SL: Zvezdina "legija stranaca" i Partizanova "sloboda"

U petak uveče počinje nova sezona u Superligi Srbije, 11. izdanje od potpune samostalnosti.

Izvor: B92

Petak, 22.07.2016.

13:00

SL: Zvezdina
Foto: Thinkstock

Kao što smo navikli od raspada SFRJ, glavni konkurenti u borbi za titulu su aktuelni šampion Crvena zvezde, te sedmostruki šampion u proteklih deset godina.

Ovog leta veliki favorit su crveno-beli, na koje kladionice nude kvotu 1,8 (Partizan 2,3), ne samo zbog dovođenja četvorice stranaca te čak 14 igrača sa inostranim pasošem.

Šta ćemo gledati? Ništa novo, a teško i bolje. Poluprazni ruinirani stadioni, očajni tereni, međusobna prepucavanja, kritikovanje sudija koji će po pravilu redovno praviti amaterske greške, bunkeri protiv "večitih", smene trenera, ne baš spektakularni derbiji, nove velike promene tokokom zimske pauze i novo busanje u prsa uoči epizodne uloge u Evropi.

Ali, ko voli fudbal, bez obzira na sve mane kojih je nesumnjivo više od vrlina, počinje najbolji deo godine, kada se odlazi na stadione i bodre svoji ljubimci, kakvi god da su njihovi kvaliteti i rezultati. Ipak je to, fudbal.

Novu sezonu otvara šampion Zvezde, koja dočekuje povratnika u "elitno" društvo Napredak.
Foto: StarSport
Crveno-beli su zadržali kičmu tima iz prethodne sezone na čelu sa i ovog leta raspoloženim Aleksandrom Kataijem, a konačne konture tima biće poznate krajem avgusta nakon kvalifikacija za evropska takmičenja, kada bi u zavisnosti od (ne)uspeha Zvezdu mogli da napuste važni šrafovi Luis Ibanjes i Ugo Vijeira.

S druge strane, crno-beli su se u prelaznom roku fokusirali na domaće snage i po tradiciji iskusne povratnike iz inostranstva, a u centru pažnje su Miroslav Radović i Nikola Đurđić.

Najveće pojačanje trebalo bi da predstavlja Brazilac Leonardo, ali je on došao potpuno nespreman, zbog čega nije ni na stupio u kratkom izletu Partizana u Evropi.

Eliminacija već sredinom jula iz međunarodnog takmičenja bi mogla da bude jedna od retkih prednosti za tim iz Humske, s obzirom da će od starta Superlige moći da se fokusiraju isključivo na mečeve u domaaćem prvenstvu, što nije bio slučaj punih 15 godina.
Foto: StarSport
Ostali konkurenti za titulu, ali pre svega za plasman u Evropu su takođe isti kao prethodnih godina, Vojvodina i Čukarički.

Oba tima su tokom leta ostala bez nekoliko važnih igrača Pankova, Rosića, Nastića (Vojvodina), Pavlovića, Stojkovića, Ostojića (Čukarički), ali tradicija kaže da uglavnom imaju dostojne zamene iz sopstvenih redova ili sa lokala.

Njihovi nastupi u Evropi su najavili da će biti dostojni konkurenti "večitima" ukoliko ne bude neočekivanih padova, Voša je bez problema stigla do trećeg kola kvalifikacija LE, dok se Čuka odlično nosila sa Videotonom.

Ostali klubovi spadaju u istu kategoriju, borba za opstanak, a primarni cilj je svakako mesto u plej-ofu, koje će značiti mirnu završnicu sezone bez brige u poslednjim kolima.

Dosta se očekuje, za razliku od prethodnih sezona, od Rada koji se pojačao iskusnim internacionalcima Nikolom Drinčićem i Miljanom Mrdakovićem, dok nije bilo zvučnih dolazaka u redovima ostalih ekipa.
Foto: StarSport
Ovog leta superligaši su doveli ukupno 18 stranih fudbalera, ukupno ih je 78, što je rekord u istoriji domaćeg fudbala, koji je omogućio FSS pomerivši granicu sa 4+2 (stranci + eks Ju) na 6+2 fudbalera bez srpskog pasoša u SL.

Najviše ih je naravno u Zvezdi i Partizanu, ukupno 23 (14+9). Najviše je Crnogoraca (23), a slede ih igrači iz BiH (13) i Makedonije (8). Što se tiče grupe "van eks-Ju", najbrojniji su Brazilci, Nigerijci i Ganijci (po četiri).

Ima tu još nekolikoca Argentinaca i igrača iz Obale Slonovače, te momaka iz Kostarike, Gvadalupea, s Novog Zelanda, Francuske, Grčke, Kameruna, Senegala, Gabona, Portugala, Ukrajine, Uzbekistana, Bugarske, Ekvadora, Surinama, Slovenije, Antigve i Barbuda, Sijera Leonea.

Sistem je isti kao i prošle godine, igraće se 30 kola po dvokružnom sistemu, nakon čega će bodovi biti prepolovljeni, a ekipe podeljene u dve grupe. Prvih osam će se boriti za titulu i Evropi, a drugih osam za opstanak.

Šampion ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, drugoplasirani i trećeplasirani u Ligu Evrope, gde vodi i trofej ili bar finale Kupa. U Prvu ligu će ispasti dva poslednja tima.

Zvezda se bori za 28. titulu šampiona države, četvrtu Srbije, a Partizan za novo izjednačenje, te osmu krunu od samostalnosti. Od ostalih rimova, Vojvodina jedina ima šampionske zvezdice, dve.

Za razliku od prošle sezone, u SL će igrati debitant FK Bačka iz Bačke Palanke i povratnik Napredak iz Kruševca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: