Sto godina prvog fudbalskog kluba u Srbiji

Na Đurđevdan 1903. godine osnovan je prvi sportski klub u Beogradu i Srbiji, 'futbalski klub Soko'. Tradiciju tog, nekadašnjeg Sokola baštini Beogradski (nekada akademski, danas) amaterski sportski klub, BASK. BASK je, uz kragujevačku Šumadiju, osnovanu na Krstovdan iste godine najstariji sportski klub, a 100 godina postojanja jednog kluba u celom svetu povod su za velike proslave i ponos sportista, prijatelja i navijača tog kluba.

Izvor: Miloš Šaranoviæ

Četvrtak, 08.05.2003.

02:45

Default images

Stoti rođendan BASK-a proslavljen je na Carevoj ćupriji uz druženje, priču o nekadašnjim asovima i lepim trenucima iz bogate prošlosti BASK-a u krugu prijatelja i poštovalaca stogodišnjaka.

Od prvih utakmica i popularizacije fudbala u Beogradu do 1917. godine BASK je među vodećim srpskim klubovima, a bivši igrač BASK-a i danas potpredsednik kluba, Slobodan Stanojević zna priče iz tog vremena:

'BASK su osnovali entuzijasti, fantasti tog vremena, verovatno i ne sluteći šta će fudbal postati. BASK i Šumadija su rodonačelnici srpskog fudbala i, na neki način, uspeha iz osamdesetih i devedesetih godina. Tada su uz BASK bili uglavnom ljudi sa Senjaka, uvek je ovaj klub imao prijatelje, a iako smo bili sirotinja nikada nas nisu napustili. Danas postoji lepo igralište i današnji klinci imaju gde da treniraju i zavole fudbal.'

Slobodan Stanojević seća se i najvećeg trofeja koji je BASK osvojio, priča kreće sa početkom Prvog svetskog rata:

'Većina igrača BASK-a zatekla se u Italiji u to vreme, a u BASK-u su igrali neki od najvećih asova tog vremena. BASK je 1918. pod imenom Soko Pro Roma učestvovao u prvenstvu Južne Italije i pobedio. I posle toga bilo je sjajnih generacija, dugo je BASK bio treći tim Beograda, četvrti u onoj Jugoslaviji.'
Teške dane klub je proživljavao od 1943. do 1953. godine. Posle 'zlatnog perioda' od 1933. kada su u BASK-u igrali legendarni gudbaleri tog vremena, posle rata BASK se našao u nemilosti posleratnog režima i tek 1953. omogućeno je obnavljanje kluba. O tom vremenu priča predsednik IO sportskog društva BASK, Dragan Mijanović.

'BASK je u svojim redovima imao velike asove, reprezentativce, jedan od njih bio je Milovan Jakšić, 'El Grande Milovan' kako su ga zvali u Urugvaju gde je sjajnim odbranama na Svetskom prvenstvu, gde je Jugoslavija osvojila treće mesto, zaslužio da po njemu nazovu ulicu u Montevideu. Veliki Milovan je počeo u BASK-u i vratio se u taj klub da u njemu završi karijeru. Bilo je asova u BASK-u, teško je setiti se svih, ali igrali su ovde reprezentativci između dva rata, Milutin Ivković, Aleksandar Tirnanić, Branislav Hrnjiček... Beograđani su voleli BASK, čak je i kralj imao ložu na Baskovom igralištu, i kada smo postali BASK, kralj, koji je bio pokrovitelj svih sokolskih društava dolazio je na naš stadion, mi se danas nadamo da će Prestolonaslednik Aleksandar biti pokrovitelj naše godine jubileja.'

U BASK-u su igrali kasnije i Vladanko Stojaković, Slavoljub Muslin, Goran Bunjevčević. 1958. godine osvojen je Kup Beograda.

Jedan od trenera koji se nekoliko puta vraćao u BASK je i Miša Stojiljković Pop, seća se kako je igrao Vladanko Stojaković, pamti mnoge igrače koje je trenirao, poznavao, gledao, ali sa ponosom priča o generaciji iz 1971. godine.

'To je bio odličan tim, bili smo prvaci, ušli smo u Srpsku ligu, a tadašnja Srpska liga bila je jača nego sadašnja Prva liga. Taj tim, siguran sam, bio bi danas prvak Srbije i Crne Gore, bez problema. Bilo je to ozbiljno takmičenje, igrali su sa nama Obilić, Železnik, Rad, pobeđivali smo ih.' BASK nije samo fudbalski klub, 1953. godine osnovana je košarkaška ekipa, BASK ima rukometaše, koji godinama igraju u saveznom rangu, šahiste koji su osvajali titule prvaka države, ekipu u hokeju na travi, imao je boksere, odbojkaše, stonotenisere. Košarkaški klub BASK takmiči se u letnjim ligama, a stotinjak klinaca treniraju u klubu. Pedeset godina KK BASK seća se Miodrag Đorđević, 'Đoka Patika' koji je, kaže, u ovom klubu bio sve, igrač, trener, ekonom, predsednik...

'Mi smo osnovani na Đurđevdan 1953., ja sam došao te jeseni i ostao do danas. Igrao sam dvadesetak godina, a i sada sam u BASK-u. U to vreme treninzi su bili najbolja zabava u gradu, mi smo dolazili tri puta nedeljno, nedeljom igrali utakmice i putovali po Srbiji. Voleli smo košarku, ja sam za sve godine igranja propustio jednu utakmicu zbog bolesti i jednom nisam trenirao dve nedelje zbog povrede. I danas ovde ima dece, rastu, treniraju, nemamo asove, ali će možda neki od njih to postati. U BASK-u su igrali braća Sveta i Raša Šaper i Boža Munćan, biće još asova.'
Fudbalski klub BASK danas je u Srpskoj ligi, 100 godina istorije je veće od današnje vrednosti kluba, ali da bi BASK napredovao treba mu i podrška. Dragan Mijanović kaže:

'Bilo bi dobro da nas podrže fudbalski organi ove zemlje, grada. Mi ne tražimo bodove, ne treba nam to, tražimo samo podršku i da, kada mogu, pomognu i ovaj klub.'


A BASk zbog sto godina tradicije i hiljada onih koji su za BASK igrali ili navijali, zaslužuje poštovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: