Čelsijevi klinci odbranili evropski tron

Mladi fudbaleri Čelsija, momci uzrasta do 19 godina, odbranili su titulu u omladinskoj Ligi šampiona.

Izvor: AK

Ponedeljak, 18.04.2016.

18:52

Čelsijevi klinci odbranili evropski tron
Foto: Getty images

Čelsi je savladao francuski Pari Sen Žermen 2:1 (1:0), u finalu trećeg izdanja U19 LŠ u Nionu.

"Plavci" su tako nastavili evropsku dominaciju, bez poraza su u elitnom takmičenju od novembra 2014. godine.

Jedan od junaka pobede bio je sjajni vezista Ali Muktar, nije bio strelac, ali su njegovi pasovi predastavljali konstantnu opasnost za odbranu PSŽ-a, a jedan je iskoristio Kejsi Palmer za pobedonosni gol u 61. minutu.

S druge strane, PSŽ je kontrolisao ritam igre tokom većeg dela meča, sjajno je igrao Jaku Meite koji je bio najopasniji po gol Čelsija, pa je i postigao jedini pogodak za svoj tim.

Ipak, Englezi sjajno "zatvorili" glavnu opasnost po svoj gol Žan-Kevina Avgustina, koji je odigrao i osam mečeva za prvi tim i postigao jedan gol u Ligi 1, čime su značajno "otupili" napad rivala. On je promašio penal za izjednačenje u 12. minutu.
Foto: Getty images
Englezi su poveli u desetom minutu preko defanzivca Fikaja Tomorija. Fudbaleri Čelsija su kaznili slabu reakciju PSŽ-a kod kornera, a mladi štoper je gol postigao nakon odbitka posle šuta Džejka Klark-Saltera.

Samo dva minuta kasnije PSŽ je imao šansu da izjednači. Strelac vodećeg gola TOmori je reagovao nespretno u svom kaznenom prostoru i napravio penal, ali je Žan-Kevin Avgustin pogodio desnu stativu sa "bele tačke", u svom prvom nastupu za Parižane ove sezone.

"Sveci" su preuzeli inicijativu u nastavku, ali su imali problema sa završnim pasom. Osim nekoliko kornera nisu kontretno ugrozili gol rivala.

U šestom minutu drugog poluvremena Čelsi propušta sjajnu šansu da duplira vođstvo. Tami Abraham je izašao sam na golmana PSŽ-a Remija Dešama, posle briljantnog dodavanja Alija Muktara, ali je umesto već viđenog gola loptu poslao iznad prečke.
Foto: Getty images
Usledio je još jači pritisak PSŽ-a koji konačno donosi rezultat i Francuzi uspevaju da izjednače, pola sata pre kraja.

Sjajan gol postigao je Jaku Meite koji je utrčao u kazneni sa desne strane, "zasekao" u sredinu, a onda levom nogom poslao "kiflu" u donji ugao.

Međutim, nije dugo trajalo zadovoljstvo "Svetaca", svega dva minuta kasnije Čelsi se vraća u vođstvo. Muktar je opet poslao savršen pas, lopta je prošla kroz sredinu pored veznih i odbrambenih igrača PSŽ-a, a onda je Kejsi Palmer "bocnuo" i poslao preko golmana u mrežu.

"Sveci" su krenuli na sve ili ništa u finišu, malo im je nedostajalo da izjednače u 81. minutu, ali posle karambola u petercu Čelsija Meite nije uspeo da ugura loptu u mrežu.
Foto: Getty images
Samo minut kasnije zicer je promašio Krisofer Nkunku, nakon još jednog sjajnog prodora i perfektne asistencije Meitea.

Čelsi je odoleo žestoom pritisku PSŽ-a u poslednjih desetak minuta, te ponovio uspeh od prošle godine kada je u finalu bio bolji od ukrajinskog Šahtjora 3:2.

Pre početka dominacije londonskog tima titulu u premijernom izdanju U19 LŠ je osvojila Barselona pobedom nad Benfikom 3:0.

Osim ovih ekipa, najbolju školu su pokazali belgijski Anderleht, uzastopni polufinalista u poslednje dve godine, te Real (dva polufinala u tri sezone), Šalke i Roma (po jedno polufinale).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: