mislim da sam taktički odigrao dobar meč. Bila je ovo dobra partija, ne možete pobediti tako dobrog igrača kao što je Novak ako ne igrate dobro“.

Uprkos boljem startu i slabom servisu protivnika (ispod 50% u prva tri gema) branilac titule nije došao do prednosti i greške su počele da se nižu. Obojica su imala po 13 vinera, dok osvajač 12 grend slem titula napravio čak 30 neiznuđenih grešaka, za konačnih 6:3, 6:4 u korist Britanca.

„Igrao sam veoma loše, napravio mnogo grešaka bekhendom. Jednostavno, nije mi bio dan. Čestitke Endiju što je bio mentalno jak i što me je terao da odigram udarac više u svakom poenu. Zaslužio je da pobedi“, istakao je Đoković.

Mari je osvojio pet uzastopnih turnira od poraza na US openu i nalazi se u seriji od 24 uzastopne pobede, što mu je najbolji niz u karijeri. Mnogi su ga kritikovali da je nezasluženo došao do broja 1, s obzirom na to da je do Londona savladao samo jednog igrača iz top 10.

On im je na kritike odgovorio na najbolji mogući način – u roku od nedelju dana pobedio je Čilića, Nišikorija, Vavrinku, Raonića i Đokovića – petoricu od najboljih šest na ATP listi.
Photo by Julian Finney/Getty Images
Prema sopstvenom priznanju, na početku sezone mu nije bio cilj da se bori za prvo mesto, ali se prilika otvorila u drugom delu sezone, kada je „grebao“ da se i po tom osnovu upiše u istorijske knjige 'belog sporta'. Drastično je korigovao kalendar u finišu sezone, naknadno ubacivši i turnir iz serije 500 u Beču i postao 26. 'broj 1' u istoriji.

„Pokušaću da se što duže zadržim na prvom mestu. Bilo je potrebno mnogo napora u poslednjih pet-šest meseci kako bih došao ovde gde sam sada. Znam da će biti ekstremno teško da sačuvam broj 1 jer sam imao fantastičnu godinu, a opet sam zavisio samo od jednog meča. Da ponovim ovu sezonu će biti izuzetno teško. U sledećih nekoliko godina želim da ostvarim sve što mogu jer se neću zadržati doveka. Sigurno je da neću biti sposoban da igram ovoliki broj mečeva i na ovako visokom nivou u četvrtoj deceniji. Mladi momci će nastaviti da napreduju i postajaće sve bolji“, zaključio je Mari.

Karijera Endija Marija dobila je potpuni smisao, trofejima sa Vimbldona, US opena i Olimpijskih igara dodao je ono o čemu sanja svaki klinac koji uzme reket u ruke. Meseci koji su pred nama donose mu priliku da poveća bodovnu razliku i dodatno se učvrsti na čelu karavana jednog od najcenjenijih i fizički najzahtevnijih sportova na svetu.

Ipak, sada mu sledi sabiranje utisaka, uživanje u svemu što je postigao i činjenici da je najbolji na svetu u onome čime se bavi.

Zaslužio je. Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

170 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: