Filip Kostić za B92: Sanjam Mundijal u bratskoj Rusiji

Otišao je tiho iz kragujevačkog Radničkog sa 20 godina, van centra pažnje se razvijao u Groningenu, a sada je jedan od najtraženijih igrača u Bundesligi. Filip Kostić igra najbolji fudbal u karijeri koji bi mogao da mu donese veliki transfer.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Utorak, 05.01.2016.

12:00

Filip Kostić za B92: Sanjam Mundijal u bratskoj Rusiji
foto: Getty images

Iako je Štutgart daleko od vrha nemačkog fudbala, štaviše, bori se za opstanak, Kostić je lako privukao pažnju velikana kao jedan od najkorisnijih krilnih igrača u Bundesligi.

Uprkos tome što mu je prošla sezona bila debitantska na glavnoj sceni, a treneri se smenjivali kao na traci, on je imao poverenje svakog od njih, od Armina Fea, preko Huba Stevensa i Aleksandra Cornigera, do sadašnjeg Jirgena Kramnog.

"Teža mi je bila ta neizvesnost u početku, da li ću se snaći u Bundesligi. Da li ću ispuniti očekivanja čelnika kluba koji su me doveli i najavili kao veliko pojačanje", rekao je Filip Kostić na početku intervjua za B92.
foto: Getty images
Početak druge sezone nije bio najbolji ni za njega ni za Štutgart, ali dolaskom Kramnog krajem novembra, osetno je uticao na napredak Kostićeve forme.

"Kramni je vratio staru formaciju 4-2-3-1 koju smo igrali kod Stevensa. Promenio je način rada, uveo još neke novitete. Vratio je pre svega igru koja se zasniva na probojnosti po bokovima koja meni u potpunosti odgovara", rekao je Kostić čiji je lični cilj unapređenje skok igre.

Igre na nivou Kristijana Ronalda i Lionela Mesija krajem prošle sezone su preporučile Kostića mnogim ekipama, pa se spekuliše čak i o engleskim velikanima Liverpulu, Arsenalu, Mančester Junajtedu, Totenhemu, te nemačkom Šalkeu.

"Ima ponuda iz više liga, iskren da budem. Voleo bih da ostanem i pomognem svom klubu. Ne bih voleo da odem iz Štutgarta kada je najteže. A karijeru bih voleo da nastavim u Nemačkoj ili u Engleskoj", iskren je Kostić.
foto: Getty images
Tokom prošle sezone nemački mediji su počeli da ga porede sa najskupljim igračem sveta Garetom Bejlom, ali on ima drugog uzora.

"Prija mi to poređenje. Ali ja imam svoj stil igre, jednostavno ne umem drugačije. Izdvojio bih Robena koji je neverovatno probojan igrač i koji traje dugo. Konstantno igra u dobroj formi", rekao je Kostić za koga se letos spekulisalo da ga Štutgart ceni 20-30 miliona evra.

"Ne znam koliko vredim, to morate da pitate mog brata, koji je ujedno i moj menadžer i koji je vodio pregovore u vezi mog transfera", ne upliće se Kostić u biznis.

Bundesliga je poslednjih godina jedna od najjačih na svetu, a u centru pažnje su dva kluba.

"Bajern je neprikosnoven godinama unazad, ne samo u nemačkom već i u svetskom fudbalu. Privilegija je igrati protiv njih zaista. To su svetske zvezde fudbala. Najnezgodnije gostovanje je Borusiji iz Dortmunda gde svaku utakmicu prati 80.000 gledalaca koji prave toliku buku da se mi na terenu ne čujemo između sebe", ističe naš reprezentativac.
foto: Getty images
Iza nas je još jedan razočaravajući kvalifikacioni ciklus "Orlovi" su potpuno izgubili poverenje navijača, uoči početka borbe za Mundijal 2018.

"Moj san je da zaigram za Srbiju na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Mislim da ćemo uspeti da izborimo plasman. To je naša bratska zemlja i tamo ćemo se osećati kao kod kuće. A navijače možemo vratiti samo dobrim igrama i rezultatima. Nikako drugačije", zaključio je Filip Kostić.

Kostić ima 23 godine, rođen je u Kragujevcu gde je i počeo karijeru u redovima lokalnog Radničkog. Prvi profesionalni ugovor je potpisao 2010. godine kao 17-godišnjak, kada se Radnički plasirao u Superligu Srbije. Naredne dve sezone je sjajnim igrama privukao pažnju Crvene zvezde, Anderlehta, Udinezea i Totenhema, ali je u aprilu 2012. potpisao ugovor sa Groningemom. Nakon privikavanja na holandski fudbal u prvoj sezoni, puno poverenje trenera stekao je u narednoj, a pažnju javnosti skrenuo je briljantnom igrom i asistencijom protiv NEK-a.

Reputaciju sjajnog plejmejkera je potvrdio sa dva proigravanja za gol protiv Go Ahed Iglsa, da bi prvenac u Erediviziji postigao krajem oktobra protiv velikog PSV-a. U leto 2014. usledio je transfer u Štutgart vredan sedam miliona evra uz mogući bonus od milion, te 15% novca od njegovog sledećeg transfera.

Ugovorom je za "švabe" vezan do leta 2019, ali s obzirom na njegove igre, a status kluba, teško da će se zadržati u Štutgartu posle narednog leta. Kostić je u međuvremenu postao i standarni reprezentativac Srbije, nastupio je pet puta u svojoj debitantskoj 2015, ali još uvek čeka prvenac u nacionalnom dresu.

Bio je junak plasmana mlade repezentacije na U-21 EP prošle godine, sjajnom igrom i pogotkom nad tadašnjim braniocem titule Španijom, na terenu "Crvene furije" u poslednjem kolu kvalifikacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: