Top 11 penala: Od Mesija i Panenke do nepoznatog Finca

Nesvakidašnji potez Lionela Mesija prilikom izvođenja penala i pogodak Luisa Suaresa glavna su vest poslednjih nekoliko dana.

Izvor: B92

Utorak, 16.02.2016.

12:00

Top 11 penala: Od Mesija i Panenke do nepoznatog Finca
Youtube screenshot

Barselona je u nedelju uveče razmontirala Seltu sa 6:1, a posebno zanimljiv detalj viđen je kod četvrtog gola – Mesi je prvo nasamario Džonija maestralnim driblingom i izborio penal, a onda najstrožu kaznu izveo tako što je loptu ćušnuo do Suaresa koji je natrčao i kompletirao het-trik.

Kasnije se ispostavilo da je akcija bila za Brazilca Nejmara, ali je popularni Bucko bio brži i ukrao mu šou.

Katalonci su ostvarili još jednu sigurnu pobedu i nastavili put ka odbrani titule, a potez omalenog Argentinca bio je okidač za mnoge svetske medije da se podsete najbolje izvedenih jedanaesteraca u istoriji fudbala.

11. Lionel Mesi (Barselona – Selta)

Photo by David Ramos/Getty Images
Niko nije ni slutio da će najbolji igrač sveta uspeti da jednim potezom stopala zaseni sve ono što je učinio u prethodnih 80 minuta igre. Postigao je fenomenalan gol iz slobodnjaka u prvom poluvremenu, a onda i još lepše asistirao Suaresu za 2:1.

Međutim, ceo fudbalski svet ostao je u čudu kada je proigrao saigrača pri izvođenju najstrože kazne, iako je mogao da postigne 300. gol u Primeri.

Mediji su u međuvremenu saznali da je tokom prošle nedelje sa Mesijem i Nejmarom izvođenje penala vežbao trener golmana Hose Ramon de la Fuente. On je treneru Luisu Enrikeu neposredno pre šuta nagovestio šta bi moglo da se desi, a nakon postignutog pogotka Lučo se okrenuo ka njemu i obratio: „Rekao si mi!“.

„Gol postignut iz penala? Ne vidim šta je tu sporno, svi znamo da je istu stvar prvi uradio Krojf. Nisam nimalo iznenađen njihovim potezom, uvežbavali su neke nove stvari na treningu. Pored toga što žele da pobede u svakoj utakmici, ovi igrači žele i da zabavljaju na terenu. Mislim da im to polazi za rukom“, izjavio je Enrike posle meča.

10. Johan Krojf (Ajaks – Helmond)

Čovek koji je jedan od kreatora današnjeg fudbalskog ’čudovišta’ pod nazivom Barselona dan pred susret sa Seltom prvi put se oglasio od objave da se bori sa rakom pluća. U svom stilu je rekao da vodi 2:0 na poluvremenu, a jedna od teorija je i da su Mesi i Nejmar želeli da mu posvete kazneni udarac.

Petog decembra 1982. godine Ajaks je deklasirao Helmond sa 5:0 i osim rezultata, potez Krojfa i Jespera Olsena upisan je u istoriju fudbala. Njih dvojica su prevarili golmana Ota Versfelda koji je nekoliko puta poklekao, s tim da je Danac vratio loptu do Holanđanina koji se ušetao u gol.

9. Rik Kopens (Belgija – Island)

Međutim, marljivi fudbalski zaljubljenici brzo su došli do informacije da je kreator ovakvog načina izvođenja jedanaesteraca igrao mnogo pre Krojfa. U pitanju je Rik Kopens koji je trijumf od 6:1 u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 1958. ulepšao novinom.

Četvrtog juna 1957. Belgijanci su dočekali Island u Briselu i lako ih savladali, a tada 27-godišnji Kopens je bio u centru pažnje.

8. Čarls Aranguis (Brazil – Čile)

Selekcija Čilea bila je možda i najveći hit na poslednjem Svetskom prvenstvu u Brazilu. Čileanci su završili kao drugi u grupi B sa šest bodova, tri manje od prvoplasirane Holandije, a uspeli su da savladaju aktuelnog šampiona Španiju sa 2:0.

U osmini finala zaustavio ih je domaćin tek posle boljeg izvođenja jedanaesteraca i pored fantastičnog šuta Čarlsa Aranguisa.

7. Luis Boa Morte (Deportivo Ansotegi – Tim Luiša Figa)

Prijateljske i humanitarne utakmice često su mesto gde majstori ove igre isprobavaju nešto novo, posebno oni ’penzionisani’.

Tako je bilo i u meču koji je organizovao Luiš Figo, a tokom kojeg je Luis Boa Morte fintirao golmana prilikom izvođenja penala i potom smestio loptu u donji desni ugao.

6. Hisato Sato (Sanfreče Hirošima – Šimicu)

Osim individualnih umeća interesantan način mogu biti i uigrane akcije prilikom izvođenja najstrože kazne. To su nam demonstrirali igrači Sanfreče Hirošime u meču sa Šimicuom pre nekoliko godina.

Hisato Sato, koji je u Japanu poznat po spektakularnih golovima, bio je strelac penala, iako su svi mislili da je izvođač Kazuhiko Čiba. Inače, Sato je protiv Pohang Stilersa uradio isto ono što su Mesi i Suares učinili pre neki dan.

5. Aleksander Magnuson (Grindavik – Tor)

U poslednjih nekoliko godina veoma je popularan šut ’pogrešnom’, odnosno stajnom nogom. On se izvodi kada uhvatite zalet kao da ćete šutnuti desnom nogom, a penal izvedete suprotnom (isto važi i za desnonoge igrače sa druge strane). Veoma je delotvoran jer golman ne očekuje takav udarac, ali veoma težak za izvođenje.

Idejni tvorac bio je Esekjel Kalvente koji je za nacionalni tim Španije do 19 godina savladao vršnjaka iz Italije. Nešto kaznije isto je uradio i malo poznati Aleksander Magnuson u dresu Grindavika.

4. Esekjel Kalvente (Španija U19 – Italija U19)

A evo i kako izgleda izvorna varijanta u izvođenju nekada perspektivnog igrača, a sada člana mađarske Bekeščabe...

3. Antonjin Panenka (Čehoslovačka – Zapadna Nemačka)

Nekadašnja Jugoslavija bila je organizator mnogih velikih sportskih događaja i 1976. godina bila je posebna po mnogo čemu. Peto Evropsko prvenstvo bilo je organizovano u Zagrebu i Beogradu gde je Čehoslovačka došla do istorijskog trijumfa.

U finalu na beogradskoj ’Marakani’ Antonjin Panenka postigao je možda i najlegendarniji peal u istoriji najvažnije sporedne stvari na svetu.

Posle 2:2 u regularnom toku otišlo se u produžetke, gde nije bilo promene rezultata. Prvi put se pristupilo izvođenju jedanaesteraca i kod 4:3 Uli Henes je šutirao preko prečke, da bi Panenka prišao i ’bocnuo’ loptu po sredini gola, dok se u stranu bacio golman Sep Majer.

2. Tijab Avana (UAE – Liban)

Mnogi su penale pokušavali da izvedu petom, ali se to u velikom broju slučajeva završavalo bez uspeha. Međutim, jednom igraču je pošlo za rukom – reprezentativac Ujedinjenih Arapskih Emirata Tijab Avana postao je hit na internetu u avgustu 2011. godine.

Reprezentacija UAE pobedila je Liban sa 7:2, a šesti gol Avana je postigao petom sa penala.

Tadašnji selektor selekcije Slovenac Srećko Katanec rekao je da ne treba na taj način ponižavati protivnika.

“Nije mi se svidelo izvođenje penala. Moramo poštovati igrače drugih timova. On je mlad imomak i odmah je znao da je napravio grešku”, rekao je tada Katanec potvrdivši nameru saveza da kazni igrača zbog nepoštovanja protivnika.

1. Jonas Jokinen (Bar – Sempah)

Po mišljenju svetskih medija, sa kojima smo i mi saglasni, prvo mesto zasluženo je zauzeo anonimni Jomas Jokinen. Momak koji sada ima 20 godina, bio je veliki hit u mlađim kategorijama finske lige zbog penala koji je izveo protiv kluba Sempah.

Jokinen je zatresao mrežu protivnika šutem po sredini gola, ali je posle zamaha napravio salto, ujedno proslavljajući pogodak. Kakvo je Vaše mišljenje – koji je penal najbolji? Ukoliko imate neke svoje favorite, podelite u komentarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: