Greg Popović za B92:"Šest kandidata za olimpijsko zlato"

U Beogradu je nedavno povodom «Košarkaške trenerske klinike» gostovao trener NBA šampiona, San Antonio Sparsa, Greg Popović. Ekskluzivno pravo na intervju sa Popovićem, imala je RTV B92. U razgovoru koji je sa njim vodio Bratislav Djordjević, Popović se osvrnuo na prošlu NBA sezonu, draft, Olimpijadu u Atini i Drim-timu, koji bi trebalo da se suprotstavi svetskim šampionima.

Izvor: Braca Djordjeviæ

Nedelja, 06.07.2003.

19:33

Default images

Imali ste priliku da održite nekoliko predavanja na klinici i podelite vaše košarkaško znanje. Šta mislite o ovoj manifestaciji?

Sve je spektakularno. To je nešto što je dobro za trenere, jer mogu da se sastanu i podele ideje. Trener Ivković je uradio sjajnu stvar jer je na jednom mestu uspeo da okupi toliko dobrih ljudi i trenera tako da svi možemo nešto da podelimo. To je fantastična stvar za našu profesiju.Na ovom seminaru predaju trener iz Srbije i Crne Gore, trener iz Evrope, Havijer Imbroda trener Španije i vi kao američki trener koji je radio sa američkom reprezentacijom. To je jedinjenje tri različite košarkaške filozofije iako je srpsko-crnogorska slična evropskoj, to je praktično jedinjenje dve filozofije.Sve je u različitim pogledima. Treneri na košarku gledaju iz različitih uglova. Veoma važno za sve nas jeste da shvatimo da je važno da svi učimo jedni od drugih i tome pomažu ovakve klinike.

Da li ste bili iznenadjeni kada ste videli preko 1000 trenera?

Da, što smo stariji kao treneri, to radimo na više klinika. Nikada nisam video ovoliko trenera koji iz dana u dan dolaze da slušaju predavanja. To je sjajna stvar.

Da pređemo na polje NBA. Kada smo pre nekoliko meseci pričali putem telefona rekli ste mi da Sparsi imaju priliku da uzmu titulu.

Drago mi je da sam to rekao.

Da li je bilo lakše ili teže nego što ste pretpostavili?

Bilo je veoma teško. Kada dođete u plej-of sve ekipe dižu svoju formu, energiju, želju. Utakmicama dominira snaga. Svi igraju za slavu, a ne za pare. Od prve serije protiv Finiksa bilo je potrebno 6 mečeva. Bilo je teško jer je Finiks veoma neugodan tim za nas. Niski su i dosta podsećaju na Dalas. Mi smo bili više orijentisani na borbu u reketu, pa je bilo teško.

Šta nam možete reći o ostalim ekipama – Sakramento je imao povredu Vebera, Dalas kasnije povredu Novickog, da li vam je to olakšalo posao?

Bilo bi glupo reći da nije tako. Kada se zvezda povredi, često onda timovi igraju bolje. Kada smo igrali prve tri utakmice protiv Dalasa – dobili smo prvu, drugu smo izgubili i u trećem meču smo dobili u Dalasu. Kada se Novicki povredio imali smo 14-15 poena viška. Bilo je teško posle toga, jer su imali još nižu postavu. Za nas je to bio drugačiji match-up i teško smo se prilagodili. Kada smo se vratili u San Antonio oni su nas dobili opet zbog niže postave bez Dirka, pa smo morali u Dalasu da dobijamo seriju. Tako da kada se neko povredi, match-up može biti još teži, ali sam siguran da su oni želeli da Novicki igra.

U sastavljanju tima imali ste igrače koje veliki timovi nisu želeli. Oni su kod vas odigrali najveće utakmice u njihovim karijerama. Igrači su na posebnim pozicijama kao Toni Parker. Da li ste se plašili da će tim završiti sezonu neuspešno ? Koji je bio vaš najveći strah?

To nije bio strah, već neznanje kako će mladići reagovati u plej-ofu pod pritiskom. Od januara do plej-ofa imali smo najbolji skor u ligi, tako da sam znao da mogu da igraju, bez obzira što ih niko drugi nije hteo. Džekson i Boven su bili slobodni agenti i niko ih nije hteo. Parker je bio 28 pik, a Đinobilija smo uzeli među pedesetim pikovima. Imali smo veru u ove momke i izmedju januara i plej-ofa oni su potvrdili da smo bili u pravu. Kad je počeo plej-of malo smo se uplašili, jer je to ipak druga igra. Kad smo stigli do treće i četvrte utakmice protiv Finiksa, bili smo sigurni da će igrati kao u sezoni. Od tada nisam brinuo kako će odigrati pod pritiskom i razmišljao sam samo o našoj igri.

Imali ste tajno oružje u Stivu Keru, koji nije odigrao značajno u prve dve serije, ali je bio fantastičan u finalu konferencije i velikom finalu. Da li ste to očekivali?

Da, jesam. Nisam tačno znao kada da ga ubacim, zavisilo je od razvoja utakmice. Sa klupe smo imali Spidija Klekstona, Malika Rouza i Manua Đinobilija na koje smo mogli da računamo. Ali ako je neko imao problem sa ličnim greškama ili loše veče – Stiv Ker je ulazio. A on je radio sjajan posao jer je oslobađao Tima Dankana. Stiv Ker je veliki profesionalac. On vežba i pre i posle treninga. Isto mogu da kažem i za Kevina Vilisa, Stiva Smita i Denija Ferija, jer oni nisu igrali, ali su obavljali trenerski posao za mene.
Sada ste u specifičnoj situaciji – Dejvid Robinson se povukao. Sparsi imaju najviše novca u seleri kepu. Potrebni su vam novi igrači. Šta očekujete od ovog prelaznog roka. Kako će tim izgledati naredne sezone?

Nadam se da ćemo izgledati isto. Dejvid neće biti tu, ali svi ostali hoće. Nećemo moći da zadržimo sve momke sa klupe. Dodaćemo jednog visokog igrača, ne sjajnog, ali dobrog u skoku i odbrani. Tu je Tim Dankan koji je sjajan igrač, a nama treba neko ko će pomagati u skoku. Tim i Malik Rouz neće biti dovoljni, pa nam treba centar. Ne znam da li ćemo dobiti ono što tražimo, ali ćemo se skoncentrisati na nekog ko skače i igra odbranu.

Postoji jedan igrač sa ovih prostora koji je slobodan agent. Igrao je u Minesoti, njegovo prezime se završava na ić?

Znam ga dobro. Sada me stavljate u nezgodnu situaciju, jer ako sada krenem da pričam o slobodnim agentima, moj vlasnik će morati da plati milion dolara. Ako sada izbacim neka imena on će tih milion da uzme od mene, neće sigurno platiti iz svog džepa. Razgovaraćemo i sa visokim i sa niskim slobodnim agentima. Svi ostali timovi će biti bolji, pa i mi moramo da dodamo talent i svi slobodni agenti na koje vi sumnjate su na našem spisku. Zvaćemo ih izmedju 1. i 15. jula.

Prošao je draft na kojem se pojavio 21 strani igrač. Kada se uzme u obzir šta se sve dogadja u svetu košarke trenutno, šta očekujete da će se dogoditi u budućnosti?

Budućnost košarke je bila svetla u poslednjih 10 godina. Ostatak sveta se popravio uz pomoć sjajnih trenera, igrača, sistema. Sve se to poklopilo na svetskom prvenstvu u Indijanapolisu. To je potvrdilo ne samo da su igrači, treneri i timovi dobri širom sveta, nego da košarka postaje veoma popularna. To će se nastaviti i to je sjajno za košarku.

Bili ste na draftu, da li možete da prokomentarišete Darka Miličića i ostale koji su se pojavili u Medisonu?

Čabarkapa, Pavlović, Miličić i momci iz ostalih zemalja, većina njih će uraditi dobar posao, ali ne baš svi. 29 momaka je u prvom krugu, ali se u ligi ne snadje svih 29. Možda 10-12, a ostale možda nikad više ne čujete. Ostanu, odigraju po malo u ligi, ali igrači koje draftujete kasnije kao Parker ili Đinobili ispostave se kao sjajni. Recimo Sprivel, pa Redži Miler nisu bili sjajno plasirani na draftu. Dosta se očekuje od Miličića i on će sigurno biti veliko ime u NBA. I Evropljani i Amerikanci su kao na ruletu, nikad se ne zna ko će izaći.
Na Olimpijskim igrama u Atini očekuje nas sjajan košarkaški turnir. Za razliku od Indijanapolisa Amerikanci će imati jači tim, kao i ostale reprezentacije pogotovo Argentina, Nemačka, Španija, Srbija i Crna Gora. Šta očekujete? Da li može da se ponovi Indijanapolis s obzirom da se igra na evropskom tlu?

Teorijski, pravila su ista. Nije bitno gde se igra, sve je isto. Svako može da pobedi, ali se nadam da se Indijanapolis neće ponoviti. Svaki tim trenutno u svetu može da pobedi u košarci. Mi u Sjedinjenim Državama moramo da se pripremimo veoma dobro. Najbolji igrači moraju da imaju želju da dodju tamo i odrade posao. Ako se to ne dogodi, bićemo u problemu. Tim će biti talentovaniji i ozbiljniji. Po mom mišljenju trenutno je 6 timova u svetu koji mogu da pobede na Olimpijskim igrama.

Da li pretpostavljate da će pripreme trajati duže?

Leri Braun je već saopštio da ćemo sastanke početi u julu i treniraćemo kroz avgust, što su mnogo duže pripreme nego u prošlosti.

Na kraju da vas pitam – bili ste ovde dva dana, da li ste saznali nešto novo o košarci u Srbiji i Crnoj Gori i kakvo je vaše mišljenje o našim igračima u NBA?

Kada je reč o igračima iz ove i drugih zemalja u NBA – mi ne bi bili isti bez njih. Oni nam mnogo znače i Sjedinjenim Državama su poslužili kao budilnik. Mnogi američki igrači ne dobijaju posao zbog njih, a to šalje odredjenu poruku trenerima u svim uzrastima da moraju ponovo da počnu da rade kao što su činili pre 15 godina.

I na kraju par reči o demonstratorima?

Oni nemaju punih 17 godina i fantastični su. Već su stekli radne navike. Vidite da već sada kapiraju kako se igra košarka. Svaku vežbu su maksimalno odradili i drago mi je što sam saradjivao sa takvim igračima koji će sigurno stići do NBA u bliskoj budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: