Novi način varanja "osvaja" biciklizam

Udruženje drumskih biciklista (CPA) zatražilo je da biciklistička unija (UCI) izriče "primerene kazne" za vozače koji koriste skrivene elektromotore.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 18.04.2016.

21:28

Novi način varanja
Foto: Getty images

CPA očekuje od UCI da takmičari koji koriste "mehanički dopongovane" bilickle mogu dobiti i doživotnu zabranu učešća na trkama.

Pošto su Francuska televizija i italijanske novine "Korijere dela Sera" objavili izveštaj o skrivenim elektromotorima, dokumentovan snimcima toplotnog zračenja iz sumnjivih bicikala, CPA je zatražilo da UCI uzme u obzir "to što je otkriveno" i da "se svim sredstvima bori protiv te nove kuge u biciklizmu".

Udruženje biciklista na čijem je čelu Đani Bunjo je izrazilo spremnost da sarađuje sa UCI za poboljšanje kontrole i "hvatanje počinilaca ovih sramnih i nesportskih dela".

"CPA zahteva da UCI nametne primerene i stroge kazne, uključujući doživotno suspendovanje trkača koji su počinili ta kažnjiva dela, jer bacaju ljagu na većinu poštenih biciklista", saopštilo je udruženje pominjući mogućnost tužbe protiv NN lica "jer je nezamislivo da vozači koriste takav uređaj bez saučesnika".

Prvi i, za sada, jedini dokazan slučaj mehaničkog varanje je iz januara, kada je na Svetskom prvenstvu u ciklo-krosu bicikl mlade belgijske takmičarke rastavljen i u cevi ispod sedišta je nađen elektromotor sa akumulatorom.

U izveštaju u francuskoj emisiji "Stad 2", u nedelju je prikazano kako je termička kamera snimila sumnjiv izvor toplote takođe iz cevi sedišta jednog bicikla tokom trke profesionalaca "Strade bjanke" u martu, a potom i tokom jedne biciklistčko-sportske trke (GRANFONDO).

Izgleda da bi doping mogao da postane najmanji problem profesionalnog biciklizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: