Neko u Portugaliju, neko u baraž, neko...

Jedanaestog oktobra biće poznato kojih deset selekcija će se pridružiti domaćinu na EP u Portugaliji, kao i kojih deset će u međusobnim duelima imati priliku da popune još pet mesta. Početak septembra, kada su igrana dva kola, doneo je odgovore na neka pitanja, ali poslednje kolo ostaje 'dan odluke'. U Portugaliju će sigurno Francuzi, Česi, Šveđani i Bugari, a osim reprezentacije Srbije i Crne Gore iz 'prvih 30' na listi najboljih koju objavljuje FIFA, sve ostale selekcije imaće još jednu priliku.

Izvor: Miloš Šaranoviæ

Četvrtak, 11.09.2003.

13:34

Default images

Grupa 1 - Šampioni Evrope bez problema

Ako postoji dilema da li bi branioci titule trebalo da učestvuju u kvalifikacijama, primer Francuske navodi na odgovor -Ne! Bez po muke, Francuzi su u sedam utakmica osvojili 21 bod, od prvog kola bilo je jasno da će se kvalifikovati, a pobeda u Ljubljani samo je uvod u trijumfalni završetak takmičenja sa osam pobeda. Slovenci, iako nejaki da se suprotstave snažnim gostima, idu u baraž, Izrael je i poslednju priliku propustio na neutralnom terenu protiv Malte.

1. Francuska, 2. Slovenija

Grupa 2 - Tri kandidata za dva mesta

Da Laursen, u petom minutu sudijske nadoknade, nije postigao gol za izjednačenje Danaca, Rumuni bi bili prvi tim iz grupe '2' koji se kvalifikovao za Evropski šampionat. Ovako, naši istočni komšije imaju samo promil teorije, da selekcija Bosne i Hercegovine ne pobedi Dance, a Norveška ne bude bolja od Luksemburga.
Najverovatnije će Rumuni (koji su u poslednjem kolu slobodni) samo ispratiti rasplet i dugo se sećati 2:5 sa Danskom u Bukureštu jesenas.
Utakmica odluke je Bosna i Hercegovina - Danska, selekcija BiH pobedom bi se plasirala direktno na EP, druga dva ishoda u Portugaliju vode Dance, a u baraž bi Norvežani (sa 'već upisanom' pobedom protiv Luksemburga)

1. Danska, 2. Norveška ili 1. BiH, 2. Danska
Grupa 3 - Česi ispred Holanđana

Na SP 2002. nije bilo ni jednih ni drugih, u Portugaliju će sigurno Česi, a 'narandžasti' ko zna koji put sa odličnom ekipom u baraž ili kući. Možda se i ljute na sudiju Kardosa, koji je u Pragu isključio Davidsa već u 13. minutu, ali u grupi sa dve ozbiljne selekcije, mesto br. 2 je neuspeh. Austrija, Belorusija i Moldavija bez značajnijih nastupa.

1. Češka, 2. Holandija

Grupa 4 - Šveđani prvi, borba za baraž

Šveđani su, bez poraza, zasluženo prvi, a o drugom mestu i ulasku u baraž 'dogovaraće se' selekcije Letonije, Mađarske i Poljske. Mađari imaju priliku da se, posle duge pauze vrate u borbu za plasman na jedno veliko takmičenje (poslednjeg takvog pokušaja dugo će se sećati, 1:7 i 0:5 sa reprezentacijom SR Jugoslavije), a za tako nešto potrebna im je pobeda protiv Poljske i bilo koji ishod osim pobede Letonaca u Švedskoj. Letonci će u razigravanje ako pobede Švedsku ili ako se utakmica Mađarska - Poljska završi bez pobednika, a Poljaci, ako dobiju Mađare, a Letonci ne pobede u Švedskoj.

1. Švedska, 2. Letonija, Mađarska ili Poljska
Grupa 5 - Ipak, Nemci?

I pored brojnih problema, loših igara i velikog rata selektora Felera sa novinaima, Nemačka je na korak od direktnog plasmana. Poslednja prepreka su Islanđani, na ostrvu je bilo 0:0, a sada bi i remi odveo Nemce u Portugaliju. Škotima je potrebna pobeda protiv Litvanije za plasman u baraž, ali ako Islanđani pobede Nemce, 'ribari' će u Portugaliju, Nemci u baraž, Škoti ostaju praznih ruku.

1. Nemačka, 2. Škotska ili Island, ili 1. Island, 2. Nemačka

Grupa 6 - Grci bolji od Španaca?

Jedno kolo i pobeda nad selekcijom Severne Irske deli Grke od direktnog plasmana na PE u Portugaliji. Ako to ne urade, prvi će biti Španci, koji će teško propustiti priliku da pobedom u Jermeniji čekaju kiks Grka. Ukrajinci, Jermeni i selekcija Severne Irske odavno bez šansi za plasman, pa poslednje kolo odlučuje samo o tome ko će na EP, a ko u razigravanje.

1. Grčka, 2. Španija ili 1. Španija, 2. Grčka
Grupa 7 - Turcima 'meč lopta' protiv Engleza

Utakmica poslednjeg kola Turska - Engleska odlučiće o redosledu u grupi '7'. Domaći tim, reprezentacija Turske ima bod zaostatka, pa ih pobeda nad Englezima vodi u Portugaliju. Ako gosti odole, oni će na PE, a Turci u baraž. Englezi su bili neuverljivi u poslednje dve utakmice ('čudnih' 2:1 u Makedoniji, 2:0 protiv Lihtenštajna), ali 'meč visokog rizika' nije od onih čiji se ishod može predvideti.

1. Engleska, 2. Turska ili 1. Turska, 2. Engleska

Grupa 8 - Bugari na EURO 2004!

Utakmica poslednjeg kola, Belgija - Hrvatska poslala je na Prvenstvo Evrope reprezentaciju Bugarske. Belgijancima je protiv Hrvatske bila potrebna ubedljiva pobeda, u Zagrebu su izgubili sa 4:0, ali nisu uspeli, pa Hrvatska ima otvoren put u baraž ako, kao domaćin, bude bolja od Bugarske. Belgijanci čekaju Estonce, a pobeda u tom duelu biće značajna ako pobednici grupe, Bugari ne izgube u Hrvatskoj.

1. Bugarska, 2. Hrvatska ili Belgija
Grupa 9 - Italija, pa Vels, pa Finska...

U nama najinteresantnijoj grupi sve je završeno u Bakuu, kada je reprezentacija Azerbejdžana pobedila 'plave' sa 2:1. Kolo pre kraja Italijani su 'sigurno' prvi, ostaje im da plasman u Portugaliju 'overe' protiv Azerbejdžanaca, a Velšani će u Kardifu igrati sa reprezentacijom SiCG, utakmicu koja ni jednima ni drugima ništa ne donosi.

1. Italija, 2. Vels ili 1. Vels, 2. Italija

Grupa 10 - Velika gužva

U jedinoj grupi u kojoj se ništa ne zna kolo pe kraja za plasman na PE bore se Švajcarska, Rusija i Republika Irska. Vode Švajcarci, ali su u najpovoljnijem položaju Rusi, kojima je potrebna pobeda nad selekcijom Gruzije, Rusi domaćini, za plasman na prvenstvo ili u baraž. U duelu Švajcarska - Republika Irska pada odluka o drugoj ekipi koja nastavlja takmičenje, ako pobede Švajcarci, oni će u Portugaliju, a Rusi u baraž, nerešen rezultat - Rusi direktno, Švajcarci u baražu, Ircima je potrebna pobeda za drugo mesto.
Naravno, sve može da se 'iskomplikuje' u slučaju da Rusi ne pobede Gruziju...

1. Rusija, 2. Švajcarska ili Republika Irska ili 1. Švajcarska, 2. Rusija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: